Οι κίνδυνοι άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνονται — Υπουργείο Εξωτερικών

Valery Sharufulin/TASS
Freepen.gr - Οι κίνδυνοι μιας άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ δύο πυρηνικών δυνάμεων - της Ρωσίας και των ΗΠΑ - αυξάνονται συνεχώς, λέει ο διευθυντής του Τμήματος Μη Διάδοσης και Ελέγχου Όπλων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Γερμάκοφ, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ.

«Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να ακολουθούν την τρέχουσα πορεία τους προς μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ενώ συνεχώς αυξάνουν τα διακυβεύματα στα πρόθυρα μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης, τότε η μοίρα της Συνθήκης Νέας START μπορεί να σφραγιστεί», είπε ο Γερμάκοφ στο TASS. "Ωστόσο, στο χειρότερο σενάριο, δηλαδή εάν η Ουάσιγκτον οδηγήσει την κατάσταση σε μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των ισχυρότερων πυρηνικών δυνάμεων, τότε δεν είναι η μοίρα του New START αλλά η μοίρα ολόκληρου του κόσμου που θα προβληματίσει".

«Αυτό επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η πιο πιεστική απειλή σήμερα δε συνδέεται με τη δυναμική των ερεθισμάτων για το πρώτο μαζικό χτύπημα, που υποτίθεται ότι θα περιοριστεί από συμφωνίες όπως το New START, αλλά με τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης ως αποτέλεσμα μιας άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων», εξήγησε ο Γερμάκοφ. «Και, προς βαθύτατη λύπη μας, αυτοί οι κίνδυνοι συνεχίζουν να αυξάνονται».

«Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που υποδεικνύουμε συνεχώς τον κίνδυνο των ενεργειών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, οι οποίοι, όπως φαίνεται, πίστεψαν στην ψευδαίσθηση της ατιμωρησίας και παρασύρθηκαν με τέτοιες χίμαιρες όπως «έλεγχος κλιμάκωσης» και «κλιμακούμενη κυριαρχία»», είπε ο διπλωμάτης. «Συνεχίζουμε να στέλνουμε μηνύματα στη Δύση πως μια καταστροφή πρέπει να αποτραπεί», υπογράμμισε.

Ωστόσο, επεσήμανε ο Γερμακόφ, η Δύση «παραμένει κωφή στις εκκλήσεις» και μάλιστα «τις διαστρεβλώνει κακόβουλα για προπαγανδιστικούς σκοπούς».

Ο διπλωμάτης υπογράμμισε ότι, για να βελτιωθεί η κατάσταση, «οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν άμεσα συγκεκριμένα βήματα για την αποκλιμάκωση και να καταργήσουν την εχθρική πορεία προς υπονόμευση της ασφάλειας της Ρωσίας στην πράξη».

«Απλώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιστραφεί η αρνητική τάση», κατέληξε ο Γερμάκοφ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail