Πάρτε τη νίκη και τερματίστε τον πόλεμο της Ουκρανίας τώρα

(U.S. Marine Corps photo by Cpl. Will Perkins/Released)
Γεγονός είναι ότι μέχρι αυτό το σημείο, η Ρωσία έχει υποστεί σημαντική επιδείνωση των ενόπλων δυνάμεών της, ένα σοβαρό σοκ στην οικονομία της και θα χρειαστούν πολλά χρόνια – ίσως δεκαετίες – για να ανακάμψει πλήρως στα προ του 2022 επίπεδα. Αν η αποδυνάμωση της Ρωσίας ήταν ο στρατηγικός μας στόχος, αυτό έχει ήδη επιτευχθεί. Θα ήταν σοφό να πάρουμε αυτή τη νίκη και να μην γίνουμε άπληστοι προσπαθώντας να πιέσουμε για μια ξεκάθαρη στρατιωτική ήττα του Πούτιν και των δυνάμεών του.

Daniel Davis - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Wall Street Journal ανέφερε τη Δευτέρα αρκετούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και διεθνείς ηγέτες ότι δεν ξέρουν πώς να τερματίσουν τις μάχες με όρους ευνοϊκούς για το Κίεβο μόλις ολοκληρωθεί η επερχόμενη ανοιξιάτικη ή καλοκαιρινή επίθεση της Ουκρανίας. Ωστόσο, υποστήριξαν πως η Ρωσία δε θα μπορούσε να κερδίσει. Ωστόσο, μια μη συναισθηματική και ισορροπημένη εξέταση των θεμελιωδών αρχών της μάχης αποκαλύπτει μια αυξανόμενη δυνατότητα ότι η Ουκρανία θα αγωνιστεί απλώς να κρατήσει αυτό που έχει, πόσο μάλλον να νικήσει τη Ρωσία.

Οι δυτικοί ηγέτες θα πρέπει να αρχίσουν να επαναπροσδιορίζουν τις προσδοκίες τους υπό το φως των τρεχουσών τάσεων. Η εμμονή στην αδιαμφισβήτητη άποψη πως η Ρωσία πρόκειται να χάσει τον πόλεμο θα μπορούσε να αφήσει τη Δύση σε απροσεξία εάν η ουκρανική επίθεση αποτύχει να υποβαθμίσει ουσιαστικά τις ρωσικές θέσεις.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανησυχεί για το τι θα μπορούσε να κάνει ο Πούτιν εάν η Ρωσία «ταπεινωθεί» ως αποτέλεσμα της ήττας και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δηλώνει ότι ο πόλεμος είναι πολύ περισσότερο από έναν απλό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Είναι, λέει, «βασικά ένας αγώνας για τις αξίες που πιστεύουμε για τη δημοκρατία, για το κράτος δικαίου, την εδαφική ακεραιότητα, για την ελευθερία».

Ωστόσο, βασικά, ο Σουνάκ δεν είναι σωστός. Οι αξίες, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου είναι σίγουρα έννοιες κρίσιμης σημασίας, αλλά όσον αφορά τη νίκη σε έναν πόλεμο, είναι σχεδόν άσχετες. Τα βασικά στοιχεία της μάχης και η στρατιωτική ισχύς κυριαρχούν. Εάν δεν υπάρχει βιώσιμος στρατιωτικός δρόμος προς την επιτυχία, τότε οι αξίες γίνονται ασήμαντες.

Οι Βασικές αρχές της Μάχης ισχύουν πάντα

Το 1939, η Πολωνία πολέμησε για την ελευθερία της και ηττήθηκε άσχημα από ένα φασιστικό καθεστώς. Το Μάιο του 1940 η Γαλλία πολέμησε για την ελευθερία της και ηττήθηκε επίσης σε έναν πόλεμο αστραπή. Και τον Ιούνιο του 1941 η Σοβιετική Ένωση πολέμησε για την ελευθερία της. Μέχρι τα τέλη του 1942, ωστόσο, όλα αυτά τα κράτη συντρίβονταν στα πεδία των μαχών για έναν πρωταρχικό λόγο: η ισορροπία της στρατιωτικής δύναμης και τα βασικά στοιχεία της μάχης ευνόησαν τους επιτιθέμενους Ναζί.

Οι Σύμμαχοι δε νίκησαν τελικά τις δυνάμεις του Χίτλερ επειδή προώθησαν τις δημοκρατικές αξίες. (Προφανώς, οι μορφές των κυβερνήσεων της συμμαχικής Δύσης και της ΕΣΣΔ ήταν τόσο διαφορετικές όσο η νύχτα και η μέρα). Κέρδισαν γιατί έχτισαν τη μαχητική δύναμη που τελικά εξάλειψε τους Γερμανούς. Η ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ παραδέχεται ανοιχτά ότι χωρίς τις «αξιοσημείωτες προσπάθειες της Σοβιετικής Ένωσης στο Ανατολικό Μέτωπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία θα είχαν δυσκολευτεί να σημειώσουν μια αποφασιστική στρατιωτική νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας».

Ομοίως, αυτός ο πόλεμος δε θα κερδηθεί από ποια πλευρά θα δείξει το μεγαλύτερο θάρρος και ατρόμητη προθυμία να πολεμήσει, αλλά από ποια πλευρά είναι καλύτερα ικανή να οικοδομήσει εθνική μαχητική δύναμη. Πρόκειται για τα θεμελιώδη: την στρατιωτική βιομηχανική ικανότητα για την παραγωγή επαρκών ποσοτήτων όπλων και πυρομαχικών, το μεγαλύτερο αριθμό επαρκώς εκπαιδευμένων στρατευμάτων και την πολιτική αντοχή για να συνεχίσουμε να πολεμάμε.

Σήμερα, και οι δύο πλευρές (και οι σύμμαχοί τους) έχουν την επιθυμία να κερδίσουν. Και οι δύο πλευρές πολεμούν επίμονα. Και οι δύο πληθυσμοί πιστεύουν πως έχουν ηθικά δίκιο και κανένας δεν έχει καμία πρόθεση να παραδοθεί στον άλλο. Και οι δύο κυβερνήσεις δείχνουν ότι έχουν σημαντικές πολιτικές αντοχές για να συνεχίσουν να πολεμούν στο άμεσο μέλλον. Αυτό που δεν είναι το ίδιο, ωστόσο, είναι η βιομηχανική ικανότητα και ο αριθμός των δυνητικά διαθέσιμων στρατευμάτων σε κάθε πλευρά. Σε αυτές τις κατηγορίες, οι Ρώσοι έχουν ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα. 

Η πυρηνική επιλογή της Ρωσίας είναι νόμιμη

Υπάρχει μια άλλη κατηγορία που ασκεί επιρροή σε κάθε στροφή και κρύβεται πίσω από κάθε σχέδιο, στρατηγική ή ελπίδα που έχει η Ουκρανία στην προσπάθεια να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας: το χαρτί των πυρηνικών.

Στο Κίεβο και στις πρωτεύουσες των περισσότερων δυτικών κρατών, η συζήτηση για το πώς να διεξαχθεί ο πόλεμος λαμβάνει χώρα από την περίεργη πεποίθηση ότι οι συμβατικές δυνάμεις είναι οι μόνες που παίζουν. Είτε δηλώνονται είτε όχι, οι ενέργειες και οι δηλώσεις των διαφόρων δυτικών ηγετών εκθέτουν την πεποίθησή τους πως μόνο αν βρεθεί η σωστή στρατηγική, εάν μπορεί να παραδοθεί αρκετός σύγχρονος εξοπλισμός του ΝΑΤΟ και εάν μπορούν να παραχθούν αρκετά πυρομαχικά, τότε η Ουκρανία μπορεί να νικήσει τη Ρωσία και διώξει τις δυνάμεις του Πούτιν από την Ουκρανία.

Μια τέτοια σκέψη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον κόσμο που υπάρχει. Συνεχίζοντας να αγνοούμε τον ελέφαντα πολλών μεγατόνων στο δωμάτιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σκοτεινό, δυνητικά καταστροφικό αποτέλεσμα για τη Δύση. Μόλις το περασμένο Σάββατο, ο Πούτιν έκανε ένα βήμα μπροστά στην σκάλα της κλιμάκωσης όταν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα τοποθετούσε τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας. Πολλοί στη Δύση απορρίπτουν αυτή την ενέργεια ως απλή ρητορική.

Πάρα πολλοί ηγέτες στις δυτικές πρωτεύουσες και μέλη της ελίτ της εξωτερικής πολιτικής πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι όπως ήταν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη Ρωσία όπως αντιμετωπίσαμε τους αντιπάλους μας τα τελευταία 30 χρόνια. Είτε ήταν ο Σαντάμ Χουσεΐν του Ιράκ το 1991 και το 2003, ο Ραούλ Σέντρας της Αϊτής το 1994, ο Μουλάς Ομάρ του Αφγανιστάν το 2001, η Λιβύη του Μοαμάρ Καντάφι το 2011, ο Μπασάρ αλ-Ασαντ της Συρίας το 2011, έχουμε συνηθίσει να μπορούμε να συμπεριφερόμαστε, να μιλάμε και να ενεργούμε ενάντια στους εχθρούς όπως νομίζουμε.

Για 30 χρόνια χρειάστηκε να ανησυχούμε ελάχιστα για το τι θα μπορούσε να κάνει ένας συγκεκριμένος αντίπαλος ως απάντηση στις ενέργειες ή τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που αναλαμβάνουμε, γιατί ξέραμε πως ανεξάρτητα από την απάντησή τους, θα μπορούσαμε να τον κατατροπώσουμε. Οι κανόνες δήλωναν ότι ανεξάρτητα από το σωστό ή το λάθος οποιασδήποτε αιτιολόγησης, ανεξάρτητα από το αν η «δημοκρατία» ή άλλες αξίες μπορεί να παίζουν ρόλο, θα μπορούσαμε να ενεργήσουμε σχεδόν ατιμώρητα. Και είχαμε δίκιο: Δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα αυτά τα κράτη που δεν μπορούσαμε να συντρίψουμε.

Στην παρούσα κατάσταση με τη Ρωσία, αυτοί οι κανόνες δεν ισχύουν.

Δεν έχουμε ατού για να νικήσουμε το Ρώσο αντίπαλο. Για κάθε πυρηνικό άσο στην τράπουλα μας, ο Πούτιν έχει έναν αντίστοιχο πυρηνικό άσο. Η ενασχόληση με τη Μόσχα απαιτεί να παίζουμε με διαφορετικούς κανόνες.

Η αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας δε σημαίνει να υποβάλει τίποτα στη Ρωσία. Δε σημαίνει ότι τα χέρια μας είναι δεμένα ή πως δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε επιθετικά για να ωφελήσουμε την εθνική μας ασφάλεια και τις αξίες μας. Σίγουρα έχουμε περισσότερα και καλύτερα χαρτιά να παίξουμε από τον Πούτιν και θα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε χωρίς δισταγμό προς όφελός μας όταν απαιτείται. Ωστόσο, το να έχουμε καλύτερο χέρι από τη Ρωσία δεν σημαίνει πως μπορούμε να κάνουμε ό,τι νομίζουμε χωρίς να λάβουμε υπόψη την απάντηση, όπως μπορούμε να κάνουμε από το 1991.

Ειδικά όταν πρόκειται για πόλεμο, υπάρχουν όρια στην ελευθερία δράσης μας τόσο όσον αφορά τη Ρωσία όσο και την Κίνα, τα οποία δεν ίσχυαν ποτέ για άτομα όπως ο Σαντάμ. Ο Πούτιν έχει πυρηνικά όπλα και σε απελπιστικές συνθήκες, είναι απολύτως ικανός να τα χρησιμοποιήσει.

Κάποιοι, όπως ο απόστρατος στρατηγός Μπεν Χότζες, απορρίπτουν την απειλή πως ο Πούτιν θα μπορούσε ποτέ να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Οι πιθανότητες να το κάνει ο Πούτιν, είπε ο Χότζες το Φεβρουάριο, «είναι σχεδόν ανύπαρκτες», υποστηρίζοντας ότι η Δύση πρέπει να αγνοήσει όλες τις προειδοποιήσεις του Πούτιν προχωρώντας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και επιθέσεις για την ανακατάληψη της Κριμαίας. Τη Δευτέρα, ο Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας, εξέδωσε έναν από τους πιο άμεσους ανταγωνισμούς στους απορριπτικούς ισχυρισμούς του Χότζες.

Η Ρωσία έχει ένα «μοναδικό όπλο», είπε ο Patrushev, ικανό «να καταστρέψει οποιονδήποτε αντίπαλο, κυρίως τις ΗΠΑ, σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος για την ύπαρξη της Ρωσίας». Απαντούσε σε σχόλια από πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα των ΗΠΑ όπως ο Χότζες. «Η βεβαιότητα των Αμερικανών πολιτικών ότι η Ρωσία δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί» σε μια υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία «είναι μια κοντόφθαλμη και επικίνδυνη ανοησία».

Σίγουρα αυτό θα μπορούσε να είναι σκοτεινή και κενή ρητορική από έναν Ρώσο ηγέτη που σκοπό έχει να τρομάξει τις ΗΠΑ από το να υποστηρίξουν υπερβολικά την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης. Αλλά μια τέτοια δήλωση, που προέρχεται από έναν ανώτερο στρατιωτικό σύμβουλο του προέδρου του έθνους με το μεγαλύτερο απόθεμα στρατηγικών πυρηνικών όπλων στον πλανήτη –έναν αντίπαλο που θα μπορούσε κυριολεκτικά να εξαφανίσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας– δεν μπορεί να απορριφθεί ευγενικά.

Χωρίς αμφιβολία, ένα τέτοιο χτύπημα θα είχε ταυτόχρονα ως αποτέλεσμα την καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους της Ρωσίας και αυτό θα επιβάρυνε σε μεγάλο βαθμό οποιαδήποτε απόφαση του Πούτιν. Αλλά το να στοιχηματίζει κυριολεκτικά την ύπαρξη των Ηνωμένων Πολιτειών με την ελπίδα πως ο Πούτιν θα επέτρεπε στη Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να διευκολύνει την στρατιωτική ήττα των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και μετά να ελπίζει ότι ένας απελπισμένος Πούτιν δε θα χρησιμοποιούσε το τεράστιο πυρηνικό του οπλοστάσιο, είναι ακατανόητα ασύνετο.

Γεγονός είναι ότι μέχρι αυτό το σημείο, η Ρωσία έχει υποστεί σημαντική επιδείνωση των ενόπλων δυνάμεών της, ένα σοβαρό σοκ στην οικονομία της και θα χρειαστούν πολλά χρόνια – ίσως δεκαετίες – για να ανακάμψει πλήρως στα προ του 2022 επίπεδα. Αν η αποδυνάμωση της Ρωσίας ήταν ο στρατηγικός μας στόχος, αυτό έχει ήδη επιτευχθεί. 

Τέλος στον πόλεμο της Ουκρανίας

Θα ήταν σοφό να πάρουμε αυτή τη νίκη και να μην γίνουμε άπληστοι προσπαθώντας να πιέσουμε για μια ξεκάθαρη στρατιωτική ήττα του Πούτιν και των δυνάμεών του. Κάτι τέτοιο θα συνέβαλλε στους μεγαλύτερους φόβους της Ρωσίας –μια δυτική επίθεση εναντίον του ρωσικού εδάφους– και θα δημιουργούσε άσκοπα το φάντασμα του στριμώγματος ενός απελπισμένου Πούτιν σε μια γωνία από την οποία μπορεί να υπολογίσει πως η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων είναι η μόνη του λύση. Ανεξάρτητα από το τι νιώθουμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε μια πυρηνική κλιμάκωση που στη χειρότερη περίπτωση θα μπορούσε να καταδικάσει εκατομμύρια Αμερικανούς σε θάνατο. Είναι καιρός να πάρουμε τη νίκη και να τελειώσουμε τον πόλεμο. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail