Η ASEAN φοβάται το δολάριο

Το δολάριο δεν θέλγει πια – και οι λόγοι είναι πολιτικοί. Το κατέδειξε αυτό η συνάντηση που πραγματοποίησαν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της ASEAN την Τρίτη στην Ινδονησία.

Από: capital.gr / Του Κώστα Ράπτη

Η ASEAN (Ένωση Εθνών Νοτιοανατολικής Ασίας) περιλαμβάνει ως μέλη της το Μπρουνέι, την Καμπότζη, την Ινδονησία, το Λάος, τη Μαλαισία, τη Μιανμάρ, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, το ονομαστικό ΑΕΠ των δέκα αυτών κρατών φθάνει αθροιστικά τα 3,9 τρισ. δολάρια περίπου.

Στη συνάντηση της Τρίτης κορυφαίο αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε η μείωση της εξάρτησης των κρατών-μελών από το δολάριο, το ευρώ, το γεν και την στερλίνα, στην κατεύθυνση υιοθέτησης συναλλαγών με εξόφληση στα τοπικά νομίσματα.

Ειδικότερα εξετάσθηκε η επέκταση του υφιστάμενου διασυνοριακού ψηφιακού συστήματος εξόφλησης (Local Currency Settlement) σε ένα σύστημα συναλλαγών (Local Currency Transaction) που θα επιτρέπει τη διεξαγωγή εμπορίου στα τοπικά νομίσματα. Ήδη σε αντίστοιχη συμφωνία κατέληξε από τον Νοέμβριο του 2022 μια υποομάδα χωρών της ASEAN, που περιλαμβάνει την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη.

Η φιλοξενούσα Ινδονησία αποτελεί ένθερμο θιασώτη της απεξάρτησης από τα νομίσματα, αλλά και τα συστήματα πληρωμών της Δύσης. Η ινδονησιακή ρυθμιστική τραπεζική αρχή ανακοίνωσε στις 27 Μαρτίου ότι η Τράπεζα της Ινδονησίας προετοιμάζεται να λανσάρει δικό της σύστημα πληρωμών.

Επιπλέον ο κεντρικός τραπεζίτης της Ινδονησίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι το διευρυμένο σχήμα "ASEAN+3” (που περιλαμβάνει, εκτός των δέκα ανωτέρω χωρών, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα) εξέτασε τρόπους ευκολότερης πρόσβασης στον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας Chiang Mai Initiative Multilateralism σε δολάρια ή τοπικά νομίσματα. Πρόκειται για μία συμφωνία ανταλλαγής συναλλάγματος ύψους 240 δισ. δολαρίων.

Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Joko Widodo ενθαρρύνει τους συμπολίτες του και τις τοπικές αρχές να χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες εκδοθείσες από τοπικές τράπεζες και να απομακρυνθούν σταδιακά από συστήματα όπως η Visa και η Mastercard.

"Να είστε προσεκτικοί. Πρέπει να θυμόμαστε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στη Ρωσία. Η Visa και η Mastercard θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόβλημα” δήλωσε σε συνάντηση επιχειρηματιών στις αρχές του μήνα, τονίζοντας την ανάγκη να οχυρωθούν οι συναλλαγές της Ινδονησίας από "πιθανές γεωπολιτικές αναταράξεις”.

Στο ακροατήριό του είναι γνωστή η περσινή περιπέτεια των Ρώσων τουριστών οι οποίοι βρέθηκαν, τη στιγμή της αποκοπής της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών Swift, εγκλωβισμένοι στο Μπαλί της Ινδονησίας, χωρίς τη δυνατότητα να πληρώσουν τη διαμονή, τη διατροφή και το ταξίδι επιστροφής τους.

Από τις χώρες της ASEAN η μόνη που έχει υιοθετήσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι η Σιγκαπούρη. Όλες πάντως αισθάνονται ανησυχία για το ενδεχόμενο να θιγούν από αμερικανικές δευτερογενείς κυρώσεις, όπως απειλείται με τις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ασίας, οι οποίες εξάγουν βαμβάκι στη Ρωσία.

Οι χώρες της ASEAN έχουν ασφαλώς στραμμένο το βλέμμα τους και προς την Κίνα. Πόσω μάλλον που σημερινή έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας εμφανίζει την Κίνα στην παρούσα συγκυρία ως το μόνο φωτεινό σημείο της περιοχής, η οποία γνωρίζει φρενάρισμα παραγωγικότητας.

Διόλου τυχαία, ο νέος γραμματέας της ASEAN Κάο Κιμ Χουρν πραγματοποίησε την Δευτέρα την πρώτη του επίσκεψη εκτός του μπλοκ στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον ισχυρό άνδρα της κινεζικής διπλωματίας Ουανγκ Γι, ο οποίος τόνισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να "οικοδομήσουν μια ολοένα και στενότερη συνεργασία ASEAN-Κίνας με κοινό μέλλον” και να "διαφυλάξουν το ειρηνικό περιβάλλον της ανάπτυξης που επιτεύχθηκε από κοινού τις προηγούμενες δεκαετίες, απορρίπτοντας αποφασιστικά την ψυχροπολεμική νοοτροπία και τις προσπάθειες πρόκλησης σύγκρουσης μεταξύ μεγάλων χωρών ή ομάδων χωρών”. Το ποιοί είναι οι δικοί του γεωπολιτικοί υπολογισμοί είναι παραπάνω από σαφές.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail