Η «Αγία Τριάδα» πίσω από τη ρωσική στρατιωτική κυριαρχία στην Ουκρανία

Αν πιστεύαμε μια λέξη που ακούγεται από την κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας σχετικά με τις επιδόσεις του ρωσικού στρατού, θα ήμασταν πεπεισμένοι ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί εξοπλισμό της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος επανδρώνεται επιμελώς από στρατεύσιμους οπλισμένους με φτυάρια. Για να μην αναφέρουμε πως, σύμφωνα με «καλά ενημερωμένες» (και όμως, ανώνυμες) πηγές του CNN, το ηθικό του ρωσικού στρατού υποτίθεται ότι πέφτει κατακόρυφα λόγω των μεγάλων απωλειών που προκάλεσε η νικηφόρα AFU [ουκρανικές Ε.Δ.] . Από την άλλη πλευρά, όσοι ενδιαφέρονται για τα κορυφαία όπλα της Ρωσίας συχνά (υπερ)εστιάζουν στους πραγματικά παγκόσμιας κλάσης υπερηχητικούς πυραύλους, τα συστήματα κατευθυνόμενης ενέργειας, τους υπερταχείς αναχαιτιστές υψηλής πτήσης, τα μαχητικά αεροσκάφη επόμενης γενιάς κ.λπ..

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org /Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, αυτό που και τα δύο άκρα αυτών των δύο πλευρών είτε αγνοούν εντελώς (στην πρώτη περίπτωση) είτε παραβλέπουν ως επί το πλείστον (στη δεύτερη περίπτωση) είναι όπλα της Ρωσίας που προκαλούν τη συντριπτική πλειονότητα των απωλειών που υπέστησαν οι μαχόμενοι Δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου. Ο διακεκριμένος Σέρβος εμπειρογνώμονας άμυνας Slobodan Djukic εντόπισε πρόσφατα τρία τέτοια όπλα - κατευθυνόμενα βλήματα πυροβολικού ακριβείας Krasnopol/Krasnopol-M, κιτ MPK για τη μετατροπή βομβών βαρύτητας ελεύθερης πτώσης σε βόμβες ολίσθησης υψηλής ακρίβειας και drones καμικάζι Lancet. Και τα τρία χρησιμοποιούνται από τον ρωσικό στρατό, με καταστροφικές επιπτώσεις στα εχθρικά στρατεύματα, ενώ μειώνουν σημαντικά τις ρωσικές απώλειες.

Βολές πυροβολικού με κατευθυνόμενη ακρίβεια Krasnopol/Krasnopol-M

Λόγω της εξαιρετικής της απόδοσης κατά τη διάρκεια χερσαίων επιχειρήσεων κατά των τρομοκρατικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από ξένες χώρες στη Συρία, η σειρά πυρομαχικών πυροβολικού υψηλής ακρίβειας Krasnopol κατασκευάστηκε μαζικά και υιοθετήθηκε ευρύτερα από τον ρωσικό στρατό τα τελευταία χρόνια. Το Krasnopol αναπτύχθηκε από την KBP που εδρεύει στην Τούλα. Υπάρχουν αρκετές βασικές και βελτιωμένες παραλλαγές που χρησιμοποιούνται από οβίδες των 152 mm όπως το ρυμουλκούμενο D-20 ή 2A65 Msta-B και το αυτοκινούμενο 2S3 Akatsiya ή 2S19 Msta-S. Χρησιμοποιεί αδρανειακή καθοδήγηση στη μέση της πορείας και ημι-ενεργό λέιζερ στην τερματική φάση. Ο στόχος φωτίζεται από έναν εξωτερικό προσδιοριστή λέιζερ και μόλις εντοπιστεί το σήμα λέιζερ, το ενσωματωμένο σύστημα καθοδήγησης θα κατευθύνει το κέλυφος στον στόχο. Αυτό επιτρέπει στα στρατεύματα πρώτης γραμμής να προχωρούν σε αποστολές πυρός σε συγκεκριμένους στόχους υψηλής προτεραιότητας για σχεδόν άμεση καταστροφή από ένα μόνο βλήμα.

Η πιθανότητα επιτυχίας της βασικής έκδοσης 70-80% βελτιώθηκε σε πάνω από 90% σε νεότερες παραλλαγές. Τέτοια προηγμένα πυρομαχικά έχουν καταστροφική επίδραση στις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου, ενώ μειώνουν δραστικά την πιθανότητα ζημιάς στις φιλικές δυνάμεις και στις μη στρατιωτικές υποδομές. Το Krasnopol είναι αποτελεσματικό στην καταστροφή αποθηκών όπλων και πυρομαχικών, περιχαρακωμένων εχθρικών θέσεων, σκαμμένων πυροβολικών κ.λπ. Χάρη στην ενισχυμένη ακρίβειά του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ενάντια σε κινούμενους στόχους όπως τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα. Το πιο σημαντικό είναι ότι λαμβάνει σταδιακές αναβαθμίσεις καθώς οι σχεδιαστές συνεργάζονται στενά με τον ρωσικό στρατό για τη βελτίωση της απόδοσής του, ακόμη και επεκτείνοντας τη μέγιστη εμβέλεια βολής έως και 25 km. Η εκτιμώμενη τιμή για ένα μόνο Krasnopol-M είναι 35.000 $, λιγότερο από τη μισή τιμή του M982 Excalibur του ΝΑΤΟ.

Κιτ έξυπνων βομβών MPK, γνωστό και ως "Ρωσικό JDAM"

Η Ουκρανία κληρονόμησε περίπου το 30% του τεράστιου σοβιετικού στρατού, συμπεριλαμβανομένου του τεράστιου ολοκληρωμένου δικτύου αεράμυνας με χιλιάδες εκτοξευτές, ραντάρ και πυραύλους όλων των βεληνεκών. Αν και πολλά από αυτά είχαν φθαρεί σοβαρά και υπέφεραν λόγω σχεδόν ανύπαρκτης χρηματοδότησης, η λειτουργικότητα των συστημάτων αποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό με ατελείωτες επιδοτήσεις από την πολιτική Δύση. Αυτό το έκανε πολύ πιο δύσκολο για τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS), καθώς διέθεταν αρχικά σχετικά περιορισμένη ποσότητα όπλων υψηλής ακρίβειας αέρος-εδάφους, ιδιαίτερα έξυπνων βομβών. Ο ρωσικός στρατός διαθέτει πληθώρα πυρομαχικών υψηλής ακρίβειας, ειδικά πυραύλων κρουζ που εκτοξεύονται από αέρος και νέες βόμβες ολίσθησης. Ωστόσο, αυτά είναι απαγορευτικά ακριβά για χρήση στην κλίμακα που απαιτείται στην Ουκρανία, περιορίζοντας τα χτυπήματα μόνο σε στόχους υψηλού προφίλ.

Το ζήτημα επιλύθηκε μέσω μιας σχετικά φθηνής τροποποίησης που μετέτρεψε το τεράστιο απόθεμα βομβών βαρύτητας ελεύθερης πτώσης της Ρωσίας σε έξυπνα πυρομαχικά. Αυτό επέτρεψε στα αεροσκάφη τακτικής κρούσης να χρησιμοποιήσουν τις βόμβες πέρα ​​από την εμβέλεια της αεράμυνας του καθεστώτος του Κιέβου. Τα πτυσσόμενα φτερά τοποθετούνται στο σώμα της βόμβας μέσω μιας χαλύβδινης ράγας, επεκτείνονται μετά την απελευθέρωση και μετατρέποντας αποτελεσματικά το προηγουμένως ακατευθυνόμενο όπλο σε βόμβα ολίσθησης ικανή να χτυπήσει στόχους σε σχετικά μεγάλες αποστάσεις. Το MPK, συντομογραφία του ρωσικού "модул планирования и корекреции", κυριολεκτικά "μονάδα σχεδιασμού και διόρθωσης", αν και ίσως περιγράφεται καλύτερα ως "μονάδα ολίσθησης και διόρθωσης", αναπτύχθηκε από την NPO Bazalt. Είναι ένα κιτ αναβάθμισης για τη μετατροπή των λεγόμενων «χαζών» βομβών ελεύθερης πτώσης (ιδίως, (συγκεκριμένα FAB-500 M-62) σε βόμβες ολίσθησης υψηλής ακρίβειας εκτεταμένου βεληνεκούς.

Η ιδέα εμπνεύστηκε από ένα παρόμοιο πρόγραμμα των ΗΠΑ που ονομάζεται Joint Direct Attack Munition (JDAM - εξ ου και το ανεπίσημο ψευδώνυμο για το MPK είναι "ρωσικό JDAM") το οποίο το ΝΑΤΟ μετέφερε επίσης πρόσφατα στο Κίεβο. Η αποτελεσματική εμβέλεια του MPK εξαρτάται από το υψόμετρο από το οποίο εκπέμπεται η βόμβα, επομένως οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά γενικά αναμένεται ότι μια βόμβα που πέφτει από υψόμετρο 12-13 km μπορεί να χτυπήσει στόχους σε αποστάσεις έως και 50 km. Η καθοδήγηση παρέχεται από το ρωσικό GLONASS. Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη αναβαθμίσει ένα μεγάλο μέρος των μαζικών του αποθεμάτων της σοβιετικής εποχής σε πρότυπο MPK και μετατρέπει γρήγορα το υπόλοιπο, με αποτέλεσμα ένα ουσιαστικά νέο όπλο εξαιρετικών δυνατοτήτων, όλα για ένα κλάσμα του κόστους που απαιτείται για την παραγωγή εντελώς νέων βομβών.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι Lancet/πυρομαχικά περιπλανώμενα

Τελευταίο αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό - drones. Αυτά τα ενοχλητικά μικρά πράγματα έχουν αποδειχθεί τόσο θανατηφόρα και αποτελεσματικά που θα ήταν γελοίο να μην τα χρησιμοποιήσουμε μαζικά. Και αυτό ακριβώς κάνει ο ρωσικός στρατός, καθιστώντας τον έναν από τους πρώτους σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποίησαν περιπλανώμενα πυρομαχικά σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Περιττό να πούμε, με απολύτως καταστροφικές συνέπειες για τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου. Υπάρχουν διάφοροι τύποι τέτοιων drones, με το πιο (α)διάσημο ίσως το ZALA Lancet. Προορίζεται για την καταστροφή ενός ευρέος φάσματος επίγειων στόχων, συμπεριλαμβανομένων APC (τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού), συστημάτων SAM (βλήματα επιφανείας-αέρος), όπλων πυροβολικού (ρυμουλκούμενα/αυτοπροωθούμενα) κ.λπ., ενώ η αποτελεσματικότητά του είναι απολύτως αναμφισβήτητη, καθώς αποδεικνύεται από εκατοντάδες ώρες πλάνα από το πεδίο της μάχης .

Αναπτύσσεται σε διάφορες παραλλαγές, το Lancet διαθέτει έναν εξαιρετικά προηγμένο αναζητητή και μια σταθερή σύνδεση βίντεο μέχρι την στιγμή που χτυπά τον στόχο. Αυτό οφείλεται κυρίως στο υπερσύγχρονο κανάλι επικοινωνίας του που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικό σε παρεμβολές και άλλες μορφές ηλεκτρονικού πολέμου. Συνήθως σε συνδυασμό με τα drones τακτικής ISR (πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης) Fortuna, το Lancet μπορεί να αναγνωρίσει αποτελεσματικά ακόμη και βαριά καμουφλαρισμένους στόχους, συμπεριλαμβανομένων μικρών ομάδων πεζικού από μεγάλο υψόμετρο. Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου κάνουν ό,τι μπορούν για να κρύψουν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουν την καταστροφική επίδραση του Lancet εγκαθιστώντας πρόσθετες θέσεις βολής, περικλείοντάς τις με συρμάτινα φράγματα και επιπλέον δίχτυα παραλλαγής. Και όμως, ακόμη και αυτά τα αντίμετρα είχαν περιορισμένο αποτέλεσμα.

Όλα τα προαναφερθέντα όπλα μπορεί να μη φαίνονται τόσο σημαντικά όσο οι υπερηχητικοί πύραυλοι της Ρωσίας ή το στρατηγικό οπλοστάσιο της ημέρας της κρίσης, αλλά δεν είναι λιγότερο πολύτιμοι σε τακτικό επίπεδο. Χιλιάδες ρυμουλκούμενα/αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, MLRS, άρματα μάχης, συστήματα αεράμυνας, θέσεις διοίκησης, εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων, πυρομαχικά κ.λπ. έχουν καταστραφεί από αυτά τα εξαιρετικά οικονομικά όπλα. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου επεσήμανε ότι ένας από τους κύριους στόχους είναι η καταστροφή της στρατιωτικής-βιομηχανικής ικανότητας του εχθρού, αυξάνοντας παράλληλα την πίεση στις γραμμές εφοδιαστικής και ανεφοδιασμού. Σύμφωνα με τον Σόιγκου, μέχρι τα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους, καταστράφηκαν 14 συστήματα HIMARS, 59 M777, 12 Paladin και πάνω από 30 άλλα οβιδοβόλα διαφόρων τύπων που παραδόθηκαν από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Τσεχία. Όλα αυτά τα όπλα εξουδετερώθηκαν από ρωσικά συστήματα με τιμή λιγότερο από το 1% του συνδυασμένου κόστους των προαναφερθέντων δυτικών συστημάτων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail