Η Ρωσία μειώνει πραγματικά την παραγωγή πετρελαίου;

Νωρίτερα φέτος, η Ρωσία δήλωσε ότι θα μειώσει τον ρυθμό παραγωγής πετρελαίου της κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης και ως μέρος των προσπαθειών του ΟΠΕΚ+ να στηρίξει τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Irina Slav - Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, τα στοιχεία για τις εξαγωγές δημιουργούν σύγχυση: με βάση αυτά τα δεδομένα, η Ρωσία παράγει τόσο πετρέλαιο όσο πριν. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ρελαντί πηγαδιών στη χώρα έχει αυξηθεί, ανέφερε το Bloomberg αυτήν την εβδομάδα. Και η Ρωσία έχει σταματήσει να αναφέρει επίσημα στοιχεία παραγωγής. Η κατάσταση έχει όλα τα σημάδια ενός καλού μυστηρίου.

Ένα μυστήριο είναι το μόνο πράγμα που δεν είναι. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο αριθμός των ρελαντί πετρελαιοπηγών στη Ρωσία αυξήθηκε στο 18,1% του συνόλου το Μάρτιο. Αυτό, σύμφωνα με την έκθεση, υποδηλώνει πως οι Ρώσοι παραγωγοί πράγματι μειώνουν την παραγωγή.

Αυτό που φαίνεται να παραξενεύει ορισμένους παρατηρητές είναι το γεγονός ότι ενώ η παραγωγή μειώνεται —τουλάχιστον όσον αφορά τον αριθμό των γεωτρήσεων— οι εξαγωγές παραμένουν ισχυρές. Μάλιστα, επέστρεψαν ακόμη και σε επίπεδα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Φαίνεται ότι δεν υπάρχει χώρος για να υποδηλωθεί πως η Ρωσία μπορεί να παράγει λιγότερα αλλά να εξάγει περισσότερα, ίσως επειδή υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την τοπική ζήτηση και την ικανότητα αποθήκευσης για κάτι τέτοιο. Το εάν αυτό συμβαίνει ή όχι παραμένει ασαφές λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας πληροφοριών παραγωγής.

Ωστόσο, σημειώνει το Bloomberg, τα ρωσικά διυλιστήρια -και υπάρχουν πολλά από αυτά- βρίσκονται αυτήν την στιγμή σε περίοδο συντήρησης, πράγμα που σημαίνει χαμηλότερη εγχώρια ζήτηση για αργό, κάτι που θα μπορούσε να δώσει μια πιθανή εξήγηση για τις φαινομενικά αντικρουόμενες πληροφορίες από τα στοιχεία εξαγωγών και τα επίσημα στοιχεία ρελαντί πηγαδιών.

Στην έκθεσή του, το Bloomberg σημειώνει επίσης πως το τμήμα των πετρελαιοπηγών που βρίσκονται σε αδράνεια φέρει περιορισμένες πληροφορίες, επειδή δεν μας λέει τίποτα για αλλαγές στην παραγωγικότητα αυτών που παραμένουν σε άντληση.

Στη συνέχεια, όμως, διατυπώθηκε ένα επιχείρημα στα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η Ρωσία θα αναγκαζόταν να περιορίσει την παραγωγή επειδή δεν μπορεί να χειριστεί την τεχνολογία παραγωγής πετρελαίου χωρίς δυτικούς εμπειρογνώμονες σε κλήση. Δεδομένης της ιστορίας της παραγωγής πετρελαίου στη Ρωσία, δεν υποστήριξαν αυτό το επιχείρημα όλοι με γνώσεις στον τομέα της ενεργειακής βιομηχανίας, αλλά έκανε επανειλημμένα τον γύρο.

Κάποιοι έχουν υποστηρίξει πως η Ρωσία κρύβει τα χειρότερα: ο συγγραφέας αυτού του άρθρου του GIS Reports υποστηρίζει ότι η Ρωσία υφίσταται μεγαλύτερη ζημιά στην πετρελαϊκή βιομηχανία της από ό,τι αποκαλύφθηκε επίσημα και απλώς δεν μιλάει για αυτό.

Ως απόδειξη, η Carole Nakhle, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ενεργειακής συμβουλευτικής Crystol Energy, επισημαίνει την απότομη πτώση των εσόδων από το πετρέλαιο κατά το πρώτο τρίμηνο: μειώθηκαν έως και 40% από πέρυσι.

Σύμφωνα με ουκρανικό ερευνητικό ινστιτούτο, η πτώση ήταν χαμηλότερη, περίπου στο ένα τρίτο των εσόδων. Επιπλέον, σύμφωνα με έκθεση των FT που επικαλείται το ινστιτούτο, δεν ήταν όλη η πτώση αποτέλεσμα της δράσης των δυτικών κυρώσεων. Το μεγαλύτερο μέρος ήταν, σύμφωνα με τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου, αλλά περίπου το 25% της μείωσης των εσόδων αποδόθηκε στις χαμηλότερες διεθνείς τιμές.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, το Bloomberg ανέφερε αυτή την εβδομάδα πως τα έσοδα από το πετρέλαιο ανακάμπτουν και η Ρωσία σχεδιάζει να επανεκκινήσει την αγορά ξένου νομίσματος για το κρατικό επενδυτικό ταμείο της, το οποίο χρησιμοποιεί ως μαξιλάρι σε περιόδους δυσκολίας. Με άλλα λόγια, η πτώση αντιστρέφεται και η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να σταματήσει να βυθίζεται στο ταμείο για να διαχειριστεί την οικονομία της.

Με τόσο διαφορετικά στοιχεία που προέρχονται από χώρες εκτός Ρωσίας, είναι πράγματι δύσκολο να εκτιμηθεί εάν ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο έχει μειώσει ή όχι την παραγωγή κατά το υποσχόμενο μισό εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Αν οι εξαγωγές είναι κάποια ένδειξη, δεν έχει. Αλλά κάνει ρελαντί περισσότερα πηγάδια—τα περισσότερα από το 2020, στην πραγματικότητα, όπως σημειώνει το Bloomberg στην έκθεσή του από αυτήν την εβδομάδα. Και αυτό μπορεί να σημαίνει χαμηλότερη παραγωγή—εκτός εάν η παραγωγικότητα αλλού έχει αυξηθεί απότομα και ξαφνικά.

Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό με τον τρόπο που περιγράφηκε δε φαίνονται μεγάλες. Θα ήταν σκόπιμο για όσους ενδιαφέρονται για το πόσο πετρέλαιο παράγει η Ρωσία να περιμένουν το τέλος της περιόδου συντήρησης του διυλιστηρίου και να δουν αν αλλάξουν τα πρότυπα εξαγωγών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail