Η εξουσία στην Ευρώπη μετατοπίζεται προς την Πολωνία, υποστηρίζει Γάλλος ακαδημαϊκός

Freepen.gr - Το στρατιωτικό και στρατηγικό κέντρο βάρους στην Ευρώπη μετατοπίζεται προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με την Πολωνία στο επίκεντρό της, λέει ο Γάλλος δοκιμιογράφος Guy Milliere. Βλέπει την Πολωνία ως τον κύριο ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ και της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Η εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία είναι επί του παρόντος σχεδόν μια πλήρης αποτυχία για τον Πούτιν, αλλά δείχνει ότι υπάρχει μια επιθετική, καταστροφική, δικτατορική, επικίνδυνη δύναμη στην Ευρώπη», λέει ο Μιλιέ σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην πύλη κοινής γνώμης wszystkoconajwazniejsze.pl.

Ο Milliere, καθηγητής πολιτιστικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Paris 8 και συγγραφέας πολλών βιβλίων, σημειώνει πως οι ψευδαισθήσεις για έναν κόσμο χωρίς πόλεμο έχουν διαλυθεί στην Ευρώπη και οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται.

«Στην ίδια την Ευρώπη, είναι προφανές ότι η καθαρή σκέψη είναι στο πλευρό των ηγετών της Κεντρικής Ευρώπης, ειδικά των Πολωνών», λέει ο Milliere.

Κατά τη γνώμη του, τέτοια ξεκάθαρη σκέψη υπάρχει επίσης στη Φινλανδία και τη Σουηδία, με τη Φινλανδία να εντάσσεται στο ΝΑΤΟ και η Σουηδία να ακολουθεί πιθανότατα τα χνάρια της.

«Αυτή η ξεκάθαρη σκέψη υπάρχει και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε πολύ μικρότερο βαθμό, εμφανίζεται στη Γαλλία και τη Γερμανία», είπε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον Milliere, Γάλλοι και Γερμανοί ηγέτες εξακολουθούν να φαντάζονται πως μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία με τον Πούτιν και, εάν χρειαστεί, θα πρέπει να απαιτηθούν παραχωρήσεις από την Ουκρανία.

Ο Milliere επεσήμανε ότι ο Μακρόν επισκέφτηκε τη Μόσχα πολλές φορές στις αρχές του 2022 για να αποτρέψει τον Πούτιν να ξεκινήσει πόλεμο, αλλά απέτυχε. Ο Γάλλος πρόεδρος εξακολουθεί να πιστεύει πως μια συμφωνία με τον Πούτιν είναι δυνατή και πρόσφατα πήγε στην Κίνα «ελπίζοντας να επηρεάσει τον Σι Τζινπίνγκ για να ενθαρρύνει τον Πούτιν να συμπεριφερθεί με σύνεση, αλλά απέτυχε ξανά, όπως προβλεπόταν», τόνισε ο Γάλλος συντηρητικός συγγραφέας.

Τόνισε ότι η Γερμανία, μέσω της συνεπούς ενεργειακής και εξωτερικής της πολιτικής έγινε εξαρτημένη από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.

Ο καθηγητής Milliere είπε ότι η αγορά των πόρων της Ρωσίας έχει υψηλό πολιτικό κόστος, όπως φαίνεται στην Ουκρανία και πως «η αγορά πόρων από τη Ρωσία δίνει χρήματα στον εχθρό».

Ο ακαδημαϊκός σημειώνει ότι ενώ το κέντρο βάρους της ηπείρου μετατοπίζεται προς τα ανατολικά σε στρατιωτικούς και στρατηγικούς όρους, είναι πιο περίπλοκο σε οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις, προκαλώντας εντάσεις μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας και «την αδυσώπητη εχθρότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Πολωνία».

«Η Γαλλία και η Γερμανία θα συνεχίσουν να προσπαθούν να παραμείνουν το κέντρο βάρους στην Ευρώπη», είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail