Η Κίνα εντείνει την απειλή πυρηνικής επίθεσης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Το κινεζικό υποβρύχιο πυρηνικού βαλλιστικού πυραύλου τύπου 094A. Φωτογραφία: Twitter / The National Interest
Freepen.gr - Τα κινεζικά υποβρύχια πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων (SSBN) περιφέρονται τώρα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας όλο το εικοσιτετράωρο, εξασφαλίζοντας ικανότητα δεύτερου χτυπήματος κατά των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στην Ταϊβάν.

Αυτή την εβδομάδα, το Reuters ανέφερε πως η Κίνα διατηρεί τώρα τουλάχιστον ένα υποβρύχιο πυρηνικής ενέργειας βαλλιστικών πυραύλων (SSBN) στη θάλασσα ανά πάσα στιγμή, επεκτείνοντας πιθανώς την άμυνα κατά των ΗΠΑ, θέτοντας περισσότερους στόχους σε κίνδυνο και πιέζοντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αναπτύξουν νέες δυνατότητες για την αντιμετώπιση της απειλής.

Τα έξι SSBN τύπου 094 της Κίνας εκτελούν τώρα σχεδόν συνεχείς περιπολίες από το Χαϊνάν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και φέρεται να είναι οπλισμένα με ένα νέο βαλλιστικό πύραυλο μεγαλύτερης εμβέλειας (SLBM) που μπορεί να πλήξει την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ.

Η δημοσίευση του Reuters σημειώνει ότι αυτός ο νέος πύραυλος πιστεύεται πως είναι ο JL-3, ο οποίος φέρεται να έχει βεληνεκές 10.000 χιλιομέτρων και επιτρέπει στην Κίνα να χτυπήσει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ από προστατευμένους προμαχώνες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Προηγουμένως, τα SSBN τύπου 094 της Κίνας, ήταν οπλισμένα με τον πύραυλο JL-2 SLBM, που έπρεπε να εκτοξευθούν από τον Δυτικό Ειρηνικό και ανατολικά της Χαβάης για να χτυπήσουν την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ. Αυτό συνεπαγόταν τη διέλευση θαλάσσιων σημείων "πνιγμού" όπως τα στενά Miyako, το κανάλι Bashi και η θάλασσα Sulu, καθιστώντας τα SSBN ευάλωτα στην αναχαίτιση από τις αμερικανικές και συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις.

Το Reuters αναφέρει ότι αυτή η νέα εξέλιξη δείχνει την ταχεία βελτίωση της Κίνας στην επιμελητεία, τη διοίκηση και τον έλεγχο και τα όπλα για τη διατήρηση ενός πυρηνικού αποτρεπτικού συστήματος με βάση τη θάλασσα. Η έκθεση αναφέρει επίσης πως η Κίνα αρχίζει να αναπτύσσει τα SSBN της παρόμοια με τον τρόπο που κάνουν πυρηνικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ρωσία.

Το Reuters σημειώνει πως αυτή η εξέλιξη θα απαιτήσει από τα αμερικανικά υποβρύχια πυρηνικής επίθεσης (SSN) να επισκιάσουν τα SSBN της Κίνας, επεκτείνοντας ήδη περιορισμένα αποθέματα υποβρυχίων και τεταμένες δυνατότητες ναυπήγησης, διατρέχοντας τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail