Δέκα κρίσιμες παρατηρήσεις κατά την έναρξη της αντεπίθεσης του Κιέβου που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ

Ο πόλεμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία φτάνει στην πιο κρίσιμη στιγμή του, καθώς το Κίεβο ετοιμάζεται να ξεκινήσει την αντεπίθεσή του, η οποία υποστηρίζεται από αυτό το στρατιωτικό μπλοκ υπό αμερικανική ηγεσία. Μια σημαντική προώθηση και από τις δύο πλευρές θα μπορούσε να εξαναγκάσει την άλλη σε παραχωρήσεις πριν από τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση της Κίνας (και πιθανώς από κοινού της Γαλλίας)που αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους. Ομοίως, ένα συνεχιζόμενο αδιέξοδο θα οδηγούσε πιθανώς στο πάγωμα της υπάρχουσας γραμμής επαφής διάρκειας μηνών (LOC).

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Εδώ είναι δέκα κρίσιμες παρατηρήσεις για τα πάντα από τις προοπτικές της Δύσης και της Ρωσίας αντίστοιχα:

----------

1. Το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει τη "μάχη της εφοδιαστικής" / "πόλεμο φθοράς" με τη Ρωσία

Ο γενικός γραμματέας Στόλτενμπεργκ παραδέχθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου ότι ολόκληρο το μπλοκ του αγωνίζεται να συμβαδίσει με τη Ρωσία όσον αφορά την στρατιωτική-βιομηχανική παραγωγή, η οποία προειδοποίησε πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική κόπωση για τη συμμετοχή των κρατών μελών σε αυτή τη σύγκρουση εάν δεν υπάρξει αποφασιστική λύση υπέρ του Κιέβου.

2. Η Washington Post αποκάλυψε τα προβλήματα υλικοτεχνικής και προσωπικού του Κιέβου

Η παραδοχή του αρχηγού του ΝΑΤΟ έθεσε το έδαφος για τη διόρθωση της αντίληψης του Δυτικού κοινού σχετικά με τις πιθανότητες νίκης της πλευράς τους, κάτι που η Washington Post τους ενημέρωσε ότι δεν είναι τόσο σίγουρο για ένα στοίχημα όσο κάποιοι θα μπορούσαν να έχουν σκεφτεί νωρίτερα μετά την έκθεσή τους στα μέσα Μαρτίου αποκάλυψε τα προβλήματα υλικοτεχνικής και προσωπικού του Κιέβου.

3. Ο αρχηγός του Επιτελείου Στρατού της Πολωνίας επιβεβαίωσε τις παραπάνω εκτιμήσεις πριν από δύο εβδομάδες

Πολλοί πιάστηκαν απροετοίμαστοι από τον Πολωνό αρχηγό του στρατού Rajmund Andrzejczak επιβεβαιώνοντας τις "πολιτικά άβολες" εκτιμήσεις που είχαν μοιραστεί νωρίτερα ο Stoltenberg και η Washington Post, οι οποίες έτσι τους έδωσαν πίστη και θα έπρεπε να πείσουν τους λαούς να τους πάρουν τελικά στα σοβαρά.

4. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Πολωνίας δήλωσε ότι η μισή Ευρώπη θέλει ειρήνη με τη Ρωσία

Ενισχύοντας την αντίληψη πως η επερχόμενη αντεπίθεση του Κιέβου που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ είναι η τελευταία προσπάθεια της Ουκρανίας να ανακαταλάβει το χαμένο έδαφός της, Ο Πολωνός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πιότρ Γκλίνσκι δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η μισή Ευρώπη θέλει ειρήνη με τη Ρωσία, οπότε είναι πιθανό πως θα πιέσουν για αυτό μέχρι το τέλος του έτους.

5. Μερικοί από τους υποστηρικτές του Κιέβου επινοούν ήδη θεωρίες συνωμοσίας "μαχαιρώματος στην πλάτη"

Ο Garry Kasparov έλιωσε στο Twitter λιγότερο από δύο εβδομάδες πίσω αφού συνειδητοποίησε ότι υπάρχει πιθανότητα το Κίεβο να μην επιτύχει τους μέγιστους στόχους του, γεγονός που τον οδήγησε να διοχετεύσει πολλούς από τους φόβους των υποστηρικτών του επινοώντας μια θεωρία συνωμοσίας "μαχαιρώματος στην πλάτη" για να το εξηγήσει αν συμβεί.

6. Οι αφηγήσεις "5D Chess" & "Doom-And-Gloom" χειραγωγούν τις αντιλήψεις

Οι αντιλήψεις των Ρώσων και των υποστηρικτών τους χειραγωγούνται από τις αντίθετες αφηγήσεις "5D chess" και "doom-and-gloom" που μπορούν να παραφράζονται ως "όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο" και "εγκαταλείψτε κάθε ελπίδα", και τα δύο οδηγούν σε ριζικά ανακριβείς εκτιμήσεις της σύγκρουσης.

7. Η αντιπαλότητα του Υπουργείου Άμυνας-Ομίλου Βάγκνερ αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας

Ο ολοένα και πιο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ αυτών των δύο πατριωτικών δυνάμεων κινδυνεύει να υπονομεύσει την ειδική επιχείρηση και έτσι να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας, ανεξάρτητα από το αν περιορίζεται στη σφαίρα του ηθικού ή επίσης φέρεται να περιλαμβάνει την στρατιωτική εφοδιαστική της, όπως ισχυρίζεται ο επικεφαλής του Wagner Yevgeny Prigozhin.

8. Πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι η Ρωσία αγωνίζεται να υπερασπιστεί την LOC [γραμμή του μετώπου]

Από περιστασιακές τρομοκρατικές επιδρομές σε περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία από τη Ρωσία πριν από το 2014, όπως το Μπριάνσκ, μέχρι την τακτική υποχώρηση της Παρασκευής βόρεια του Αρτιόμοφσκ και την κατάρριψη αρκετών στρατιωτικών αεροσκαφών το Σάββατο πάνω από την προαναφερθείσα αναμφισβήτητα ρωσική περιοχή, η υπεράσπιση της LOC θα είναι πιθανώς ένα πολύ δύσκολο έργο.

9. Ούτε το Κίεβο ούτε το ΝΑΤΟ νοιάζονται για τις "κόκκινες γραμμές" της Ρωσίας αφού τις διέσχισαν όλες μέχρι στιγμής

Το Κίεβο και το ΝΑΤΟ έχουν ήδη περάσει τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας σχετικά με τη μεταφορά όπλων αιχμής στη ζώνη των συγκρούσεων, την εκτέλεση τρομοκρατίας εντός των συνόρων της πριν από το 2014, τον βομβαρδισμό της γέφυρας της Κριμαίας, την κατάληψη τμημάτων της περιοχής Χερσώνα μετά το δημοψήφισμα και τον βομβαρδισμό του Κρεμλίνου, οπότε κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει.

10. Η Ρωσία εξακολουθεί να φαίνεται αντίθετη στο να Οδηγήσει την κορύφωση στην Σκάλα Κλιμάκωσης

Εκτός από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης για να προλάβει την επικείμενη ανακατάληψη του Ντονμπάς από το Κίεβο που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ και τον επακόλουθο καταρράκτη απειλών εθνικής ασφάλειας στη συνέχεια, η Ρωσία απάντησε μόνο στις εξελίξεις αντί να τις διαμορφώσει, διατηρώντας έτσι ανεξήγητα την στρατηγική άμυνα.

----------

Αυτές οι δέκα κρίσιμες παρατηρήσεις θα συνοψιστούν τώρα καθώς σχετίζονται με κάθε πλευρά.

Τα υλικοτεχνικά προβλήματα και η πολιτική κόπωση στην Ευρώπη θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την αντεπίθεση του Κιέβου, ενώ οι κίνδυνοι της Ρωσίας περιλαμβάνουν τις δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες της συνέχισης της αντιπαλότητας του Υπουργείου Άμυνας-ομάδας Wagner, ανεξάρτητα υπάρχουσες αμυντικές δυσκολίες κατά μήκος της LOC και την απροθυμία κλιμάκωσης. Ο καθένας θα πρέπει να επιλύσει τα αντίστοιχα προβλήματά του, εκμεταλλευόμενος τα προβλήματα του αντιπάλου του, προκειμένου να έχει την ευκαιρία να επιτύχει μια σημαντική πρόοδο πριν από το τέλος του έτους, όταν πιθανότατα θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail