Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την Ουκρανία

pixabay / WiR_Pixs
Η πολυσύχναστη ουκρανική «αντεπίθεση» προορίζεται να αποτύχει στον σκοπό της να κόψει τη γραμμή ανεφοδιασμού της Ρωσίας προς την Κριμαία και να απελευθερώσει τα «κατεχόμενα εδάφη». Η κυβέρνηση Μπάιντεν το αναγνώρισε επιτέλους αυτό και είναι έτοιμη να μειώσει τις προσδοκίες και να κατηγορήσει προληπτικά τους πάντες εκτός από τον εαυτό της.

Moon of Alabama / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο πρώτος που ενημερώθηκε ήταν το Politico:

Η ομάδα του Μπάιντεν φοβάται τον απόηχο μιας αποτυχημένης ουκρανικής αντεπίθεσης
Πίσω από κλειστές πόρτες, η κυβέρνηση ανησυχεί για το τι μπορεί να πετύχει η Ουκρανία.

Οι New York Times συμμετείχαν:

Η εαρινή επίθεση της Ουκρανίας έρχεται με τεράστια διακυβεύματα για το μέλλον του πολέμου
Χωρίς αποφασιστική νίκη, η δυτική υποστήριξη για την Ουκρανία θα μπορούσε να αποδυναμωθεί και το Κίεβο θα μπορούσε να δεχτεί αυξανόμενη πίεση να ξεκινήσει σοβαρές ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό ή το πάγωμα της σύγκρουσης.

Από το άρθρο του Politico:

Δημόσια, η ομάδα του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει προσφέρει ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία, δεσμευόμενη να τη φορτώσει με όπλα και οικονομική βοήθεια για «όσο χρειαστεί». Αλλά, εάν η επικείμενη αγωνιστική περίοδος αποφέρει περιορισμένα κέρδη, οι αξιωματούχοι της διοίκησης έχουν εκφράσει ιδιωτικά ότι φοβούνται πως θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα δικέφαλο τέρας που του επιτίθεται από τα γεράκια του πολέμου και τα περιστασιακά άκρα του φάσματος.

Η μία πλευρά θα πει ότι οι πρόοδοι της Ουκρανίας θα είχαν αποδώσει εάν η κυβέρνηση είχε δώσει στο Κίεβο όλα όσα ζητούσε, δηλαδή πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, μαχητικά αεροσκάφη και περισσότερη αεράμυνα. Η άλλη πλευρά, ανησυχούν αξιωματούχοι της διοίκησης, θα ισχυριστεί ότι η αδυναμία της Ουκρανίας αποδεικνύει πως δεν μπορεί να αναγκάσει τη Ρωσία να απομακρυνθεί εντελώς από το έδαφός της.

Αυτό δεν εξηγεί καν την αντίδραση των συμμάχων της Αμερικής, κυρίως στην Ευρώπη, που μπορεί να δουν μια ειρηνευτική διαπραγμάτευση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ως πιο ελκυστική επιλογή, εάν το Κίεβο δεν μπορεί να αποδείξει ότι η νίκη είναι κοντά.

Οι Times προσφέρουν λιγότερο δράμα:

Ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν πως στόχος τους είναι να σπάσουν τη ρωσική άμυνα και να δημιουργήσουν μια εκτεταμένη κατάρρευση του ρωσικού στρατού, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι είναι απίθανο η επίθεση να οδηγήσει σε δραματική αλλαγή της ορμής προς όφελος της Ουκρανίας.

Ο στρατός της Ουκρανίας αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις – ένας λόγος που το αδιέξοδο παραμένει το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Οι μάχες στο Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα εξάντλησαν τα αποθέματα πυρομαχικών και οδήγησαν σε μεγάλες απώλειες σε ορισμένες έμπειρες μονάδες.

Επιστροφή στο Politico που σχεδιάζει τη μεγαλύτερη εικόνα. Εάν η Ουκρανία αποδειχθεί ανίκανη να κάνει ό,τι είχε σχεδιάσει το Πεντάγωνο γι' αυτήν, θα ωθηθεί σε μια «κατάπαυση του πυρός» που ελπίζεται να γίνει μόνιμη λύση. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα αφήσει πίσω το ζήτημα της Ουκρανίας και θα επικεντρωθεί στον επόμενο μεγάλο στόχο της - την Κίνα:

Ο Μπάιντεν και οι κορυφαίοι βοηθοί του τόνισαν δημόσια πως ο Ζελένσκι θα πρέπει να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες μόνο όταν είναι έτοιμος. Αλλά η Ουάσιγκτον έχει επίσης κοινοποιήσει στο Κίεβο ορισμένες πολιτικές πραγματικότητες: κάποια στιγμή, ειδικά με τους Ρεπουμπλικάνους να ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο ρυθμός της αμερικανικής βοήθειας πιθανότατα θα επιβραδυνθεί. Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον, αν και δεν πιέζουν το Κίεβο, έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για το πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν αυτές οι συνομιλίες και καταλαβαίνουν ότι μπορεί να είναι ένα σκληρό πολιτικό ξεπούλημα στο εσωτερικό για τον Ζελένσκι.

«Εάν η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει δραματικά στο πεδίο της μάχης, αναπόφευκτα ανακύπτει το ερώτημα εάν είναι καιρός να σταματήσουν οι μάχες κατόπιν διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χάας, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. «Είναι ακριβό, έχουμε εξαντλήσει τα πυρομαχικά, έχουμε άλλα απρόοπτα σε όλο τον κόσμο για να προετοιμαστούμε».

«Είναι θεμιτό να γίνονται όλες αυτές οι ερωτήσεις χωρίς να διακυβεύονται οι στόχοι της Ουκρανίας. Είναι απλώς θέμα μέσων», είπε ο Haass.

Ούτε η Ουκρανία ούτε οι υποστηρικτικές χώρες του ΝΑΤΟ έχουν τα μέσα να επεκτείνουν τον πόλεμο. Το πρωτότυπο, αρχειοθετημένο άρθρο του Politico είχε ως εξής:

Οι μάχες έχουν πλήξει και τους Ουκρανούς. Δεκατέσσερις μήνες μετά τη σύγκρουση, οι Ουκρανοί έχουν υποστεί εκπληκτικές απώλειες - περίπου 100.000 νεκροί - με πολλούς από τους κορυφαίους στρατιώτες τους είτε να παραμερίζονται είτε να έχουν εξαντληθεί. Στα στρατεύματα έχουν επίσης περάσει ιστορικές ποσότητες πυρομαχικών και όπλων, με ακόμη και την εκπληκτική παραγωγή της Δύσης να μην μπορεί να ανταποκριθεί στα επείγοντα αιτήματα του Zelenskyy.

Η διορθωμένη μεταγενέστερη έκδοση αντικατέστησε το «νεκρό» με το «θύματα». Ενώ η πρώτη έκδοση ήταν σχεδόν σωστή αλλά πολύ χαμηλή, η νέα έκδοση είναι πολύ μακριά. Τα συνολικά θύματα είναι πολλαπλάσια των 100.000.

Ακόμα - το πλήρωμα Μπάιντεν ξέρει ότι το τέλος πλησιάζει:

Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν επίσης την Ουκρανία για τους κινδύνους της υπερβολικής επέκτασης των φιλοδοξιών της και της εξάπλωσης των στρατευμάτων της  - την ίδια προειδοποίηση που έδωσε ο Μπάιντεν στον τότε Αφγανό Πρόεδρο Ασράφ Γκάνι καθώς οι Ταλιμπάν κινούνταν για να σαρώσουν όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής αποχώρησης των ΗΠΑ το 2021.

Ο Ζελένσκι, όπως και ο Ασράφ Γκάνι, έχει βγάλει αρκετά χρήματα από τον πόλεμο και αναμένεται να φύγει σιωπηλά. Αλλά προς το παρόν φαίνεται απίθανο να είναι διατεθειμένος να το κάνει.

Η εναλλακτική λύση στην παραίτηση είναι οι ΗΠΑ να κλιμακώσουν ξανά βάζοντας τις μπότες στο έδαφος. Αλλά ο Μπάιντεν θέλει να κερδίσει τον αγώνα επανεκλογής του και οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία πιθανότατα θα το απέτρεπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail