Δουνκέρκη 1940: Η μεγάλη υποχώρηση των Συμμάχων και η περίεργη διαταγή Χίτλερ

Ήταν ίσως η μεγαλύτερη υποχώρηση στρατιωτικών δυνάμεων όλων των εποχών.Κι όμως χάρη στην επιτυχία της καθορίστηκε η τύχη ενός πολέμου.Που τελικά τον κέρδισαν αυτοί που υποχώρησαν! Η Δουνκέρκη και μια περίεργη διαταγή του Χίτλερ ήταν από τα καθοριστικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από: militaire.gr

19 Μαΐου 1940:

Ο  Χίτλερ  δίνει εντολή στα γερμανικά στρατεύματα να επιτεθούν κατά της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Γαλλίας.Η προέλαση των Γερμανών  ήταν εύκολη. Ο αρχιστράτηγος Φέντορ φον Μποκ κατέλαβε τα βελγικά εδάφη. Συνέχισε απρόσκοπτα την πορεία του διατρέχοντας όλο το Βέλγιο. Από τις 17 Μαΐου τα γερμανικά άρματα μάχης του 19ου σώματος υπό την αρχηγία του στρατη­γού Χάιντς Γκουντέριαν βρίσκονταν στον ποταμό Σομ και συ­νέχισε προς τα δυτικά παίρνοντας πορεία για την ακτή του Ατλαντικού. Η κατάσταση για τις συμμαχικές δυνάμεις έγινε έτσι ασφυκτική , αφού οι Γάλλοι βρίσκονταν πολύ νοτιότερα, για να υπερασπιστούν το Παρίσι, αφήνοντας έτσι τα βρετανικά στρατεύματα ακάλυπτα.

Την ίδια μέρα με εντολή  του Τσώρτσιλ, το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό τέθηκε σε επιφυλακή προκειμένου να σχεδιάσει τη διά­σωση των στρατευμάτων που βρίσκονταν στην απέ­ναντι πλευρά της Μάγχης .

20 Μαΐου 1940:

400.000 χιλιάδες στρατιώτες του βρετανικού, γαλλικού και βελγικού στρατού, είχαν αποκλει­στεί από τις γερμανικές στρατιές, ενώ η 2η μεραρ­χία του 19ου Σώματος Τεθωρακισμένων έφτασε στην ακτή του Ατλαντικού στην Αμπβίλ της Μάγ­χης. Οι σύμμαχοι βρέθηκαν αποκλεισμένοι στη Δουνκέρκη.

Η περίεργη διαταγή του Χίτλερ

Στις 22 Μαίου ο Χίτλερ δίνει μια διαταγή που έμοιαε τελείως παράδοξη. “Φρενάρει” την προέλαση των δυνάμεων του προς την Δουνκέρκη λόγω κούρασης των στρατευμάτων. Αυτή η διαταγή σε συνδυασμό με τον πολύ κακό καιρό που δεν επέτρεπε πτησης της γερμανικής αεροπορίας έδωσαν τη δυνατότητα στα συμμεχικά στρατεύματα να διασωθούν. Κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν αν ο Βρετανικός στρατός εξολοθρεύονταν ολοκληρωτικά στις ακτές της Δουνκέρκης.

Η επιχείρηση άρχισε στις 24 και ολοκληρώθηκε στις 27 Μαίου 1940. Ακολούθησε η μάχη της Δουνκέρκης την οποία υπερασπίστηκε η 2η μεραρχία του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώ­ματος, μαζί με Γάλλους. Τελικά η Δουνκέρκη “έπεσε” στις 31 Μαίου.

Οι τελευταίοι Βρετανοί απεγκλωβίστηκαν στις 4 Ιουνίου.

Συνολικά διέφυγαν 338.226 στρατιώτες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail