Πώς η Κίνα ξεπέρασε τα όρια και έχασε τον έλεγχό της στον Ειρηνικό

Νησιά του Σολομώντα. Φωτογραφία: Περιφερειακό Γραφείο για την Ασία και τον Ειρηνικό της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO)
Ο Σι Τζινπίνγκ δημιουργεί ένα ιστορικό υπερβολής στην εξωτερική πολιτική του. Οι κινεζικές προσπάθειες να αποκτήσουν επιρροή μεταξύ των νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού ταιριάζουν σε αυτό το ολοένα και πιο γνωστό μοτίβο.

DENNY ROY - asiatimes.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Πέρυσι, η συμφωνία ασφαλείας που κατέληξε το Πεκίνο με τις Νήσους του Σολομώντα εξέπληξε τις μεγαλύτερες φιλελεύθερες δημοκρατικές χώρες στις οποίες παραδοσιακά βασίζονται για βοήθεια τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού: τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Ωστόσο, λίγους μήνες μετά το 2023, έχουμε καλύτερη προοπτική για την προσπάθεια της Κίνας για επιρροή στον Ειρηνικό. Η πλήρης εικόνα υποδηλώνει ότι η προσπάθεια του Πεκίνου να κάνει τον Ειρηνικό μια κινεζική λίμνη έχει σταματήσει και θα αντιμετωπίσει ισχυρά αντίθετα ρεύματα στο άμεσο μέλλον. Μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης που αντιμετωπίζει το Πεκίνο στον Ειρηνικό ξεκινά από τις ενέργειες της ίδιας της κινεζικής κυβέρνησης - ένα κλασικό χαρακτηριστικό της υπέρβασης.

Η κατάσταση υπογραμμίζεται από μια δήλωση που κυκλοφόρησε αυτόν τον μήνα από τον Ντέιβιντ Πανουέλο, τον απερχόμενο πρόεδρο των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας (FSM). Ο Πανουέλο κατηγορεί τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για δωροδοκία, εκφοβισμό και «άμεσες απειλές κατά της προσωπικής μου ασφάλειας» ως μέρος της προσπάθειας του Πεκίνου να στρέψει τις FSM στην κινεζική ατζέντα. Ο Πανουέλο χρησιμοποιεί τις λίγες εβδομάδες που του απομένουν στην εξουσία για να προειδοποιήσει τα νησιώτικα κράτη του πως το κόστος της συνεργασίας με το Πεκίνο υπερβαίνει τα οφέλη.

Σίγουρα, το έτος 2022 γνώρισε δύο σημαντικές επιτυχίες κινεζικής πολιτικής στον Ειρηνικό. Η μία ήταν η συμφωνία ασφαλείας που υπέγραψε ο πρωθυπουργός των Νήσων Σολομώντος Manasseh Sogavare με το Πεκίνο. Αν και το επίσημο κείμενο δεν δημοσιοποιήθηκε, σε ένα προσχέδιο που διέρρευσε τα Νησιά καλούν τις κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας να τηρήσουν την τάξη στα νησιά και να καλωσορίσουν τις τακτικές επισκέψεις πολεμικών πλοίων της ΛΔΚ.

Η ανάπτυξη της κινεζικής αστυνομίας θα σφετεριστεί τον προηγούμενο ρόλο της Αυστραλίας να παρέχει αστυνομικές ενισχύσεις στους Σολομώντες όταν χρειαζόταν. Οι τακτικές στάσεις από το κινεζικό ναυτικό θα βοηθούσαν στην εκπλήρωση του στόχου της Κίνας να αποκτήσει μια de facto ναυτική βάση στον Ειρηνικό, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να περιορίσει την ελευθερία στρατηγικών ελιγμών της Αυστραλίας.

Δεύτερον, η Κίνα επέκτεινε την επιρροή της στο Κιριμπάτι, η οποία όπως οι Νήσοι του Σολομώντα άλλαξε τη διπλωματική της αναγνώριση από τη Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν) στη ΛΔΚ το 2019. Το 2022, το Κιριμπάτι έκανε μια εξαίρεση από τους αυστηρούς κανόνες του για το Covid για να επιτρέψει την επίσκεψη ξένων της ΛΔΚ, του Υπουργός Wang Yi και των 20 μελών της αντιπροσωπείας του. Η ομάδα του Wang και η κυβέρνηση του Κιριμπάτι υπέγραψαν 10 αδιαφανείς εμπορικές συμφωνίες.

Οι παρατηρητές φοβούνται πως η Κίνα κερδίζει αποκλειστικά δικαιώματα αλιείας στην προστατευόμενη περιοχή των νήσων Φοίνιξ που διαχειρίζεται το Κιριμπάτι, ένα θαλάσσιο καταφύγιο στο μέγεθος της Καλιφόρνια. Τον Ιούλιο του 2022, το Κιριμπάτι ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει έναν σημαντικό περιφερειακό οργανισμό, το Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού, απομονώνοντας το Κιριμπάτι από γειτονικές κυβερνήσεις που θα μπορούσαν να το συμβουλεύσουν κατά της υπερβολικής δέσμευσης με την Κίνα. Η ΛΔΚ πρότεινε την αναβάθμιση ενός αεροδιαδρόμου της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο Κιριμπάτι, εγείροντας ανησυχίες ότι θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως κινεζική στρατιωτική αεροπορική βάση.

Συνολικά, ωστόσο, η ΛΔΚ έχασε αναμφισβήτητα έδαφος στον Ειρηνικό το 2022 και το 2023. Η κατασκευή κινεζικών υποδομών στον Ειρηνικό αντικατοπτρίζει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα με την Πρωτοβουλία Belt and Road, η οποία αποδεικνύεται επαχθής για το Πεκίνο καθώς προκύπτουν ενδείξεις ότι μπορεί να χάσει χρήματα από το συνολικό πακέτο των συνολικών δανείων της. Η δυναμική της κινεζικής οικονομικής δραστηριότητας στον Ειρηνικό έδειξε σημάδια επιβράδυνσης το 2022.

Η αναπτυξιακή βοήθεια της Κίνας στον Ειρηνικό κορυφώθηκε το 2016 και έκτοτε μειώνεται ετησίως. Η πραγματική απόδοση της ΛΔΚ στην παροχή βοήθειας συχνά υπολείπεται των αρχικών υποσχέσεων. Ορισμένα έργα αποδεικνύονται δύσκολο να ολοκληρωθούν. Μια συμφωνία του 2017 με την οποία η Κίνα θα κατασκευάσει δρόμους αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Παπούα Νέα Γουινέα, για παράδειγμα, παραμένει σε αδιέξοδο.

Μαζί με τις επιτυχίες, το Πεκίνο υπέστη κάποιες πρόσφατες αποτυχίες. Το Μάιο του 2022, ο υπουργός Εξωτερικών της ΛΔΚ Wang Yi επισκέφθηκε την περιοχή. Αξιωματούχοι της ΛΔΚ προσπάθησαν να περιορίσουν σοβαρά την πρόσβαση στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, με τον ίδιο τρόπο που η κυβέρνηση της ΛΔΚ διαχειρίζεται τον Τύπο εντός της Κίνας.

Ο Wang υπέγραψε μια σαρωτική συμφωνία για την οικονομία, την ασφάλεια και την εκπαίδευση σε 10 κράτη του Ειρηνικού. Περιλάμβανε την επιβεβαίωση των αρχών της ΛΔΚ «μία Κίνα» και «μη παρέμβαση». Η απάντηση από τις κυβερνήσεις των νησιών του Ειρηνικού ήταν σε μεγάλο βαθμό αρνητική, ωθώντας τον Wang να αποσύρει την πρόταση.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ο πρωθυπουργός των Φίτζι, Sitiveni Rabuka, δήλωσε πως η χώρα του τερματίζει μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία η Κίνα εκπαιδεύει την αστυνομία των Φίτζι. «Το σύστημα δημοκρατίας και δικαιοσύνης μας είναι διαφορετικό» από αυτό της Κίνας, είπε, «άρα θα επιστρέψουμε σε εκείνα που έχουν παρόμοια συστήματα μαζί μας», όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Σε μεγάλο βαθμό ως αντίδραση στη συμφωνία Κίνας-Solomons, οι αντίπαλοι της διευρυμένης επιρροής της ΛΔΚ στον Ειρηνικό ανέβασαν το παιχνίδι τους το 2022. Τόσο οι κυβερνήσεις της Νέας Ζηλανδίας όσο και της Αυστραλίας αύξησαν την αναπτυξιακή τους βοήθεια στην περιοχή. Η Αυστραλία υπέγραψε συμφωνία ασφάλειας με το Βανουάτου για να αποτρέψει την Κίνα από το να κάνει το ίδιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φιλοξένησε τους ηγέτες του Ειρηνικού σε μια Σύνοδο Κορυφής Χωρών Νήσων Ειρηνικού - ΗΠΑ για πρώτη φορά. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε 810 εκατομμύρια δολάρια σε νέα βοήθεια των ΗΠΑ στην περιοχή ενώ σχεδιάζει να ανοίξει πρεσβείες στα νησιά του Σολομώντα, το Κιριμπάτι και την Τόνγκα και την επανέναρξη των εθελοντικών επιχειρήσεων του Ειρηνευτικού Σώματος στα Φίτζι, τη Σαμόα, την Τόνγκα και το Βανουάτου. Η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) δήλωσε ότι θα αποκαταστήσει μια αποστολή στα Φίτζι.

Εν τω μεταξύ, ο Τετραμερής Διάλογος για την Ασφάλεια, που αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Ινδία, ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα θαλάσσιας ευαισθητοποίησης για να αυξήσει την ικανότητα των νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού να καταπολεμήσουν την παράνομη αλιεία. Αυτή η πρωτοβουλία Partners in the Blue Pacific, που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2022, στοχεύει στο συντονισμό της δράσης μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για την αντιμετώπιση της δραστηριότητας της ΛΔΚ που θεωρούν αρνητική στην περιοχή.

Μακροπρόθεσμα το μέλλον δε φαίνεται πολλά υποσχόμενο για την Κίνα στον Ειρηνικό. Η ΛΔΚ βρίσκεται σε τεράστιο μειονέκτημα ήπιας ισχύος έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι νησιωτικές κοινωνίες του Ειρηνικού είναι παραδοσιακά χριστιανικές και έχουν ευνοϊκή τάση προς τα δημοκρατικά πολιτικά συστήματα.

Η Κίνα, φυσικά, είναι σταθερή και στα δύο αυτά σημεία. Τα νησιά του Ειρηνικού έχουν σημαντικές κοινότητες διασποράς στις ΗΠΑ, αλλά όχι στην Κίνα. Δεδομένου ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι ένα ζήτημα ζωής ή θανάτου για μεγάλο μέρος του Ειρηνικού, η Κίνα δεν κερδίζει επιπλέον πόντους επειδή είναι η πρώτη χώρα εκπομπής αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο (αν και οι ΗΠΑ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση).

Οι κάτοικοι των νησιών του Ειρηνικού γνωρίζουν πως το ενδιαφέρον της Κίνας για τον Ειρηνικό έχει ουσιαστικά χαρακτήρα εκμετάλλευσης. Όλο και περισσότεροι νησιώτες ανησυχούν για τα μειονεκτήματα της δέσμευσης με την Κίνα: περιβαλλοντική ζημιά, χρέη, έλλειψη οφέλους για τον τοπικό πληθυσμό, επιδείνωση της διαφθοράς στα πολιτικά συστήματα των χωρών τους και απώλεια κυριαρχίας.

Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι οι φοιτητές στην Παπούα Νέα Γουινέα και τα Φίτζι —η μελλοντική ελίτ των χωρών τους— αντιτίθενται κυρίως στη λήψη πρόσθετης κινεζικής βοήθειας.

Η σύναψη αδιαφανών συμφωνιών με την Κίνα έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική κουλτούρα της περιοχής για αναζήτηση συναίνεσης μεταξύ της «οικογένειας του Ειρηνικού». Η περιοχή δε θέλει να γίνει πεδίο σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας και τείνει να κατηγορεί τη νέα εισροή κινεζικής επιρροής για αυτόν τον κίνδυνο περισσότερο από ό,τι κατηγορεί τη μακροχρόνια επιρροή των ΗΠΑ.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η Κίνα υπό την ηγεσία του Σι έχει ενεργήσει περισσότερο σαν μια νεοαποικιακή δύναμη παρά οι υποτιθέμενες νεοαποικιακές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Αυτές οι δυτικές δημοκρατίες έχουν πλέον κάτι περισσότερο από μια δίκαιη ευκαιρία να στηρίξουν τις ιστορικά στενές τους σχέσεις με τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού.

* Ο Denny Roy είναι ανώτερος συνεργάτης στο East-West Center.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail