Οι οικονομικές κυρώσεις είναι ταυτόχρονα αναποτελεσματικές και σκληρές

pixabay / PhotoMIX-Company
Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να καυχιέται για το πόσο επιτυχημένες ήταν οι διεθνείς κυρώσεις στην τιμωρία της Ρωσίας για εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά αυτό το καύχημα γίνεται όλο και πιο κούφιο, τόσο όσον αφορά την έκταση της διεθνούς ενότητας όσο και την επιτυχία των κυρώσεων. Αντί να είναι μια ιστορία επιτυχίας, η εκστρατεία κυρώσεων κατά της Ρωσίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ γίνεται γρήγορα άλλο ένα παράδειγμα μιας χρόνιας αποτυχημένης τακτικής.

Ted Galen Carpenter - original.antiwar.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η προπαγάνδα της κυβέρνησης για την ευρεία παγκόσμια υποστήριξη βασίζεται κυρίως σε 2 ψηφίσματα που καταδικάζουν την εισβολή που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το ένα το Μάρτιο του 2022 και το άλλο το Φεβρουάριο του 2023. Ωστόσο, και τα δύο ψηφίσματα ήταν καθαρά συμβολικά, χωρίς μέτρα. Δε δεσμεύτηκαν τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα. Ωστόσο, περισσότερο από το ένα πέμπτο των μελών του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων βασικών παραγόντων όπως η Κίνα, η Νότια Αφρική και η Ινδία, αψήφησαν την πίεση της Ουάσιγκτον και ψήφισαν αρνητικά ή απείχαν.

Μια πιο γραφική και ουσιαστική ένδειξη της απροθυμίας χωρών που δε βρίσκονται ήδη στη γεωπολιτική τροχιά της Ουάσιγκτον να συμμετάσχουν στην σταυροφορία κατά της Μόσχας είναι η άρνησή τους να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις. Εκτός από το μπλοκ του ΝΑΤΟ και τα μακροχρόνια εξαρτώμενα από την ασφάλεια των ΗΠΑ στην Ανατολική Ασία, ο παγκόσμιος χάρτης στερείται σχεδόν χωρών που έχουν υιοθετήσει τιμωρητικά μέτρα. Αυτή η απουσία υποστήριξης σε όλη τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Δυτικές κυρώσεις έχουν βλάψει την οικονομία της Ρωσίας, αλλά ήταν αναμφισβήτητα λιγότερο αποτελεσματικές από ό,τι υπονοούσαν τα καυχήματα της Ουάσιγκτον. Μετά από μια σύντομη, απότομη πτώση, το ρούβλι έχει γίνει ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα διεθνώς, κοροϊδεύοντας την πρόβλεψη του Προέδρου Μπάιντεν ότι σύντομα θα γίνει «τα συντρίμμια». Η Ρωσία παραμένει επίσης βασική εξαγωγική δύναμη τόσο από άποψη ενέργειας όσο και τροφίμων. Πράγματι, το Κρεμλίνο σημείωσε αξιοσημείωτη επιτυχία στη μετατόπιση των εξαγωγών του από τις ευρωπαϊκές αγορές σε εκείνες άλλων περιοχών. Πιο συγκεκριμένα, έχει αντικαταστήσει τη Σαουδική Αραβία ως η μεγαλύτερη πηγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας. Η συνεργασία σε αυτό το θέμα είναι μόνο ένα σημάδι μιας αναδυόμενης διμερούς συμμαχίας μεταξύ των ασιατικών γίγαντων – μια εξέλιξη που προκαλεί εφιάλτες στους στρατιωτικούς σχεδιαστές των ΗΠΑ.

Η παραπάτηση της στρατηγικής των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Παρόμοιες εκστρατείες έχουν μακρά ιστορία ως αναποτελεσματικό εργαλείο εξωτερικής πολιτικής. Η Βόρεια Κορέα δεν έχει συνθηκολογήσει με τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον παρά τη μαζική οικονομική πίεση από τα μέσα του εικοστού αιώνα. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Κούβας, που διανύουν τώρα την έβδομη δεκαετία τους, και κατά του Ιράν, που διανύουν τώρα την πέμπτη δεκαετία τους, έχουν προκαλέσει παρόμοιες απογοητεύσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ.

Το θεμελιώδες επιστημονικό έργο των Gary Hufbauer, Jeffrey Schott και Kimberly Ann Elliott, Economic Sanctions Reconsidered, τεκμηρίωσε πώς οι κυρώσεις σπάνια επιτυγχάνουν τους στόχους πολιτικής τους. Πιο πρόσφατες εκδόσεις του βιβλίου επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα με ακόμη μεγαλύτερη βεβαιότητα. Οι κυρώσεις ενοχλούν το στοχευόμενο καθεστώς –και δημιουργούν ουσιαστικό πόνο σε αθώους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα– αλλά σπάνια αναγκάζουν το καθεστώς να συνθηκολογήσει ή ακόμη και να κάνει μεγάλες παραχωρήσεις. Όπως καταδεικνύουν οι Hufbauer, Schott και Elliott, αυτό το αποτέλεσμα ισχύει ιδιαίτερα όταν το διακυβευόμενο ζήτημα είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας για την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Η συνήθης αναποτελεσματικότητα των κυρώσεων είναι αρκετός λόγος για να απορριφθεί μια τέτοια επιλογή πολιτικής, αλλά η διάχυτη σκληρότητά τους θα πρέπει να είναι ένας ακόμη πιο επιτακτικός λόγος. Δυστυχώς, οι αμερικανοί και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι φαίνονται να αγνοούν ή να είναι σκληροί σχετικά με αυτό το πρόβλημα. Οι συνεχιζόμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν αναμφίβολα τραυματίσει τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταστημάτων στην Αγία Πετρούπολη, όπου πλέον απαγορεύεται να σταματήσουν τα κρουαζιερόπλοια. Ωστόσο, το πώς οδηγώντας ένα μεσήλικα πωλητή κούκλων που φωλιάζουν στη χρεοκοπία υποτίθεται πως θα αναγκάσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας παραμένει μυστήριο.

Αναμφίβολα το πιο τρανταχτό παράδειγμα αναισθησίας σχετικά με την παράπλευρη ζημιά που προκαλούν οι οικονομικές κυρώσεις ήταν ένα σχόλιο που έκανε η Μαντλίν Ολμπράιτ στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η δημοσιογράφος του CBS 60 Minutes, Lesley Stahl, ανέφερε αναφορές ότι οι διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που εξακολουθούν να ισχύουν χρόνια μετά τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου, είχαν κοστίσει τη ζωή σε 500.000 παιδιά από το Ιράκ. Όταν ρωτήθηκε εάν το "συμβόλαιο άξιζε ένα τέτοιο τίμημα", η Ολμπράιτ απάντησε: «Νομίζω πως αυτή είναι μια πολύ δύσκολη επιλογή, αλλά το τίμημα – πιστεύουμε ότι το τίμημα αξίζει τον κόπο». Ήταν ένα εκπληκτικά σκληρό σχόλιο, αλλά υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις πως οι διάδοχοι της Ολμπράιτ είτε στις κυβερνήσεις των Ρεπουμπλικανών είτε στις Δημοκρατικές κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει μια πιο διαφωτισμένη στάση.

Η συνέχιση της επιβολής οικονομικών κυρώσεων που προκαλούν πόνο σε αθώους πολίτες είναι μια πολιτική ανάξια μιας αξιοπρεπούς χώρας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ πρέπει να εγκαταλείψουν αυτή την πορεία σε σχέση με τη Ρωσία και τους άλλους στόχους της οργής της Ουάσιγκτον.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail