Η νέα εξωτερική πολιτική της Ρωσίας: Αντιμετώπιση του «εχθρού» των ΗΠΑ σε μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων


Το Concept of Foreign Policy που κυκλοφόρησε πρόσφατα αποκαλύπτει πως η Μόσχα κάνει μια σημαντική στροφή προς την αντιμετώπιση των ΗΠΑ, δίνοντας προτεραιότητα στις συμμαχίες με μη δυτικές χώρες και τοποθετώντας τη Ρωσία ως πυλώνα του αναδυόμενου πολυπολικού κόσμου.


Οι ΗΠΑ περιγράφονται ως ο «κύριος εμπνευστής, οργανωτής και εκτελεστής» της επιθετικής αντιρωσικής πολιτικής στον κόσμο και η κύρια πηγή κινδύνου για την ασφάλεια τόσο της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσο και της διεθνούς ειρήνης, σύμφωνα με τη νέα μεγάλη εξωτερική πολιτική της Ρωσίας.

Mohamad Hasan Sweidan - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr
 
Στις 31 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το Διάταγμα για την Έννοια της Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσίας, περιγράφοντας την επίσημη κοσμοθεωρία, τα συμφέροντα και τους στόχους της χώρας. Η ιδέα του 2023, σε αντίθεση με προηγούμενες εκδόσεις που δημοσιεύθηκαν το 1993, το 2000, το 2008, το 2013 και το 2016, είναι πιο εχθρική προς τη Δύση και περιέχει αναφορές που παραπέμπουν στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Σύγκρουση πολιτισμών

Στο γύρισμα του 21ου αιώνα, Ρώσοι πολιτικοί και ακαδημαϊκοί άρχισαν να χρησιμοποιούν τον όρο «ρωσικός κόσμος» ή «Russkiy Mir [ρωσική ειρήνη]» για να αναφερθούν στους πολιτιστικούς, ιστορικούς και γλωσσικούς δεσμούς με το ρωσόφωνο κόσμο και να προωθήσουν και να διατηρήσουν τη ρωσική κουλτούρα και αξίες.

Ωστόσο, σε ένα παγκόσμιο γεωπολιτικό πλαίσιο, αυτή η ιδέα προκάλεσε κάποιες διαμάχες. Ενώ κάποιοι το βλέπουν ως προσπάθεια προστασίας της ρωσικής γλώσσας και κουλτούρας, άλλοι το βλέπουν ως εργαλείο άσκησης πολιτικής επιρροής και ελέγχου σε γειτονικές χώρες με σημαντικό ρωσόφωνο πληθυσμό, όπως η Ουκρανία, η Λευκορωσία και τα κράτη της Βαλτικής ως ισχύον εργαλείο στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, ας το πούμε έτσι.

Ωστόσο, το 2023 Concept of Foreign Policy της Ρωσίας είναι το πρώτο επίσημο έγγραφο της χώρας που ενσωματώνει τον όρο «ρωσικός κόσμος». Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι Ρώσοι αξιωματούχοι, και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος Πούτιν, επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην επίκληση κοινών πολιτισμικών και ιδεολογικών αξιών, πλαισιώνοντας τη μάχη μεταξύ του φιλελευθερισμού και άλλων πολιτισμών.

Οι ρωσικές ελίτ είναι πεπεισμένες πως η επιβίωση της χώρας τους ως μοναδικός και ανεξάρτητος πολιτισμός απαιτεί μια γεωπολιτική μετατόπιση από τον μονοπολικό κόσμο που αντιπροσωπεύεται από την υπεροχή των ΗΠΑ.

Η νέα Αντίληψη δίνει έμφαση σε πολιτιστικούς και ιδεολογικούς παράγοντες, υποδεικνύοντας ότι η αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης θα γίνει πιο ιδεολογική, ιδιαίτερα καθώς η απόρριψη του νεοφιλελευθερισμού έχει γίνει θεμέλιο της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.

Αυτή η αντιπαράθεση αναμένεται να έχει παγκόσμιες προεκτάσεις, συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπως η Δυτική Ασία, όπου μπορεί να τροφοδοτήσει τον εθνικισμό –ο οποίος έχει αυξηθεί περήφανα σε περιφερειακά κράτη όπως η Σαουδική Αραβία– που με τη σειρά του μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω τη σύγκρουση.

Επιστροφή στη ρητορική του Ψυχρού Πολέμου

Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι έννοιες της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής έδωσαν έμφαση στη «συνεργασία» με τη Δύση, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, σε θέματα που απασχολούν τη Μόσχα –όπως η επέκταση του ΝΑΤΟ– όπως περιγράφεται στο ρωσικό στρατιωτικό δόγμα του 2014.

Ωστόσο, η νέα αντίληψη της εξωτερικής πολιτικής σηματοδοτεί μια απομάκρυνση από αυτή την προσέγγιση, επιστρέφοντας σε φράσεις της εποχής του Ψυχρού Πολέμου όπως «ειρηνική συνύπαρξη», «στρατηγική ισοτιμία» και κυρίως, η επιδίωξη «ισορροπίας συμφερόντων» με τις ΗΠΑ που βασίζονται στην «κοινή ειδική ευθύνη για την στρατηγική σταθερότητα και τη διεθνή ασφάλεια».

Το Concept επαναφέρει επίσης τη διαίρεση του κόσμου σε δύο στρατόπεδα: τα νεο-αποικιακά κράτη και τους συμμάχους τους που επιδιώκουν να οικοδομήσουν μια παγκόσμια τάξη «βασισμένη στους δικούς τους κανόνες» και «χώρες που επαναστατούν ενάντια στην τρέχουσα παγκόσμια τάξη».

Η Ρωσία επιδιώκει να τοποθετηθεί ως ηγέτης μεταξύ εκείνων των χωρών που αντιτίθενται στην αμερικανική ηγεμονία και εργάζεται για την «εξάλειψη του αποικιακού συστήματος στον εικοστό αιώνα και την αντιμετώπιση της νέας δυτικής αποικιοκρατίας».

Παρόμοια με το αδέσμευτο κίνημα των κρατών που προέκυψε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το οποίο αρνήθηκε να ευθυγραμμιστεί με κάποιο από τα δύο μέρη εις βάρος του άλλου, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση ταλαντευόμενων κρατών, ειδικά στη Δυτική Ασία, που επανεξετάζουν τις σχέσεις τους με τις κύριες εξουσίες και τη μόχλευση του ανταγωνισμού μεταξύ τους για την επιδίωξη των δικών τους στόχων.

ΗΠΑ: Ο κύριος εχθρός της Ρωσίας

Η Ρωσία έχει ορίσει τις ΗΠΑ ως τον κύριο μοχλό των επιθετικών πολιτικών εναντίον της. Σε προηγούμενες αντιλήψεις για την εξωτερική πολιτική, η Μόσχα υιοθέτησε έναν προσεκτικό διπλωματικό λόγο στην προσέγγισή της στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον, εστιάζοντας στην εμβάθυνση της συνεργασίας και χρησιμοποιώντας όρους όπως «μη φιλικές αμερικανικές πολιτικές» ή «εκφράσεις ανησυχίας».

Ωστόσο, περισσότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξη του ρωσο-δυτικού πολέμου στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει πλέον ανακηρύξει τις ΗΠΑ ως τον πρώτο εχθρό της και τη μεγαλύτερη απειλή για τα συμφέροντά της, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου, έχει γίνει προτεραιότητα η «εξάλειψη των υπολειμμάτων της ηγεμονίας των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων μη φιλικών χωρών στις παγκόσμιες υποθέσεις».

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης αυτού που αντιλαμβάνεται ως δυτική επίθεση, η Ρωσία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να οικοδομήσει μια μη δυτική συμμαχία με τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου για να αντιμετωπίσει τις νεοαποικιακές φιλοδοξίες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, και υποστήριξη για χώρες που επιδιώκουν να διασφαλίσουν την κυριαρχία τους μακριά από την ηγεμονία των ΗΠΑ.

Ιδιαίτερη ανησυχία για την Ουάσιγκτον προκαλεί η δήλωση της Μόσχας για την προθυμία της να υποστηρίξει πως:

«Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης και επέκτασης της ασφάλειας, της στρατιωτικής και τεχνικοστρατιωτικής συνεργασίας».

Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως δήλωση πρόθεσης για κλιμάκωση των δραστηριοτήτων στην «πίσω αυλή» των ΗΠΑ, εάν υπάρχουν οι κατάλληλοι λόγοι.

Η Δυτική Ασία στη ρωσική εξωτερική πολιτική

Στη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική, η Μόσχα έχει εκφράσει την πρόθεσή της να εργαστεί για την οικοδόμηση ενός «συνολικού και βιώσιμου συστήματος περιφερειακής ασφάλειας που θα βασίζεται στον συνδυασμό του νησιού των χωρών της περιοχής». Αυτό έρχεται ως απάντηση στις προσπάθειες των ΗΠΑ να δικτυώσουν την περιφερειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ενισχύοντας τους στρατιωτικούς και τεχνικούς δεσμούς με τους περιφερειακούς συμμάχους τους.

Πέρυσι στη Σύνοδο Κορυφής του GCC+3 στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε αυτό το όραμα δηλώνοντας:

«Η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να προωθήσουν μια πιο ολοκληρωμένη και περιφερειακά δικτυωμένη αρχιτεκτονική αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας και να αντιμετωπίσουν τη διάδοση μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων και πυραύλων σε μη κρατικούς παράγοντες που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής».

Η Ρωσία στοχεύει να εμποδίσει την Ουάσιγκτον να δημιουργήσει μονομερώς ένα σύστημα ασφαλείας στην περιοχή που αντίκειται στα συμφέροντα της Μόσχας και των συμμάχων της.

Ρωσία και «ισλαμικός κόσμος»

Σε μια αξιοσημείωτη απόκλιση από τις προηγούμενες εκδόσεις, το 2023 Concept περιλαμβάνει επίσης αναφορά στην «προστασία των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή [Δυτική Ασία]». Αυτό αποδίδεται στην επικράτηση του συντηρητικού λόγου στη Ρωσία και στις ανησυχίες για την επίθεση της Δύσης σε οτιδήποτε σχετίζεται με τους Ρώσους, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτή η τοποθέτηση παρουσιάζει τη Ρωσία ως υπερασπιστή όλων εκείνων που μοιράζονται τις ιδέες, τα οράματα και τις πεποιθήσεις της.

Επιπλέον, η Έννοια αντικαθιστά τον αρχαϊκό όρο «Μέση Ανατολή» με τον «Ισλαμικό κόσμο» για πρώτη φορά, αντανακλώντας την έμφαση της Μόσχας στον πολιτισμικό πλουραλισμό ως ακρογωνιαίο λίθο του πολυπολικού συστήματος.

Η ιδέα δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη πλήρους συνεργασίας και εμπιστοσύνης με το Ιράν, ακολουθούμενη από την παροχή ολοκληρωμένης υποστήριξης στη Συρία και την εμβάθυνση αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων με την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και άλλα κράτη μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC). Σημειωτέον, τα ΗΑΕ δεν αναφέρονται χωριστά στην έννοια.

Η Μόσχα έχει επίσης δώσει προτεραιότητα στην υποστήριξη των συμμάχων και των εταίρων της στη διασφάλιση της άμυνας και της ασφάλειας – συμπεριλαμβανομένων των αφρικανικών χωρών – ανακοινώνοντας την ετοιμότητα της Ρωσίας να τις υποστηρίξει από άποψη ασφάλειας, στρατιωτικής και τεχνολογίας.

Αυτό σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη αλλαγή από το έγγραφο Concept της Ρωσίας του 2016, όπου η Αφρική αναφέρθηκε μόνο σε μία παράγραφο. Αντίθετα, το Concept του 2023 εστιάζει στην Αφρική ως ένα «διακεκριμένο και με επιρροή κέντρο παγκόσμιας ανάπτυξης» που απειλείται από τη Δύση και τη «νεο-αποικιακή πολιτική» της.

Το προφανές πεπρωμένο της Ρωσίας

Η νέα Αντίληψη κάνει επίσης σαφείς αναφορές στην σκληρή ισχύ, υποδεικνύοντας ότι η ρωσική εξωτερική πολιτική θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον παράγοντα δύναμης, ο οποίος θεωρείται αναπόφευκτος στο πλαίσιο του σκληρού παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Στο βιβλίο του «Η Σύγκρουση των Πολιτισμών», ο αείμνηστος Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Samuel Huntington υποστήριξε ότι οι πολιτισμικές και θρησκευτικές διαφορές θα ήταν η κύρια πηγή σύγκρουσης στον κόσμο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Συγκεκριμένα, ο διάσημος Ρώσος φιλόσοφος Ivan Ilyin πίστευε ότι η αποστολή της Ρωσίας είναι να προστατεύσει τον πολιτισμό και το «καλό» δημιουργώντας ένα μεγάλο ηγέτη που θα σώσει τη Ρωσία και θα νικήσει τον κακό. Φαίνεται ότι ο Πούτιν βλέπει τον εαυτό του ως ηγέτη που προορίζεται να προστατεύσει τον ρωσικό πολιτισμό.

Η έννοια της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας για το 2023 είναι το πρώτο επίσημο έγγραφο που καθορίζει τη γενική κατεύθυνση του κράτους που εκδόθηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Περιέχει μια σαφή δήλωση ότι οι ΗΠΑ είναι ο εχθρός και πως η Ρωσία στοχεύει να είναι ένας από τους πυλώνες της αναπτυσσόμενης πολυπολικής παγκόσμιας τάξης. Σήμερα, δεν υπάρχει πια κανένα μπέρδεμα: η Μόσχα είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αντιμετωπίσει τον εχθρό και να εργαστεί για την επίτευξη των στόχων της.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail