Το χειρότερο οικονομικό κραχ στην ιστορία έρχεται αυτό το καλοκαίρι – οικονομολόγος

pixabay / PublicDomainPictures
Freepen.gr - Ένα μεγάλο οικονομικό κραχ θα σημειωθεί πιθανότατα μέχρι τα μέσα Ιουνίου, είπε ο Χάρι Ντεντ, οικονομολόγος και συγγραφέας πολλών βιβλίων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, στο David Lin report, την περασμένη εβδομάδα. Ο Ντεντ, ο οποίος έχει ιστορικό αμφιλεγόμενων προβλέψεων, πιστεύει ότι η τρέχουσα φούσκα της αγοράς θα σκάσει και θα οδηγήσει σε οικονομική κατάρρευση.

Η φούσκα είναι αποτέλεσμα της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία έχει φουσκώσει τεχνητά το χρηματιστήριο, σύμφωνα με τον Dent. Αναμένει πως ο S&P 500 θα καταρρεύσει κατά 86% «σε αυτό το κραχ» και ο Nasdaq κατά 92%.

Η αγορά κρυπτονομισμάτων θα οδηγηθεί σε μια ύφεση μαζί με τις μετοχές, προειδοποίησε ο οικονομολόγος, προβλέποντας ότι το Bitcoin θα πέσει 95-96% από το υψηλό του Νοεμβρίου 2021.

«Το bitcoin θα πέσει από τα 69.000 δολάρια σε περίπου τρεις έως τέσσερις χιλιάδες», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι ακριβώς αυτό που έκαναν η Amazon και τα dot-coms».

Ο Ντεντ επισημαίνει αυτό που θεωρεί ως αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις ως αιτία για την απαισιοδοξία του. Η πανδημία κατέστρεψε την παγκόσμια οικονομία με πολλούς τρόπους, οδηγώντας σε απώλεια θέσεων εργασίας και μειώνοντας τις καταναλωτικές δαπάνες. Επιπλέον, ο άνευ προηγουμένου πληθωρισμός στις περισσότερες πλούσιες χώρες και οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν πυροδοτήσει σοβαρές ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών και των οικονομολόγων, αναγκάζοντάς τους να συνειδητοποιήσουν ότι «δεν πρόκειται για μεγάλη διόρθωση – είναι ένα μεγάλο κραχ, που δεν έχετε δει… όλη τη ζωή σας, και ακόμη και οι millennials δε θα δουν μεγαλύτερη συντριβή από αυτή», πρόσθεσε ο Ντεντ.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, παρά τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών και τον «κηρυγμένο πόλεμο κατά της ύφεσης» «συνεχίζουμε να πέφτουμε ξανά στην ύφεση» επειδή η οικονομία από κάτω είναι «πραγματικά αδύναμη και χρειάζεται πραγματικά να απαλλαγεί από πολλά πραγματικά κακά χρέη και ζόμπι. Οι εταιρείες και οι κεντρικές τράπεζες δεν θα αφήσουν την οικονομία να κάνει τη δουλειά της».

Ο Ντεντ προειδοποίησε για ένα τρίτο κύμα της κρίσης που έρχεται, τονίζοντας πως κατά την άποψή του «θα ανέβει» στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα «προτού μπορέσουν να αντιστρέψουν τη σύσφιξη».

«Δεν έχουμε καθαρίσει τα τεράστια χρέη και τις υπερτιμήσεις της μεγαλύτερης φούσκας χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων σε όλα. Ποτέ δεν είχαμε φούσκα χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων σε όλα αυτά. Αυτή η φούσκα δεν έχει αφεθεί να σκάσει και να ξεκαθαρίσει τις υπερβολές της που πρέπει να κάνει. Και νομίζω ότι είμαστε σε αυτή τη διαδικασία τώρα», κατέληξε ο Ντεντ.

Ο οικονομολόγος αναμένει «ένα κραχ περισσότερο σαν το 1929 έως το 1932» αναφερόμενος στη Μεγάλη Ύφεση, τονίζοντας ότι αυτή είναι η «καλύτερη πρόβλεψή του αυτήν την στιγμή». 

* πληροφορίες RT

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail