Η αφρικανική οδύσσεια της Ιαπωνίας: Μπορεί το Τόκιο να κερδίσει τις καρδιές της ηπείρου;

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida προετοιμάζεται για την επερχόμενη αφρικανική περιπέτειά του. Καθώς οι παγκόσμιες δυνάμεις αγωνίζονται για επιρροή στην Αφρική, η Ιαπωνία έχει επίσης ενταχθεί στην προσπάθεια να εμπλακεί με την ήπειρο. Ο Kishida θα ταξιδέψει στην Αφρική στα τέλη Απριλίου για, μεταξύ άλλων, να αμφισβητήσει την κινεζική και τη ρωσική επιρροή στον Παγκόσμιο Νότο πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά στη Χιροσίμα τον Μάιο του τρέχοντος έτους. 

Michael Mahanta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Κισίντα ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Αφρική

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Kishida σχεδιάζει να επισκεφθεί την Αίγυπτο, την Γκάνα, την Κένυα και τη Μοζαμβίκη κατά τις επερχόμενες διακοπές της Χρυσής Εβδομάδας της Ιαπωνίας. Προφανώς, το ταξίδι του Kishida είναι μέρος των προσπαθειών της Ιαπωνίας να ενισχύσει τις σχέσεις και να επιβεβαιώσει τη «συνεργασία της για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή», όπως επιβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Hirokazu Matsuno. Αυτό το ταξίδι είναι επίσης σημαντικό επειδή κανένας Ιάπωνας πρωθυπουργός δεν έχει επισκεφθεί μια αφρικανική χώρα από το 2016 και το τελευταίο ταξίδι σε πολλές χώρες στην ήπειρο ήταν τον Ιανουάριο του 2014. Καθώς το γεωπολιτικό τοπίο υφίσταται δραστικές αλλαγές, ιδιαίτερα στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, η Ιαπωνία στοχεύει στην οικοδόμηση στενότερης συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Νότο.

Ο Kishida είπε στους συναδέλφους του αξιωματούχους του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος: «Ως πρόεδρος της G-7, θα ακούσουμε και θα αυξήσουμε τη συμμετοχή μας στον Παγκόσμιο Νότο». Η εστίαση του Kishida στον Παγκόσμιο Νότο είναι μια απόκλιση από το τυπικό ενδιαφέρον της Ιαπωνίας για ταξίδια στη Δύση πριν φιλοξενήσει τους ηγέτες των G-7. Στο παρελθόν, οι Ιάπωνες ηγέτες έδωσαν προτεραιότητα στα ταξίδια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Για παράδειγμα, ο Yasuo Fukuda επισκέφθηκε τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία το 2008 πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ στο Toyako, στο Hokkaido και ο Shinzo Abe επισκέφτηκε την Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία το 2016 πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των G-7 στο Ise-Shima.

Παρόλα αυτά, ο Kishida είναι σίγουρος για το όραμά του και πιστεύει ότι είναι κρίσιμο να κερδίσει τον Παγκόσμιο Νότο, καθώς τοποθετεί την Ιαπωνία για πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της διεθνούς τάξης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έξι από τις οκτώ χώρες που προσκλήθηκαν στη συνάντηση προσέγγισης της συνόδου κορυφής της Χιροσίμα, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Βραζιλίας, αποτελούν μέρος του Παγκόσμιου Νότου. Επιπλέον, η προσέγγιση θα καλύψει θέματα όπως ο πόλεμος της Ουκρανίας και η στρατιωτική παρουσία της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό. Η επίσκεψη του Kishida στην Αφρική έρχεται σε μια περίοδο που η Κίνα και η Ρωσία αυξάνουν τη συμμετοχή τους στην ήπειρο.

Είναι απίθανο ότι μόνο το ταξίδι του Kishida στην Αφρική θα είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας στην ήπειρο. Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε αφρικανικές χώρες, ιδιαίτερα σε έργα υποδομής, και έχουν δημιουργήσει ισχυρούς διπλωματικούς δεσμούς. Η Ιαπωνία θα χρειαστεί να επενδύσει περισσότερους πόρους και να συμμετάσχει σε συνεχείς προσπάθειες για την ανάπτυξη στενότερων σχέσεων με τις αφρικανικές χώρες για να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά την επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας. Ωστόσο, το ταξίδι του Kishida είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και καταδεικνύει την ανανεωμένη εστίαση της Ιαπωνίας στον Παγκόσμιο Νότο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail