Οι γαλλικές ελίτ ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εκδιώξουν τη Μαρίν Λεπέν

Η κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή για την ξένη παρέμβαση στην πολιτική έχει βάλει στο στόχαστρο τη Μαρίν Λεπέν, ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Rassemblement National (RN/ID). Οι υποψίες για δεσμούς μεταξύ του RN και της Ρωσίας έχουν πυροδοτήσει αυτήν την πολυαναμενόμενη ακρόαση. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η επιτροπή, που ιδρύθηκε από το ίδιο το κόμμα της Λεπέν, στρέφει τώρα την προσοχή της σε αυτήν.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η κοινοβουλευτική έρευνα, υπό την προεδρία του βουλευτή του RN Jean-Philippe Tanguy, έλαβε μαρτυρίες από πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα για αρκετούς μήνες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρχε πιθανότητα πολιτικής, οικονομικής ή οικονομικής επιρροής στη Γαλλία από οποιαδήποτε ξένη δύναμη.

Αυτό το πλαίσιο χρησιμοποιήθηκε για ανάκριση από αρκετούς εκλεγμένους αξιωματούχους του κόμματος της Λεπέν και η ίδια η Λεπέν θα ανακριθεί. Αυτή η εξέλιξη έρχεται αφότου ένα μέλος της επιτροπής ενημέρωσε το EURACTIV στις αρχές Μαΐου πως φαινόταν πιθανό ότι οι ακροάσεις τελείωσαν και ότι μπορεί να μην κληθεί να εμφανιστεί.

Η έρευνα άνοιξε εκ νέου μόνο και μόνο για την ανάκριση της Λε-Πεν.

Ο επόμενος Γάλλος πρόεδρος;

Ενώ το ανάστημα της Λεπέν βρίσκεται σε άνοδο, αποτελώντας πραγματική πρόκληση για το πολιτικό κατεστημένο, η εμφάνισή της ενώπιον της επιτροπής προκαλεί προβληματισμό.Μοιάζει περισσότερο σαν μια προσπάθεια να υπονομεύσει την αυξανόμενη επιρροή της παρά μια γνήσια αναζήτηση της αλήθειας. Μήπως το θράσος της Λεπέν να αμφισβητήσει το status quo την έκανε στόχο των ελίτ;

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Λεπέν θα προηγηθεί στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό έως και 36% των ψήφων, ξεπερνώντας πιθανούς υποψηφίους από το στρατόπεδο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Αυτό αποτελεί απειλή για την άρχουσα ελίτ, καθώς οι σύμμαχοι του Μακρόν κατέχουν θέσεις εξουσίας για περισσότερα από οκτώ χρόνια.

Η Λεπέν επέκρινε συνεχώς τις αποφάσεις τους, αρνούμενη να επαινέσει ηγέτες όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρά το ότι σέβεται την υπεράσπιση των συμφερόντων της Ρωσίας.

Επιπλέον, η Λεπέν είχε επίσης αρνηθεί να ευθυγραμμιστεί με την ανάμειξη του Μακρόν σε ξένες συγκρούσεις, όπως η Ουκρανία, η οποία έχει απήχηση σε πολλούς που πιστεύουν ότι τα συμφέροντα της Γαλλίας έχουν προτεραιότητα. Η εθνικιστική της αφήγηση έχει κερδίσει έλξη μεταξύ των απλών πολιτών, ακόμη και όταν αντιμετωπίζει αντιδράσεις από την ΕΕ.

Τώρα, καθώς η συζήτηση γύρω από τους υποτιθέμενους ρωσικούς δεσμούς της εντείνεται, η Λεπέν βρίσκεται στα πρόθυρα του διωγμού. Το ξαφνικό ενδιαφέρον της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το δάνειο του κόμματός της από μια τσεχορωσική τράπεζα παρείχε βολικά μια πλατφόρμα για την ανάκρισή της. Αλλά ας μην ξεχνάμε πως ο ίδιος ο Πρόεδρος Μακρόν έχει αναφερθεί σε αυτό το δάνειο σε αρκετές περιπτώσεις, εγείροντας ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της επιτροπής. 

Η «Βρώμικη» Ελίτ

Τώρα, αυτό δεν είναι κρυφό: η γαλλική πολιτική κυριαρχείται εδώ και καιρό από ένα εδραιωμένο σύστημα που ευνοεί τους λίγους προνομιούχους. Η κυρίαρχη ελίτ, εκπαιδευμένη στους τρόπους εξουσίας, έχει κατασκευάσει ένα φρούριο για να προστατεύσει τα συμφέροντά της. Ωστόσο, η άνοδος της Μαρίν Λεπέν αποτελεί σημαντική πρόκληση για αυτήν την καθιερωμένη τάξη πραγμάτων.

Η αποπομπή της, αν συμβεί, θα χρησιμεύσει ως μια έντονη υπενθύμιση ότι ακόμη και οι ελίτ μερικές φορές στρέφονται εναντίον των συμμάχων τους όταν απειλούνται.

Τώρα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ακρόαση. Θα μπορέσει η άρχουσα τάξη να φιμώσει τη φωνή της μεταρρύθμισης ή θα κερδίσει ο εθνικισμός και η ανάγκη για μια νέα πορεία; Είναι προφανές πως η κυριαρχία της κυβερνητικής ελίτ στη γαλλική πολιτική διαβρώνεται καθώς εξελίσσεται η μάχη για κυριαρχία.

Οι τελευταίες διαμαρτυρίες κατά του Μακρόν είναι αρκετή απόδειξη ότι ο λαός λαχταρά έναν ηγέτη που βάζει πρώτα τις ανάγκες του. Και η Μαρίν Λεπέν το έχει κεφαλαιοποιήσει.

Έτσι, ενώ το δράμα αυτής της απόπειρας αποπομπής εκτυλίσσεται, αφήστε το να χρησιμεύσει ως αφύπνιση για την άρχουσα ελίτ: ο λαός απαιτεί μια Γαλλία που εκπροσωπεί τις φιλοδοξίες του και θέτει τα συμφέροντά του πρώτα. Η μάχη απέχει πολύ από το να τελειώσει και η μοίρα του έθνους βρίσκεται στα χέρια εκείνων που τολμούν να αμφισβητήσουν τις εδραιωμένες δυνάμεις.

Η άρχουσα ελίτ της Γαλλίας μπορεί να αντισταθεί στην αλλαγή, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει τους ανέμους του μετασχηματισμού να φυσούν. Αδιάκοπος είναι ο αγώνας για μια νέα εποχή της πολιτικής — αυτή που πραγματικά αντανακλά την επιθυμία του λαού. Και η τολμηρή αμφισβητίας, Μαρίν Λεπέν, συνεχίζει να υποστηρίζει αυτήν την αδιάκοπη αναζήτηση για αλλαγή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail