Πολιτικός ναρκισσισμός υψηλής τοξικότητας

Όσο πιο ακραία μια  τοποθέτηση τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα προσέλκυσης της προσοχής.

Από: analyst.gr

Η τελική της απήχηση και η αποδοχή  απέχει από την αρχική προσοχή όμως όσο πιο εξωπραγματική είναι η τοποθέτηση τόσο διαμορφώνονται   όροι  συζήτησης προς την κατεύθυνση ανάδειξης αυτού που την προβάλει σε πρωταγωνιστή και παράγοντα.

Ο συνδυασμός έλλειψης συναίσθησης, ο ναρκισσισμός και η έπαρση αυθεντίας  αποτελεί  το υπόβαθρο προσωπικότητας όλων αυτών που έχουν το θράσος να διατυπώνουν ακραίες προτάσεις.

Το ακραίο έλκει, η κινδυνολογία επίσης οπότε η υιοθέτηση τους ως μεθόδων επικοινωνίας ειδικά στην τρέχουσα εποχή που πρωταγωνιστούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  λειτουργεί καλύτερα από τις συμβατικές  μεθόδους.

Όλοι αυτοί που επιζητούν την δημοσιότητα  μέσω αυτών των πρακτικών γνωρίζουν την αναγκαιότητα της ακρότητας αλλά και της μεγάλης απόκλισης που πρέπει να έχουν οι ισχυρισμοί τους από τις αποδεκτές απόψεις και την πραγματικότητα.

Κατά βάση και εξαιρώντας τούς κατά συνθήκη ψεύτες και αυτούς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των ψυχολόγων αλλά και των ψυχιάτρων στην πιο βαριά μορφή τους, όλοι αυτοί που χρησιμοποιούν ακραίο λόγο και πομπώδεις προτάσεις γνωρίζουν το εύρος των αποτελεσμάτων αλλά και των επιπτώσεων που θα υπάρξουν εάν αυτές υιοθετηθούν.

Γνωρίζουν ότι η τοξικότητα τους δηλητηριάζει σχέσεις και δομές όμως ο ναρκισσισμός τους λειτουργεί ως βατήρας άντλησης αναγνωρισιμότητας και παραγοντισμού.

Βεβαίως όπως και το ύψος του βολβώδες φυτού νάρκισσος με τα υπέροχα λουλούδια δεν υπερβαίνει τα εικοσιπέντε εκατοστά, ενώ ανθίζει στα μέσα του χειμώνα, έτσι και το αρσενικό νάρκισσος δεν αποκτά ποτέ πολιτικό και κοινωνικό ύψος ενώ η εμβέλεια και η επιρροή του είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.

Συνήθως ο νάρκισσος περιφέρει την ματαιοδοξία του την οποία επιμελώς καλύπτει με μια μορφή επιστημονικότατας με μοναδικό ζητούμενο τον ντόρο των τοποθετήσεων του.

Από την στιγμή που ανοίγει η συζήτηση έχει κερδίσει, ενώ παράλληλα του δίνεται  το έναυσμα ακόμη  μεγαλύτερων και πιο ακραίων τοποθετήσεων.

Οι ακραίοι με αλαζονεία και ελιτίστικη υπεροψία  καλλιεργούν την αλήθεια τους μέσω απόκρυψης δεδομένων, νεφελωμάτων και αλχημειών δεδομένου ότι  ο ακτιβισμός τους είναι τόσο εμφανής που απαιτεί προσαρμογές  και ιδιαίτερες αμφιταλαντεύσεις.

Ας θυμηθούμε την προεκλογική περίοδο που προηγήθηκε της πρώτης φοράς αριστεράς τότε που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διατυμπάνιζαν ότι θα δώσουν δάνεια στους πολίτες από τα λεφτά των τραπεζών, νομίζοντας ότι τις καταθέσεις οι τράπεζες τις δια κρατούν στα συρτάρια των γραφείων τους.

Γελοιότητα και άγνοια η οποία όμως είχε επίδραση στους αδαείς αυξάνοντας τα ποσοστά  του ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα ο Βαρουφάκης μιλά για το εναλλακτικό σχέδιο πληρωμών ΔΗΜΗΤΡΑ με τα υπόλοιπα κόμματα για διάφορους λόγους να μπαίνουν στην συζήτηση της επικινδυνότητας του σχεδίου για τις τράπεζες και την ελληνική οικονομία και του κατά πόσο είναι εφαρμόσιμο ή όχι, δίνοντας χώρο και χρόνο δημοσιότητας σε κάτι εντελώς ουτοπικό.

Η μετατροπή του Βαρουφάκη σε παράγοντα αποτελεί νίκη για αυτόν και ήττα για το πολιτικό σύστημα που θεωρεί την γραφικότητα τμήμα του υγιούς πολιτικού διαλόγου.

Η νίκη αυτή του έδωσε το έναυσμα για νέες πιο  ακραίες τοποθετήσεις, όπως αυτές του σχεδίου ΟΔΥΣΣΕΑΣ με το κλείσιμο των χρηματιστηρίων και την διανομή των μετοχών στους εργαζομένους οι οποίοι θα εκλέγουν τις διοικήσεις και θα λαμβάνουν τις αποφάσεις.

Αυτή την φορά οι λαοκρατικές μεθοδεύσεις απλά χλευάστηκαν και προσπεράστηκαν, όπως πρέπει να προσπερνώνται γραφικότητες και ακραίες πρακτικές ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Βέβαια θιασώτες τέτοιων προοπτικών οι οποίοι εξελίσσονται  σε ψηφοφόρους, υπήρξαν και θα υπάρξουν, αυτό είναι αναπόφευκτο, μέχρι που και αυτοί να κατανοήσουν ότι πλανήθηκαν από ουτοπίες και ακρότητες μη συμβατές με την σημερινή πραγματικότητα.

Θύματα λαϊκιστών και δημαγωγών υπήρξαν και θα υπάρξουν και στο μέλλον και κατά διαστήματα θα παίρνουν διάφορες ονομασίες, κοψοχέρηδες, πλανημένοι, ψεκασμένοι, κτλ, αυτό όμως  σημαίνει ότι η προσπάθεια για την πνευματική αναγέννηση πρέπει να συνεχιστεί με υψηλότερους και ουσιαστικότερους ρυθμούς διότι η γνώση είναι πάντα δύναμη στερώντας από τους ακραίους κάθε  δυνατότητα εκμετάλλευσης της άγνοιας και των  ενστίκτων χαμηλής υπόστασης.

 ΛΕΚΚΑΣ   ΣΑΡΑΝΤΟΣ

 ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail