Ο Πούτιν βραχυκύκλωσε τη Γεωργία σε ένα περίπλοκο πλέγμα αβεβαιότητας

Σε μια κίνηση που άφησε τη Γεωργία να ξύνει το κεφάλι της ενώ ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδειξε το κλασικό του πρόσωπο και έριξε τη Γεωργία σε catch-22 [ένα δίλημμα ή μια δύσκολη συγκυρία από την οποία δεν υπάρχει διαφυγή λόγω αλληλοσυγκρουόμενων ή εξαρτημένων συνθηκών]. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρώσος Πρόεδρος υπέγραψε δύο διατάγματα που χορηγούν στους Γεωργιανούς υπηκόους είσοδο χωρίς βίζα στη Ρωσία από τις 15 Μαΐου, εκτός από όσους σχεδιάζουν να εργαστούν στη Ρωσία για περισσότερες από 90 ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη ότι το δεύτερο διάταγμα αίρει την απαγόρευση των απευθείας πτήσεων από ρωσικές αεροπορικές εταιρείες προς τη Γεωργία, απαγόρευση που επιβλήθηκε μονομερώς από τη Μόσχα το 2019 μετά από ένα κύμα διαμαρτυριών κατά του Κρεμλίνου στη χώρα.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Λίγο μετά την ανακοίνωση, το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας δεν έχασε χρόνο και δήλωσε πως οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες θα εκτελούσαν επτά εβδομαδιαίες πτήσεις μεταξύ Μόσχας και Τιφλίδας, της πρωτεύουσας της Γεωργίας. Το σκεπτικό τους; Για «διευκόλυνση των συνθηκών επικοινωνίας και επαφών». Λοιπόν, δεν είναι μεγαλόψυχος από αυτούς;

Δεν είναι μυστικό ότι οι δεσμοί μεταξύ της Γεωργίας και της Ρωσίας βρίσκονται σε λεπτό πάγο εδώ και χρόνια. Ο πόλεμος του 2008 μεταξύ των αυτονομιστικών δημοκρατιών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας άφησε πίσω του ορατά σημάδια. Η Ρωσία ουσιαστικά κράτησε τη Γεωργία στην άκρη υποστηρίζοντας αυτές τις περιοχές και τοποθετώντας στρατιώτες εκεί.

Η Γεωργία έχει μπερδευτεί!

Εδώ είναι που τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται αρκετά ενδιαφέροντα. Η Γεωργία είναι εντελώς μπερδεμένη και προσπαθεί να βρει τον λόγο για την απότομη αλλαγή γνώμης της Μόσχας.

Η πρόεδρος Salome Zourabichvili εξέφρασε την οργή της στο Twitter, καταγγέλλοντας την επανέναρξη των πτήσεων και τα ταξίδια χωρίς βίζα ως «απαράδεκτα» ενώ η Ρωσία συνεχίζει την επιθετικότητά της στην Ουκρανία και κατέχει γεωργιανό έδαφος. Η Ζουραμπιτσβίλι έσπευσε επίσης να κουνήσει το δάχτυλο στον Πρωθυπουργό Irakli Garibashvili, κατηγορώντας τον ότι διατηρεί αμφίβολους δεσμούς με τη Μόσχα.

Αλλά εδώ είναι το ζουμί: ακόμη και ο Garibashvili φαίνεται να είναι στο σκοτάδι σχετικά με τα κίνητρα της Ρωσίας. Η σύγχυση είναι απτή στη Γεωργία, με τους ηγέτες της να μένουν να αντιμετωπίσουν τις ιδιοτροπίες ενός γείτονα του οποίου οι προθέσεις είναι τόσο αινιγματικές όσο ποτέ.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αισθάνονται το τσίμπημα της παραμονής τους εκτός κυκλώματος. Σε μια αυστηρή προειδοποίηση προς τη Γεωργία, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απείλησε με οικονομικές κυρώσεις εάν επαναληφθούν οι απευθείας πτήσεις προς τη Ρωσία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι η εμβάθυνση των σχέσεων με τη Ρωσία σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία θα στείλει λάθος μήνυμα. Επιπλέον, η επανέναρξη των πτήσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις σε γεωργιανές αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν αεροσκάφη που υπόκεινται σε ελέγχους εισαγωγών και εξαγωγών, δεδομένης της απαγόρευσης εισόδου ρωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Αυτό φέρνει τις ΗΠΑ σε μια μάλλον δύσκολη θέση, καθώς κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την επί δεκαετίες αλτρουιστική στάση τους απέναντι στη Γεωργία.

Οι εντάσεις μεταξύ Τιφλίδας και Ουάσιγκτον σιγοβράζουν μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις, με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας να κατηγορεί ανοιχτά τις δυτικές δυνάμεις πως ενορχηστρώνουν τις αναταραχές. Σε απάντηση, οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε τέσσερις Γεωργιανούς δικαστές, χαρακτηρίζοντάς τους «σημαντικά διεφθαρμένους».

Με την ξαφνική ανακοίνωση της Ρωσίας να ρίχνει βενζίνη στην ήδη φλεγόμενη φωτιά, οι εντάσεις είναι βέβαιο ότι θα εκτονωθούν. Η Γεωργία βρίσκεται παγιδευμένη μεταξύ ενός βράχου και ενός σκληρού τόπου, με τις ΗΠΑ να επικρίνουν τις πιθανές ενέργειές τους, ενώ η Ρωσία την παρασύρει βαθύτερα σε ένα περίπλοκο πλέγμα αβεβαιότητας. Είναι μια κλασική περίπτωση του γεωπολιτικού σκακιού και η καημένη η Γεωργία είναι το άθελο πιόνι.

Από τη μια πλευρά, αντιμετωπίζουν την οργή των Ηνωμένων Πολιτειών, ενός μακροχρόνιου συμμάχου που υπήρξε ένθερμος επικριτής των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας.

Ιδιαίτερα υπό το φως της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ δεν εκτιμούν τα έθνη που αναπτύσσουν φιλικές σχέσεις με τους εχθρούς τους. Οι οικονομικές κυρώσεις είναι μεγάλες και θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά την ήδη κλονισμένη οικονομία της Γεωργίας.

Από την άλλη, η Γεωργία παλεύει με έναν στενό γείτονα που έχει επηρεάσει ιστορικά την περιοχή.

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν την αλτρουιστική τους φύση με την Τιφλίδα και έτσι το έθνος βρίσκεται στα πυρά της ρωσο-αμερικανικής αντιπαλότητας, είναι σαν να παγιδεύεται σε μια διελκυστίνδα μεταξύ μιας αρκούδας και ενός αετού. Μιλάμε για μια κατάσταση catch-22!

Καθώς η Γεωργία κάθεται πίσω, δεν μπορεί παρά να ελπίζει και να προσεύχεται για να προκύψει μια θαυματουργή λύση - μια λύση που θα σώσει την πλευρά της, θα διατηρήσει την αξιοπρέπειά της και θα την αφήσει να περιηγηθεί με χάρη σε αυτό το γεωπολιτικό ναρκοπέδιο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail