Η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αναγνωρίζει ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία συμβάλλουν στην αποδολαριοποίηση

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν αναγνώρισε ότι οι οικονομικές κυρώσεις σε χώρες όπως η Ρωσία θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ηγεμονία του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία. Παραδέχτηκε πως οι κυρώσεις «δημιουργούν την επιθυμία από την πλευρά της Κίνας, της Ρωσίας, του Ιράν να βρουν μια εναλλακτική [στην αγορά συναλλάγματος]».

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Υπάρχει κίνδυνος όταν χρησιμοποιούμε οικονομικές κυρώσεις που συνδέονται με το ρόλο του δολαρίου, με την πάροδο του χρόνου να υπονομεύσουν την ηγεμονία του δολαρίου», είπε η Yellen σε συνέντευξή της στο CNN. Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το δολάριο μόνο ως εργαλείο «συνετά», ένα κραυγαλέο ψέμα καθώς η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί κυρώσεις ως εργαλείο πίεσης.

Παρόλα αυτά, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ισχυρίστηκε πως οι οικονομικές κυρώσεις είναι «ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο», καθώς είναι δύσκολο, κατά την άποψή της, να δημιουργηθούν εναλλακτικές λύσεις πληρωμής.

Μέχρι το τέλος του 2022, η Ρωσία έγινε η χώρα με τις περισσότερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με περισσότερες από 13.072 κυρώσεις, ξεπερνώντας κατά πολύ χώρες όπως το Ιράν (με 4.069) και τη Συρία (με 2.644).

Η Μόσχα ανέφερε ότι το ΑΕΠ της μειώθηκε μεταξύ 3% και 3,5% στο τέλος του 2022, κάτι που απέχει πολύ από τις αρχικές προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας που υπολόγιζε μείωση 8% έως 10%. Η πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από τις προβλέψεις της «Κρίσης» που έκαναν πολλοί δυτικοί αναλυτές. Αντίθετα, ήταν οι ΗΠΑ που απέφυγαν ελάχιστα την ύφεση το 2022, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία κατέγραψαν χαμηλότερη ανάπτυξη από τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας έτσι την αποτυχία του πακέτου κυρώσεων.

Παρόλα αυτά, αυτές οι κυρώσεις, που θα συνέτριβαν τις περισσότερες χώρες, δεν απέτρεψαν τη Ρωσία ούτε στο ελάχιστο από την στρατιωτική της επιχείρηση κατά της Ουκρανίας.

Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ αρχίζουν τώρα να αισθάνονται τα αποτελέσματα της απερίσκεπτης υποστήριξής τους στην Ουκρανία, με τον υφυπουργό Άμυνας Colin Kahl να ανακοινώνει πως οι αμερικανικοί πόροι για τον ουκρανικό στρατό είναι σημαντικοί αλλά όχι απεριόριστοι. Εξήγησε σε διαδικτυακή ομιλία που διοργάνωσε το Foreign Policy ότι η απροθυμία των ΗΠΑ να παράσχουν αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία οφειλόταν σε υλικοτεχνικά προβλήματα. Ανέφερε επίσης πως η Ουάσιγκτον δεν πιστεύει ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα επειδή η ύπαρξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν απειλείται.

Αυτό υποδηλώνει ότι, παρόλο που οι κυρώσεις έχουν προφανώς αποτύχει, η αποδολαριοποίηση επιταχύνεται και υπονοεί πως οι αμερικανικοί πόροι δεν είναι άπειροι, η Ουάσιγκτον φαίνεται ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη να ρίξει λευκή πετσέτα, ας πούμε, και θα συνεχίσει να στραγγίζει τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων σε μια απελπιστική προσπάθεια να αιμορραγήσει τη Ρωσία.

Όπως έγραψαν η Patricia Adams και ο Lawrence Solomon σε ένα άρθρο για το «American Thinker», οι κυρώσεις «διαμορφώνονται ως ο πιο μνημειώδης λάθος υπολογισμός της Δύσης στη σύγχρονη ιστορία».

«Οι κυρώσεις δεν έχουν γονατίσει τη ρωσική οικονομία, όπως είχε προβλεφθεί ευρέως. Αντίθετα, οι δυτικές οικονομίες είναι αυτές που τυλίγονται, η οικονομική τους ανάπτυξη σχεδόν σταμάτησε. Πολλοί από αυτούς υποφέρουν ταυτόχρονα τόσο από υψηλό πληθωρισμό όσο και από ελλείψεις ενέργειας. Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, όχι μόνο επιβιώνει, αλλά ευδοκιμεί, αποκτώντας περισσότερη δύναμη και κύρος σε όλη την Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης», έγραψαν.

Χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία υποστήριξαν πρόσφατα την αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας και υποστηρίζουν την αύξηση της χρήσης τοπικών νομισμάτων στο εμπόριο. Οι ΗΠΑ πίστευαν ανόητα ότι η αγριότητα των κυρώσεων και ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τα δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έκαναν τη χώρα να υποταχθεί στις απαιτήσεις της. Αντίθετα, χρησίμευσε ως απόδειξη σε άλλες μη δυτικές αναδυόμενες δυνάμεις πως και αυτές μπορούν να στοχοποιηθούν πολύ γρήγορα και ότι πρέπει να συνεργαστούν για να ξεπεράσουν τέτοια ζητήματα.

Το κινεζικό γουάν ξεπέρασε το δολάριο ΗΠΑ τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά ως το νόμισμα με τις περισσότερες συναλλαγές στη Ρωσία. Το γουάν χρησιμοποιήθηκε με ακόμη μεγαλύτερο περιθώριο το Μάρτιο και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ τον Μάρτιο πως η Μόσχα ήταν έτοιμη να στραφεί στο γιουάν για διευθετήσεις εξωτερικού εμπορίου.

Με παρόμοιο τρόπο, το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε στις 14 Απριλίου ότι ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επιτέθηκε στην κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ και κάλεσε τις αναδυόμενες χώρες να βρουν ένα εναλλακτικό νόμισμα για το εμπόριο.

Σύμφωνα με έκθεση του Φεβρουαρίου από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών Swift, το δολάριο ΗΠΑ κυριάρχησε στο παγκόσμιο εμπόριο τον Ιανουάριο και αντιπροσώπευε περίπου το 85% της χρηματοδότησης του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ το γιουάν αντιπροσώπευε μόνο το 4,6% της χρηματοδότησης του εμπορίου την ίδια περίοδο. Ωστόσο, η Swift διαπίστωσε ότι το γιουάν έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1,8% το Φεβρουάριο του 2022.

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν η Ουάσιγκτον περίμενε την επιτυχία της Ρωσίας να πείσει τις αδέσμευτες χώρες να συμφωνήσουν σε πληρωμές σε τοπικά νομίσματα, αλλά σίγουρα υπήρχαν πολλές προειδοποιήσεις από ανεξάρτητους αναλυτές ότι αυτή θα ήταν η κατάσταση. Τώρα που αποκαλύφθηκε, οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αναγνωρίσουν πως συνέβαλαν στην αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας, εις βάρος τους, επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail