«Κανείς δεν είναι ασφαλής εδώ» Ουκρανοί ολιγάρχες ξεσκέπασαν τον Ζελένσκι

Οι ισχυρισμοί ότι ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky γίνεται αυταρχικός ηγέτης έχουν κλονίσει την πολιτική σκηνή της Ουκρανίας. Επιπλέον, αυτοί οι ισχυρισμοί προέρχονται όχι μόνο από ομάδες της αντιπολίτευσης, αλλά και από ισχυρούς Ουκρανούς ολιγάρχες.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μιλούν οι ολιγάρχες

Επιφανείς Ουκρανοί ολιγάρχες, οι οποίοι παραδοσιακά ασκούσαν τεράστια δύναμη στο έθνος, έχουν αρχίσει να εκφράζουν την ανησυχία τους. Η Julia Kiryanova, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Smart Holding, ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους της Ουκρανίας, υπογράμμισε τον τρόμο που κυριαρχεί σε μια προφορική δήλωση, λέγοντας: «Κανείς δεν είναι ασφαλής». Αυτή η γνώμη αντανακλά μια αυξανόμενη αίσθηση πως, στην τρέχουσα πολιτική ατμόσφαιρα, κανείς, ανεξαρτήτως βαθμού ή περιουσίας, δεν είναι απρόσβλητος από πιθανές επιπτώσεις.

Η Kiryanova παλεύει εδώ και μήνες για να υπερασπιστεί τη Smart Holding από μια επιδρομή στην οποία εμπλέκονται ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ουκρανίας και στόχος της είναι να εξαναγκάσει την εταιρεία να συμφωνήσει σε μια πυροσβεστική πώληση.

Λέει ότι υπάρχει κίνδυνος να αντισταθείς «γιατί όταν δεν υπάρχει νόμος, κάθε άτομο μπορεί να διωχθεί χωρίς λόγο».

Αυτή η ανησυχητική κατάσταση εγείρει ανησυχίες για αυθαίρετες διώξεις και έλλειψη νομικών διασφαλίσεων.

Εκμετάλλευση των προκλήσεων της Ουκρανίας

Η συνεχής κρίση με τη Ρωσία δημιούργησε την ευκαιρία στους έχοντες πολιτικές διασυνδέσεις Ουκρανούς να επωφεληθούν από την κατάσταση. Ο εκβιασμός, η λεηλασία και ο ακρωτηριασμός εμπορικών αντιπάλων έχουν γίνει κοινές μέθοδοι, συχνά παραβιάζοντας τους νομικούς κανόνες. Αυτή η συμπεριφορά όχι μόνο βλάπτει το επιχειρηματικό περιβάλλον της Ουκρανίας, αλλά ενισχύει επίσης το μακροχρόνιο πρόβλημα της διαφθοράς της χώρας, το οποίο έχει αποθαρρύνει εδώ και καιρό τους ξένους επενδυτές.

Η Kiryanova και άλλα εταιρικά στελέχη λένε ότι η «αναπαραγγελία» οδήγησε ορισμένες εταιρείες - συμπεριλαμβανομένης της Smart Holding, της Parimatch - να αντιμετωπίσουν αμφίβολες ποινικές διώξεις ή να προστεθούν στον κατάλογο των εταιρειών της Ουκρανίας με κυρώσεις από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) για εξαιρετικά ασαφείς λόγους εθνικής ασφάλειας.

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω φόβου για αντίποινα, ένα στέλεχος πρόσθεσε: «Καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν έχει συσσωρεύσει τόση δύναμη - βασικά απεριόριστη δύναμη - και λόγω του πολέμου, είναι ανέγγιχτη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και των μέσων ενημέρωσης».

Ανεπίσημα, στελέχη ενημερώθηκαν πως ανακαλύφθηκαν ρωσικές διασυνδέσεις με εταιρείες που παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες στην εταιρεία. Άλλες φορές, τους είπαν ότι τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις για φοροδιαφυγή, παρά το γεγονός πως η φοροδιαφυγή δεν αποτελεί λόγο για τοποθέτηση στη λίστα κυρώσεων.

Ωστόσο, αυτές οι ενέργειες κατά των πιο επιτυχημένων επιχειρήσεων της Ουκρανίας προκαλούν ανησυχία —όχι μόνο στο Κίεβο— αλλά κινδυνεύουν να αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές, προσθέτοντας στο φαινομενικά ενδημικό και δυσεπίλυτο πρόβλημα διαφθοράς της χώρας, που την προβληματίζει εδώ και δεκαετίες.

Πέρυσι, ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, καθυστέρησαν ακόμη και τη διανομή της οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία λόγω ανησυχιών λογοδοσίας ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να εκτραπούν σε διεφθαρμένα προγράμματα.

Τώρα, αυτή η αποκάλυψη από τους ολιγάρχες της χώρας θέτει μια κρίσιμη πρόκληση για τη φήμη του Zelensky και εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική πορεία της διακυβέρνησης της Ουκρανίας.

Η αυλαία της Δημοκρατίας πέφτει

Ανάμεσα στο ξεθώριασμα της δημοκρατίας στην Ουκρανία, οι καταδικαστικοί ισχυρισμοί ενισχύουν τον ισχυρισμό μας. Εμείς στο TFI καλύψαμε πρόσφατα πώς ο Ζελένσκι προσπάθησε να περιορίσει τις εκλογές και να καταστείλει την πολιτική αντιπολίτευση. Μία από τις πιο ανησυχητικές κινήσεις του Ζελένσκι ήταν η καθυστέρηση των εκλογών ενόσω ισχύει στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία. Αυτό ουσιαστικά αρνείται στο λαό της Ουκρανίας το δικαίωμα να επιλέγει τους ηγέτες του μέσω δημοκρατικών διαδικασιών. Η καθυστέρηση των εκλογών στην Ουκρανία έχει επικριθεί τόσο από ηγέτες της αντιπολίτευσης όσο και από πολίτες, οι οποίοι τη βλέπουν ως προσπάθεια εδραίωσης της εξουσίας και αποτροπής της πολιτικής αντιπολίτευσης να αμφισβητήσει την εξουσία του Ζελένσκι.

Αυτή η κίνηση ακολούθησε την απόλυση πολλών σημαντικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού διοικητή της Ουκρανίας, η οποία έχει θεωρηθεί ως προσπάθεια να κρατήσει την έδρα του ασφαλή στην Ουκρανία. Με την απομάκρυνση υψηλόβαθμων αξιωματούχων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αμφισβητήσουν την εξουσία του, ο Ζελένσκι περιόρισε την ικανότητα της πολιτικής αντιπολίτευσης να αμφισβητήσει την εξουσία του. Ο χορός της Ουκρανίας με τον αυταρχισμό γίνεται πιο τολμηρός: ποινικοποίηση της διαφωνίας, απαγορεύσεις κομμάτων, λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης, έλεγχος στο Διαδίκτυο και τώρα εταιρικές επιδρομές; Ο Πρόεδρος Zelensky, ένας δεξιοτέχνης της εξυγίανσης της εξουσίας, ζωγραφίζει ένα ανησυχητικό πορτρέτο. Η δημοκρατία κλυδωνίζεται στα άκρα, ενώ εκείνος τριγυρίζει τις μύτες των ποδιών του γύρω από την ετικέτα του δικτάτορα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail