Μπορούν τα δυτικά συστήματα αεράμυνας να προστατεύσουν σωστά την Ουκρανία;

Στις 16 Μαΐου, η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι η αντιαεροπορική της άμυνα αναχαίτισε έξι ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal και τους κατέρριψε εν μέσω «εξαιρετικά πυκνών» βολών - υποτίθεται χάρη στην άφιξη των Patriots, μεταξύ άλλων δυτικών συστημάτων μάχης. Τα Kinzhals υποτίθεται ότι είναι σε θέση να ξεπεράσουν όλα τα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας και η Μόσχα αρνείται πως αναχαιτίστηκαν.

Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Κίεβο ισχυρίζεται επίσης ότι κατέρριψε 29 από τους 30 ρωσικούς πυραύλους στις 18 Μαΐου, αριθμός προφανώς διογκωμένος. Ωστόσο, μια ουκρανική εγκατάσταση υποδομής στο Khmelnytskyi χτυπήθηκε από πύραυλο, χωρίς να αναφέρονται θύματα. Το μπαράζ ήρθε ως απάντηση στις προόδους του Κιέβου στο Μπαχμούτ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να εξαπολύσουν αντεπίθεση. Τα αμυντικά συστήματα της Ουκρανίας, ωστόσο, δεν πρέπει να υπερεκτιμηθούν.

Ενώ οι δυτικές δυνάμεις συνειδητοποιούν επιτέλους ότι το Κίεβο απλώς δεν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για να κερδίσει τη συνεχιζόμενη σύγκρουση, πολλά γράφονται για τη δυτική αεράμυνα που υποτίθεται πως είναι το κλειδί για τη νίκη των Δυτικών στον πόλεμο αντιπροσώπων τους στην Ανατολική Ευρώπη εναντίον της Μόσχας. Παρά τις διαψεύσεις της Ουκρανίας, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το αμερικανικής κατασκευής Patriot υπέστη όντως ζημιές από ρωσικά πλήγματα. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στις 16 Μαΐου το Kinzhal κατέστρεψε ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot (πέντε εκτοξευτές και ένα πολυλειτουργικό ραντάρ). Πρόκειται για ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας των ΗΠΑ. Αν και προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά, οι αμερικανικές αρχές μιλώντας στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσαν ότι θα εκτιμούσαν καλύτερα την κατάσταση «τις επόμενες ημέρες» και πως «οι πληροφορίες θα μπορούσαν να αλλάξουν».

Τις τελευταίες ημέρες, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ήταν απασχολημένος με περιοδείες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και μέχρι στιγμής του έχουν υποσχεθεί δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό από συμμάχους όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) και η Γαλλία. Τι διαφορά μπορούν να κάνουν αυτά;

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι το Κίεβο παραμένει ανίκανο να δημιουργήσει ένα ενιαίο σύστημα ελέγχου ή μια διεπαφή για τα διάφορα δυτικά συστήματα αεράμυνας και τα διάφορα εξαρτήματά τους, καθώς αυτά διαθέτουν ένα μεγάλο εύρος λειτουργικών χαρακτηριστικών και επομένως δεν είναι ενσωματωμένα στα ήδη υπάρχοντα συστήματα. Αυτό σημαίνει πως θα λειτουργούσαν αναποτελεσματικά εάν περιλαμβάνονταν σε ένα μόνο κύκλωμα. Τα αντιαεροπορικά συστήματα του ΝΑΤΟ μπορούν να ελέγχουν πλήρως έναν καθορισμένο τομέα εναέριου χώρου κάθε φορά, αλλά δεν μπορούν να αναχαιτίσουν επιχειρησιακούς-τακτικούς πυραύλους που κινούνται κατά μήκος μιας αεροβαλλιστικής τροχιάς, όπως ο ρωσικός υπερηχητικός Kinzhal. Για την Ουκρανία, θα ήταν επομένως απαραίτητο να οικοδομηθεί ένα εντελώς νέο σύστημα, το οποίο δεν είναι απλό έργο κατά τη διάρκεια μιας αντιπαράθεσης - για να μην αναφέρουμε ότι το κάνει αρκετά γρήγορα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον αμυντικό και δημοσιογράφο IR S. Tiwari των EurAsian Times, τα συστήματα Patriot, IRIS-T και NASAMS δεν μπορούν να προστατεύσουν τα ουκρανικά στρατεύματα από κατευθυνόμενες βόμβες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται μαζικά από τις ρωσικές δυνάμεις. Ο Ουκρανός αντισυνταγματάρχης Denis Smazhny, ειδικός στον τομέα της εναέριας άμυνας, επιβεβαίωσε με τη σειρά του τη χαμηλή αποτελεσματικότητα των συμπλεγμάτων NASAMS και IRIS-T που αποστέλλονται από τις ΗΠΑ (που παρέχονται από τη Γερμανία) για την αντιμετώπιση ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων όπως οι Iskander και οι Kinzhals. Τα ρωσικά όπλα, σε αντίθεση με τους πυραύλους κρουζ, είναι ικανά να ανέβουν σε πολύ μεγάλα υψόμετρα για να πέφτουν σχεδόν κάθετα στον στόχο με μεγάλες ταχύτητες. Έτσι, η στόχευση τους κατά την πτήση είναι πολύ δύσκολη. Πώς μπορεί κανείς να τα κάνει να πέσουν όταν στην πραγματικότητα «πέφτουν ήδη»;

Έτσι, σύμφωνα με τα λόγια του συνταγματάρχη Smazhny, «τα δυτικά συστήματα αεράμυνας δε θα μπορέσουν να μας προστατέψουν». Ακόμη και με τα δυτικά συστήματα, η γρήγορη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού συστήματος για την άμυνα του εναέριου χώρου είναι μια πρόκληση για την Ουκρανία, τουλάχιστον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Κίεβο παρακολουθεί ένα ισραηλινό σύστημα που ονομάζεται Iron Dome, το οποίο θα μπορούσε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του. Ωστόσο, τα στρατιωτικά και τεχνικά ζητήματα συχνά μπλέκονται με πολιτικά και διπλωματικά ζητήματα.

Κατά τη διάρκεια μιας συνόδου της Υποεπιτροπής των Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας των ΗΠΑ για τις Στρατηγικές Δυνάμεις (σχετικά με θέματα πυραυλικής άμυνας), την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός γερουσιαστής Άνγκους Κινγκ ρώτησε γιατί δεν είχε αναπτυχθεί το Iron Dome στο έθνος της Ανατολικής Ευρώπης. Η απάντηση είναι πολύ απλή: ο κύριος παραγωγός τέτοιων συστημάτων είναι το Ισραήλ και επομένως θα έπρεπε να χορηγήσει στην Ουάσιγκτον την άδεια να τα στείλει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, όπως η Ουκρανία. Παρά τα πολλά αιτήματα, αυτό δε συνέβη.

Το Τελ Αβίβ βλέπει τη Ρωσία ως μια περιφερειακή μεγάλη δύναμη με την οποία πρέπει να εμπλακεί σε μια σειρά ζητημάτων στη Μέση Ανατολή. Πρώτον, η Μόσχα και το Τελ Αβίβ έχουν επί του παρόντος εργασιακή σχέση στο Λεβάντε και ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως δεν έχει λόγο να βλάψει τις διμερείς σχέσεις. Επιπλέον, ακόμη κι αν επρόκειτο να δοθεί η έγκριση του Ισραήλ, κάτι που παραμένει απίθανο, αυτό δεν θα έκανε απαραίτητα μεγάλη διαφορά εκτός από συμβολική: τα ρωσικά όπλα είναι πράγματι πιο εξελιγμένα από τους παλαιστινιακούς πυραύλους που καταρρίπτει συνήθως το Iron Dome. Για να έχει τεράστιο αντίκτυπο, η Ουκρανία θα χρειαζόταν δεκάδες Σιδερένιους Θόλους, οι οποίοι δεν υπάρχουν επί του παρόντος.

Εκτός από αυτά τα στρατιωτικά ζητήματα, η Ουκρανία παλεύει με μια εσωτερική πολιτική κρίση εν μέσω πολλών σκανδάλων διαφθοράς. Αυτή την εβδομάδα, για παράδειγμα, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο ανώτατος δικαστής Vsevolod Knyazev απομακρύνθηκε από τη θέση του για κατηγορίες δωροδοκίας ύψους 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα δεσμευτεί να στηρίξει το Κίεβο, εάν κερδίσει την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων και τις επερχόμενες εκλογές. Παρά τις νομικές διαμάχες , ο Τραμπ παραμένει ξεκάθαρο φαβορί των Ρεπουμπλικάνων, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές αντιτίθενται ολοένα και περισσότερο στην προώθηση της βοήθειας για την Ουκρανία και ορισμένοι, όπως ο γερουσιαστής JD Vance, ζητούν τη διερεύνηση ενός πιθανού συστήματος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες των Δημοκρατικών στην Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail