Η Νότια Κορέα ανοίγει την πόρτα για επίθεση με προβοκάτσιες της Ουκρανίας σε αμάχους

Η Σεούλ σκέφτεται αν θα πρέπει να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο, αλλά δεν εξετάζει πώς θα μπορούσε να απαντήσει η Ρωσία και να κάνει την κορεατική χερσόνησο πιο ασταθή. Οι Νοτιοκορεάτες λήπτες αποφάσεων όχι μόνο συμβάλλουν στη συνέχιση του πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη υποστηρίζοντας το καθεστώς του Κιέβου, αλλά θα μπορούσαν επίσης να φέρουν μεγαλύτερες εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο, επειδή η Μόσχα σκέφτεται τώρα εάν πρέπει ή όχι να παράσχει σημαντική στρατιωτική βοήθεια στη Βόρεια Κορέα.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε πως πυρομαχικά, οβίδες αρμάτων μάχης και αντιδραστική θωράκιση [είναι ένας τύπος θωράκισης οχήματος που αντιδρά με κάποιο τρόπο στην πρόσκρουση ενός όπλου για να μειώσει τη ζημιά που προκαλείται στο όχημα που προστατεύεται] θα σταλούν στην Πολωνία. Από εκεί, αναπόφευκτα θα μεταφερθούν στην Ουκρανία. Αν και η απόφαση του προέδρου Yoon Suk Yeol υποστηρίζεται πλήρως από τη Δύση, έχει αντιμετωπιστεί με διαμάχη στο εσωτερικό μέτωπο, επειδή οι Νοτιοκορεάτες ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορούν να περιμένουν από τη Ρωσία.

Ανησυχητικά, ο Γιουν  είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η Νότια Κορέα θα παράσχει άμεση στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία εάν υπάρξει επίθεση μεγάλης κλίμακας σε αμάχους, σφαγή ή σοβαρή παραβίαση των νόμων του πολέμου από τη Ρωσία. Το προεδρικό γραφείο διευκρίνισε αμέσως ότι ο Γιουν αναφερόταν σε μια «υποθετική κατάσταση» και εξήγησε στους δημοσιογράφους πως «το τι θα κάνει η Νότια Κορέα στο μέλλον θα εξαρτηθεί από τη δράση της Ρωσίας».

Ωστόσο, αυτό τώρα ανοίγει την πόρτα στην Ουκρανία να πραγματοποιήσει μια επιχείρηση ψευδούς σημαίας [προβοκάτσια] για να εξασφαλίσει την στρατιωτική βοήθεια της Νότιας Κορέας.

Η εχθρική ρητορική του Γιουν ώθησε τον Ρώσο αναπληρωτή γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, να δηλώσει: «Αναρωτιέμαι τι θα πουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας όταν δουν τα τελευταία δείγματα ρωσικών όπλων από τους πλησιέστερους γείτονές τους - τους εταίρους μας στη [Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας] ΛΔΚ;»

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η απόφαση της Σεούλ ήταν «ατυχής» και τόνισε πώς έχουν λάβει, χωρίς λόγο, μια «μη φιλική» θέση εναντίον της Ρωσίας.

«Θα προσπαθήσουν να σύρουν όλο και περισσότερες χώρες άμεσα σε αυτή τη σύγκρουση. Αλλά φυσικά, η έναρξη των παραδόσεων όπλων θα σημαίνει λοξά ένα ορισμένο στάδιο εμπλοκής σε αυτήν τη σύγκρουση», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Δεν ξεχνάμε πως ο Γιουν συναντά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου για τη δεύτερη διμερή του σύνοδο κορυφής. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε στις 19 Απριλίου ότι οι δύο πρόεδροι αναμένεται να «συζητήσουν ένα κοινό όραμα για μια ισχυρή και βαθιά ενοποιημένη Συμμαχία ΗΠΑ-ROK [Νότια Κορέα] που διατηρεί την ειρήνη, την σταθερότητα και την ευημερία στον Ινδο-Ειρηνικό και πέραν αυτής».

Εκτός από το ότι ανοίγει το δρόμο για μια επιχείρηση ψευδούς σημαίας, ο Yoon κάνει επίσης τέτοιες δηλώσεις για να προετοιμάσει το κοινό της Νότιας Κορέας για αυτή τη νέα πολιτική, ειδικά πριν από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται ότι ο Γιουν θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδιά του μετά τη συνάντηση με τον Μπάιντεν και τη λήψη των νέων οδηγιών του. Ουσιαστικά, υπό την πίεση της Ουάσιγκτον, οι Νοτιοκορεάτες διδάσκονται γιατί πρέπει να εμπλακούν σε μια μακρινή σύγκρουση.

Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις για το πόσο δημοφιλής ή αντιδημοφιλής είναι η απόφαση του Yoon, αλλά η αντιπολίτευση της Νότιας Κορέας είναι αντίθετη. Νωρίτερα τον Απρίλιο, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ενωμένου Δημοκρατικού Κόμματος, Lee Jae-myung, χαρακτήρισε την προμήθεια φονικών όπλων στην Ουκρανία «ανεπιθύμητη».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της προεδρικής συζήτησης που διεξήχθη το Φεβρουάριο του 2022, ο Jae-myung τόνισε πως ο Volodymyr Zelenskyy, «δεν είχε γνώσεις στην πολιτική και τη διπλωματία, προκάλεσε τη Ρωσία», προσθέτοντας: «Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είναι υπεύθυνος για το ξέσπασμα του πολέμου».

Ωστόσο, αυτό το γεγονός δεν πτόησε τον Yoon από το να εμπλέξει τη Νότια Κορέα σε μια σύγκρουση που υποκινήθηκε από την Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Αντισυνταγματάρχης Μάρτιν Μάινερς, δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η Ουάσιγκτον ήταν ακόμη σε συνομιλίες με τη «μη κυβερνητική βιομηχανική αμυντική βάση» της Νότιας Κορέας για «δυνητικές πωλήσεις πυρομαχικών». Φαίνεται τώρα πως μετά από μήνες συζητήσεων, ο Yoon αρχίζει να υποχωρεί υπό την πίεση της Ουάσιγκτον.

Μέχρι στιγμής, η Νότια Κορέα έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ να παράσχει 500.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών, πέντε φορές περισσότερα από τα 100.000 βλήματα που πωλήθηκαν πέρυσι και τα μισά από όλα τα βλήματα των ΗΠΑ που παραδόθηκαν στην Ουκρανία. Αναφέρεται ότι τον Φεβρουάριο, η Ουάσιγκτον ζήτησε από τη Νότια Κορέα να πουλήσει άλλη μια παρτίδα 100.000 φυσιγγίων. Η Σεούλ απάντησε προτείνοντας 500.000 αντ' αυτού, αλλά υπό τον όρο ότι δεν θα πωληθούν και θα ενοικιαστούν. Αυτό επιτρέπει στη Νότια Κορέα να διατηρήσει την κατοχή των οβίδων σε κάποιο βαθμό και να αποτρέψει την αποστολή τους στην Ουκρανία χωρίς άδεια.

Παρόλα αυτά, είναι προφανές ότι ο Yoon θέλει να στείλει όπλα απευθείας στην Ουκρανία. Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να τον αποτρέψει από μια τέτοια ενέργεια είναι η Ρωσία να κάνει μια σαφή προειδοποίηση ότι θα υπάρξει μια απάντηση που θα επηρεάσει άσκοπα όλους τους Νοτιοκορεάτες και θα εμπλέξει τη Βόρεια Κορέα. Με τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Νότια Κορέα που έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Απριλίου 2024, ο Γιουν δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να εξετάσει πώς οι ενέργειές του θα επηρεάσουν την εξουσία του κόμματός του. Μόνο αυτός ο παράγοντας μπορεί να εκτροχιάσει τα προκλητικά του σχέδια κατά της Ρωσίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail