Πλήγμα στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας από την αύξηση της φορολογίας

Το ανώτατο όριο τιμών στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου υπό την ηγεσία της G7 ανάγκασε το Κρεμλίνο να αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση των παραγωγών, επιφέροντας νέο πλήγμα στον ενεργειακό τομέα που ήδη αγωνίζεται με τις δυτικές κυρώσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους του δυτικού συνασπισμού

Από: energia.gr

Μια ανάλυση της φορολογικής αλλαγής από μέλος του συνασπισμού υπό την ηγεσία της G7, την οποία μοιράστηκε με τους Financial Times, διαπίστωσε ότι η κίνηση αυτή είναι πιθανό να αποβεί εις βάρος της, θυσιάζοντας την ικανότητα του κλάδου να επενδύσει μακροπρόθεσμα, προκειμένου να καλυφθεί ένα κενό στα κρατικά οικονομικά.

"Είναι σίγουρα καταστροφικό για τη βιομηχανία τους", δήλωσε στους Financial Times αξιωματούχος του συνασπισμού.

"Οι αλλαγές της Ρωσίας θα ... υποβαθμίσουν τη μελλοντική παραγωγική ικανότητα της ρωσικής βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, αφαιρώντας έσοδα που διαφορετικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις σε εξοπλισμό, εξερεύνηση και υφιστάμενα κοιτάσματα".

Τον Απρίλιο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν άλλαξε τη μέθοδο φορολόγησης των πετρελαϊκών εταιρειών της Ρωσίας, καθορίζοντας εισφορές με βάση τη διεθνή τιμή αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent μείον μια σταθερή έκπτωση, αντί της τιμής του Urals, του κύριου εξαγωγικού αργού της χώρας, το οποίο διαπραγματεύεται σε χαμηλότερη τιμή τους τελευταίους μήνες.

Η κίνηση αυτή είχε ως στόχο η Μόσχα να αποκομίσει πρόσθετα έσοδα ύψους έως και 600 δισ. ρουβλίων (8 δισ. δολαρίων) και να καλύψει την τρύπα στα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου που προκάλεσαν οι δυτικές κυρώσεις με στόχο τον περιορισμό της χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, τα ρωσικά φορολογικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά 45% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 85% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο για τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Ρωσία εξαρτάται από αυτά τα έσοδα για το 45% του προϋπολογισμού της.

"Η φορολογική αλλαγή που κάνουν είναι εκ πρώτης όψεως απόδειξη ότι τα έσοδά τους υποφέρουν σημαντικά", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το ανώτατο όριο τιμών της G7 - που έχει οριστεί στα 60 δολάρια ανά βαρέλι για το αργό - εισήχθη τον Δεκέμβριο μετά από μήνες συνομιλιών σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η ροή του ρωσικού πετρελαίου στην παγκόσμια οικονομία και να ελαχιστοποιηθούν οι διαταραχές στις αγορές, μειώνοντας παράλληλα τα έσοδα της Μόσχας. Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι επιτυγχάνει και τους δύο στόχους ως μέρος της στρατηγικής τους να επιβάλουν "σκληρές επιλογές" οικονομικά στο Κρεμλίνο, εάν πρόκειται να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο. Με την αλλαγή της φορολογίας, η Ρωσία έκλεβε από το "μέλλον" της για να πληρώσει για την "παρούσα" σύγκρουση, δήλωσε ο αξιωματούχος του συνασπισμού των G7 για το ανώτατο όριο τιμών.

Ν.Παλ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail