Κοντεύουμε σε μια κίνηση μέσα από τον κύκλο - αλλά πρώτα θα έρθει η διαταραχή

REUTERS/Joachim Herrmann
Το ερώτημα που τίθεται σε αυτό το σημείο είναι: Πλησιάζει η συλλογική Δύση στο τέλος ενός κύκλου; Ή είμαστε ακόμα στη μέση του κύκλου; Και είναι αυτός ένας μίνι κύκλος τεσσάρων γενεών ή ένα εποχικό σημείο καμπής;

Alastair Crooke - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Είναι η ρωσο-κινεζική Αντάντ και η παγκόσμια τεκτονική δυσαρέσκεια με την «Τάξη Κανόνων» – μετά από μια μακρά τροχιά καταστροφών από το Βιετνάμ, μέσω του Ιράκ στην Ουκρανία – αρκετές για να προχωρήσει η Δύση στο επόμενο στάδιο της κυκλικής αλλαγής από την κορυφή στην απογοήτευση, την περικοπή και την τελική σταθεροποίηση; Ή όχι;

Ένα σημαντικό σημείο καμπής είναι συνήθως μια περίοδος στην ιστορία όπου όλα τα αρνητικά στοιχεία από την απερχόμενη εποχή «μπαίνουν στο παιχνίδι» – όλα ταυτόχρονα και όλα μαζί και όταν μια ανήσυχη άρχουσα τάξη καταφεύγει σε εκτεταμένη καταστολή.

Στοιχεία τέτοιων κρίσεων κλίσης είναι σήμερα παντού παρόντα: Βαθύ σχίσμα στις ΗΠΑ, μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κρίση στο Ισραήλ. Παραπαίουσες οικονομίες. και η απειλή κάποιας, απροσδιόριστης ακόμη, οικονομικής κρίσης που παγώνει τον αέρα.

Ωστόσο, ο θυμός ξεσπά στην ίδια την υπόδειξη ότι η Δύση αντιμετωπίζει δυσκολίες. Πως η «στιγμή της στον ήλιο» πρέπει να δώσει τη θέση της σε άλλους και στους τρόπους άλλων πολιτισμών να κάνουν πράγματα. Η συνέπεια μιας τέτοιας στιγμής εποχικής «ενδιάμεσης» έχει χαρακτηριστεί ιστορικά από την παραβίαση της αταξίας, την κατάρρευση των ηθικών κανόνων και την απώλεια της λαβής για το πραγματικό: το μαύρο γίνεται λευκό. Το σωστό γίνεται λάθος. Το πάνω γίνεται κάτω.

Εκεί βρισκόμαστε – στη λαβή του άγχους της δυτικής ελίτ και της απελπισίας να κρατήσουμε τους τροχούς των «παλιών μηχανημάτων» να περιστρέφονται. Τα καστάνια ανοιγοκλείνουν δυνατά και οι μοχλοί που χτυπούν μέσα και δε βρίσκονται στη θέση τους – όλα αυτά για να δώσουν την εντύπωση της κίνησης προς τα εμπρός όταν, στην πραγματικότητα, σχεδόν όλη η δυτική ενέργεια καταναλώνεται απλώς στο να διατηρείται ο μηχανισμός θορυβωδώς ψηλά και να μη συντρίβεται μια μη αναστρέψιμη, δυσλειτουργική στάση.

Λοιπόν, αυτό είναι το παράδειγμα που διέπει τη δυτική πολιτική σήμερα: Διπλασιασμός της τάξης των κανόνων χωρίς στρατηγικό σχέδιο για το τι υποτίθεται ότι θα επιτύχει – στην πραγματικότητα κανένα σχέδιο, εκτός από «διασταυρωμένα δάχτυλα» πως κάτι ωφέλιμο για τη Δύση θα προκύψει εκ των υστέρων. Οι διάφορες «αφηγήσεις» της εξωτερικής πολιτικής (Ταϊβάν, Ουκρανία, Ιράν, Ισραήλ) περιέχουν ελάχιστη ουσία. Είναι όλοι έξυπνοι γλωσσολόγοι. απευθύνεται στο συναίσθημα, και χωρίς πραγματική ουσία.

Όλα αυτά είναι δύσκολο να αφομοιωθούν για όσους ζουν στη μη Δύση. Διότι δεν έρχονται αντιμέτωποι με την επαναλαμβανόμενη αναπαράσταση από τη Δυτική Ευρώπη της εμβληματικής κοσμικής, εξισωτικής μεταρρύθμισης της ανθρώπινης κοινωνίας της Γαλλικής Επανάστασης – με «τη συγκεκριμένο χροιά, γεύση και ιδεολογία» να αλλάζει, σύμφωνα με τις επικρατούσες ιστορικές συνθήκες.

Άλλα έθνη που δεν επηρεάζονται από αυτή την ιδεολογία (δηλαδή, ουσιαστικά τα μη Δυτικά) τη βρίσκουν περίπλοκη. Ο πολιτιστικός πόλεμος της Δύσης μόλις και μετά βίας αγγίζει πολιτισμούς έξω από τους δικούς της. Ωστόσο, παραδόξως, κυριαρχεί στην παγκόσμια γεωπολιτική – προς το παρόν.

Η σημερινή «γεύση» ονομάζεται «δική μας» φιλελεύθερη δημοκρατία – η «δική μας» υποδηλώνει τη σύνδεσή της με ένα σύνολο αρχών που αψηφούν το σαφή ορισμό ή την ονοματολογία. αλλά ένα, αυτό από τη δεκαετία του 1970, έχει παρασυρθεί σε μια ριζοσπαστική εχθρότητα απέναντι στην παραδοσιακή ευρωπαϊκή και αμερικανική πολιτιστική κληρονομιά.

Αυτό που είναι μοναδικό με την παρούσα αναπαράσταση είναι ότι ενώ η Γαλλική Επανάσταση αφορούσε την επίτευξη της ταξικής ισότητας· το τέλος του διαχωρισμού μεταξύ της αριστοκρατίας και των υποτελών τους, ο φιλελευθερισμός αντιπροσωπεύει σήμερα μια τροποποίηση της ιδεολογίας» που προτείνει ο αμερικανός συγγραφέας Christopher Rufo, «λέει ότι θέλουμε να κατηγοριοποιήσει τα άτομα με βάση την ομαδική ταυτότητα και, στη συνέχεια, να εξισώσει τα αποτελέσματα σε κάθε άξονα – κυρίως τον οικονομικό άξονα, τον άξονα της υγείας, τον άξονα απασχόλησης, τον άξονα ποινικής δικαιοσύνης – και στη συνέχεια να επισημοποιήσει και να επιβάλει μια γενική ισοπέδωση».

Θέλουν απόλυτη δημοκρατική ισοπέδωση κάθε κοινωνικής ασυμφωνίας – φτάνοντας ακόμη και πίσω στην ιστορία, σε ιστορικές διακρίσεις και ανισότητες και να ξαναγραφεί η ιστορία για να τονιστεί μια τέτοια αρχαία πρακτική, ώστε να μπορούν να εξαλειφθούν μέσω επιβεβλημένης αντίστροφης διάκρισης.

Τι σχέση έχει αυτό με την εξωτερική πολιτική; Λοιπόν, πολύ καλά όλα (όσο ο «δικός μας» φιλελευθερισμός) διατηρούν την σύλληψη του δυτικού θεσμικού πλαισίου.

Λάβετε υπόψη αυτό το υπόβαθρο όταν σκέφτεστε την αντίδραση της δυτικής πολιτικής τάξης σε γεγονότα, ας πούμε, στη Μέση Ανατολή ή στην Ουκρανία. Αν και η γνωστική ελίτ υποστηρίζει ότι είναι ανεκτική, περιεκτική και πλουραλιστική, δεν θα αποδεχτεί την ηθική νομιμότητα των αντιπάλων τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στις ΗΠΑ – όπου ο Πολιτιστικός Πόλεμος είναι πιο ανεπτυγμένος – η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες της εξωτερικής πολιτικής είναι τόσο άκρατη και εμπρηστική προς τα κράτη που δεν συμμορφώνονται.

Το θέμα εδώ είναι πως, όπως έχει τονίσει ο καθηγητής Frank Furedi , το σύγχρονο «χόρο» δεν είναι πλέον απλώς αντίπαλο, αλλά αδιάκοπα ηγεμονικό. Δεν είναι «στροφή». Είναι μια ρήξη: Η αποφασιστικότητα να εκτοπιστούν άλλα σύνολα αξιών από μια εμπνευσμένη από τη Δύση «Τάξη Βασισμένη σε Κανόνες».

Το να είσαι «φιλελεύθερος» (με αυτή την αυστηρά στενή έννοια) δεν είναι κάτι που «κάνεις» είναι αυτό που «είσαι». Σκέφτεσαι «σωστές σκέψεις» και εκφράζεις «σωστά λόγια». Η πειθώ και ο συμβιβασμός αντικατοπτρίζουν μόνο ηθική αδυναμία σε αυτό το όραμα. Ρωτήστε τους νεοσυντηρητές των ΗΠΑ!

Έχουμε συνηθίσει να ακούμε δυτικούς αξιωματούχους να μιλούν για την «Τάξη που βασίζεται σε κανόνες» και το Πολυπολικό Σύστημα ως ανταγωνιστές σε ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο έντονου «ανταγωνισμού». Αυτό, ωστόσο, θα σήμαινε λανθασμένη αντίληψη της φύσης του «φιλελεύθερου» σχεδίου. Δεν είναι αντίπαλοι: Δεν μπορούν να υπάρχουν «αντίπαλοι». Δεν μπορούν παρά να είναι απερίσκεπτες άλλες κοινωνίες που έχουν αρνηθεί την ανάλυση και την ανάγκη να ξεριζώσουν όλες τις πολιτισμικές και ψυχολογικές δομές της ανισότητας από τους δικούς τους τομείς. (Επομένως, η Κίνα καταδιώκεται για την υποτιθέμενη ανεπάρκειά της σε σχέση με τους Ουιγούρους).

Το γνωστικό προνόμιο της «συνείδησης» είναι αυτό που κρύβεται πίσω από τη δυτική «ενίσχυση» για την επιβολή μιας παγκόσμιας τάξης βασισμένης σε κανόνες: Κανένας συμβιβασμός. Το ηθικό εγχείρημα είναι πιο προσηλωμένο στον υψηλό ηθικό του σταθμό παρά στο να συμβιβαστεί ή να διαχειριστεί, ας πούμε, μια ήττα στην Ουκρανία.

Μόλις χθες, η Τράπεζα της Αμερικής στο Λονδίνο αναγκάστηκε να διακόψει μια διήμερη, διαδικτυακή διάσκεψη για τη γεωπολιτική και ζήτησε συγγνώμη από τους παρευρισκόμενους μετά την οργή που εκφράστηκε για τα σχόλια ενός ομιλητή που θεωρήθηκαν «φιλορωσικά» από ορισμένους παρευρισκόμενους.

Τι ειπώθηκε; Οι παρατηρήσεις του καθηγητή Nicolai Petro στη συνεδρία όπου είπε: «Κάτω από οποιοδήποτε σενάριο, η Ουκρανία θα ήταν ο συντριπτικός χαμένος στον πόλεμο: Η βιομηχανική της ικανότητα καταστράφηκε ... και ο πληθυσμός της συρρικνώθηκε καθώς οι άνθρωποι έφευγαν για να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό. Εάν αυτό εννοείται με την αφαίρεση της ικανότητας της Ουκρανίας να διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, τότε αυτή [η Ρωσία] θα έχει κερδίσει». Ο καθηγητής Petro πρόσθεσε πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για κατάπαυση του πυρός, καθώς είχε περισσότερα να κερδίσει από μια παρατεταμένη σύγκρουση.

Κανένας συμβιβασμός δεν επιτρέπεται. Το να μιλάμε έτσι, το να κατοικούμε στο δυτικό ηθικό επίπεδο δημιουργώντας «κακούς», είναι σαφώς πιο σημαντικό από το να συμβιβαστείς με την πραγματικότητα. Τα σχόλια του καθηγητή Πέτρο καταδικάστηκαν πως «διατρέχουν τα σημεία συζήτησης της Μόσχας».

Ωστόσο, αυτοί οι πολιτιστικοί επαναστάτες αντιμετωπίζουν μια παγίδα, γράφει ο Christopher Rufo,

«Το δικό τους στην πραγματικότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αυτό είναι πολύ δύσκολο και, στην πραγματικότητα, νομίζω ότι είναι κάπως αδύνατο. Αν κοιτάξετε ακόμη και την Κινεζική Πολιτιστική Επανάσταση στη δεκαετία του 1960… Είχαν ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ισοπέδωσης που ήταν πιο ολοκληρωτικό και πιο δραστικό από οτιδήποτε είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν. [Αλλά] μετά την κατάρρευση της Επανάστασης, μετά την περίοδο της περικοπής, οι κοινωνικοί επιστήμονες εξέτασαν τα δεδομένα και ανακάλυψαν ότι μια γενιά αργότερα, αυτές οι αρχικές ανισότητες είχαν σταθεροποιηθεί… Το θέμα είναι ότι η αναγκαστική ισοπέδωση είναι πολύ άπιαστη. Είναι πολύ δύσκολο να το πετύχεις, ακόμα κι όταν το κάνεις στην άκρη ενός δόρατος ή στην άκρη ενός όπλου.

Το σχέδιο ισοπέδωσης που είναι ουσιαστικά μηδενιστικό αιχμαλωτίζεται από την καταστροφική πλευρά της επανάστασης – οι συντάκτες της απορροφώνται τόσο πολύ από τις δομές διάλυσης που δεν μεριμνούν για την ανάγκη να σκεφτούν τις πολιτικές, πριν ξεκινήσουν σε αυτές. Οι τελευταίοι δεν είναι ικανοί στο να κάνουν πολιτική: στο να κάνουν την πολιτική να «δουλεύει».

Έτσι, μεγαλώνει η δυσαρέσκεια για τη σειρά των αποτυχιών της δυτικής εξωτερικής πολιτικής. Οι κρίσεις πολλαπλασιάζονται, τόσο σε αριθμό όσο και σε διαφορετικές κοινωνικές διαστάσεις. Ίσως, πλησιάζουμε σε ένα σημείο που ξεκινάμε να κινούμαστε στον κύκλο – προς την απογοήτευση, την περιστολή και την σταθεροποίηση, το προαπαιτούμενο βήμα για την κάθαρση και την τελική ανανέωση. Ωστόσο, θα ήταν λάθος να υποτιμήσουμε τη μακροζωία και την επιμονή της δυτικής επαναστατικής παρόρμησης.

«Η επανάσταση δε λειτουργεί ως ρητό πολιτικό κίνημα. Λειτουργεί πλευρικά μέσω της γραφειοκρατίας και φιλτράρει την επαναστατική γλώσσα της μέσω της γλώσσας του θεραπευτικού, της γλώσσας του παιδαγωγικού ή της γλώσσας του εταιρικού τμήματος ανθρώπινου δυναμικού», γράφει ο καθηγητής Furedi . «Και στη συνέχεια, εγκαθιδρύει την εξουσία αντιδημοκρατικά, παρακάμπτοντας τη δημοκρατική δομή: χρησιμοποιώντας αυτή τη χειραγωγική και απαλή γλώσσα – για να συνεχίσει την επανάσταση μέσα από τους θεσμούς».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail