Η τελική αντίστροφη μέτρηση: Τα στενά του Ορμούζ και ο επερχόμενος πόλεμος ΝΑΤΟ-Μέσης Ανατολής

Με τεράστια αποθέματα πετρελαίου, η Μέση Ανατολή είναι εδώ και πολύ καιρό το επίκεντρο των παγκόσμιων εθνών που ανταγωνίζονται για κυριαρχία. Και όταν μιλάμε για κυριαρχία, ποια χώρα σας έρχεται στο μυαλό; Οι ΗΠΑ. Φαίνεται όμως ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν τώρα μια τρομερή πρόκληση.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η αναζήτηση των ΗΠΑ για παγκόσμια κυριαρχία στη Μέση Ανατολή

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν εδώ και καιρό τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής λόγω των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου τους, τα οποία είναι κρίσιμα για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια. Παρά τις προσπάθειές τους, οι ΗΠΑ δεν έχουν επιτύχει το επιθυμητό επίπεδο περιφερειακής κυριαρχίας. Καθώς διάφορα μέρη προσπαθούν να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους, αυτό έχει οδηγήσει σε συνεχείς εντάσεις και συγκρούσεις.

Ως τώρα, η επίσκεψη του USS Paul Hamilton από διοικητές του ναυτικού με έδρα τη Μέση Ανατολή από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είχε σκοπό να δείξει ένα ενιαίο μέτωπο κατά του Ιράν και να ασκήσει επίβλεψη της ασφάλειας των πλοίων που ταξιδεύουν μέσω των στρατηγικής σημασίας Στενών του Ορμούζ. Το στενό είναι ένα βασικό οικονομικό σημείο ασφυξίας καθώς μεταφέρει σχεδόν το ένα πέμπτο των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.

Πώς αντέδρασε η Μέση Ανατολή;

Τώρα, η ανάπτυξη δυτικών ναυτικών δυνάμεων στα στενά του Ορμούζ, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα αντίστοιχα χωρικά τους ύδατα, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στο Ιράν. Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις αναζήτησαν εξήγηση για την παρουσία τους. Αυτό προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με τους στόχους και τα κίνητρα πίσω από αυτή την επίδειξη δύναμης. Αυτό έχει αυξήσει τις εντάσεις και έχει αυξήσει την πιθανότητα σύγκρουσης.

Το Ιράν είναι έτοιμο!

Σε αντίδραση στην αντιληπτή απειλή από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, το Ιράν έχει δηλώσει την προθυμία του να απαντήσει σε οποιαδήποτε επιθετικότητα.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και οι χώρες νότια του Περσικού Κόλπου είναι σε θέση να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του Περσικού Κόλπου, των Στενών του Ορμούζ και της Θάλασσας του Ομάν», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Μοχάμαντ Μπαγκερί, αρχηγός του επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Πρόσθεσε: «Δεν έχουμε ανάγκη από ξένους να διασφαλίσουν την ασφάλεια των περιφερειακών υδάτων, τα οποία αυτήν την στιγμή διασφαλίζουν οι άνδρες του ναυτικού μας του στρατού και του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης». 

Κλιμακώνεται η ένταση και οι κατηγορίες

Ακόμη και τον περασμένο μήνα, αποκαλύφθηκε ότι το USS Florida, ένα αμερικανικό υποβρύχιο πυρηνικών κατευθυνόμενων πυραύλων, αναχώρησε από τη Μεσόγειο Θάλασσα και έπλευσε μέσω της Διώρυγας του Σουέζ για να εισέλθει στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την ανάπτυξη των δυνάμεών τους και την ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στη Μέση Ανατολή. Σύριοι και Ιρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση. Σύριοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ΗΠΑ πως αναπτύσσουν πολεμικά πλοία για να κλέψουν τα αποθέματά τους πετρελαίου για προσωπικό όφελος. Οι αναφορές ισχυρίζονται πως οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν μεταφέρει λαθραία κλεμμένο συριακό πετρέλαιο και σιτάρι σε βάσεις στο γειτονικό Ιράκ.

Τώρα, με την περιοδεία στο USS Paul Hamilton και την ευρύτερη συσσώρευση εντάσεων, δημιουργείται μια επικίνδυνη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Μέσης Ανατολής. Οι πρόσφατες δραστηριότητες των διοικητών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στα ιρανικά ύδατα έχουν τη δυνατότητα να πυροδοτήσουν μια πλήρη αντιπαράθεση, ενδεχομένως με συμμετοχή του ΝΑΤΟ.

Τα Στενά του Ορμούζ έχουν γίνει ένα συμβολικό σημείο ανάφλεξης στον συνεχιζόμενο αγώνα για κυριαρχία μεταξύ της Δύσης και της Μέσης Ανατολής. Η πρόσφατη περιοδεία των διοικητών του ναυτικού των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, σε συνδυασμό με την προκλητική απάντηση του Ιράν, αύξησαν τις εντάσεις σε κρίσιμο επίπεδο. Η πιθανότητα ενός πολέμου ΝΑΤΟ-Μέσης Ανατολής φαίνεται μεγάλη, με σοβαρές συνέπειες για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Και η Μέση Ανατολή έχει ήδη ενεργοποιήσει το ρολόι της αντίστροφης μέτρησης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail