Το ΝΑΤΟ έχει σχέδιο να χρεοκοπήσει όλα τα έθνη-μέλη για να διατηρήσει ζωντανό τον κανόνα των αμυντικών δαπανών του 2%

Το ΝΑΤΟ έχει καταλήξει σε ένα ολοκαίνουργιο σχέδιο για να ενθαρρύνει τους συμμάχους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Το μόνο πιάσιμο; Θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και οι γελοιότητες τους! Φαίνεται ότι κανείς δεν πήρε ξανά στα σοβαρά τον στόχο αμυντικών δαπανών του 2%. Τι κλασική στιγμή! Και έτσι, το ΝΑΤΟ έκτοτε έχει διατυπώσει ένα εντελώς νέο σχέδιο για να ενθαρρύνει τους συμμάχους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά με κόστος μια οικονομική καταστροφή.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση του ΝΑΤΟ αποκάλυψε την αυξανόμενη αβεβαιότητα μεταξύ των συμμάχων, καθώς μόνο επτά από τα 30 μέλη έχουν εκπληρώσει τον στόχο αμυντικών δαπανών του 2%. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται για άλλη μια φορά, ενώ τα ευρωπαϊκά έθνη υστερούν πολύ.

Αυτός ο κανόνας του 2% πρόκειται να αναθεωρηθεί τον Ιούλιο στη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ σημείωσε πως οι σύμμαχοι θα πρέπει να συνεργαστούν για τον καθορισμό ενός νέου μακροπρόθεσμου στόχου δαπανών και θα υποστηρίξει ένα «φιλόδοξο» ποσό. Και για αυτό, υποθέτω ότι έχει ήδη ένα σχέδιο στο μυαλό του.

Στόχος αμυντικών δαπανών 2% του ΝΑΤΟ: Μια Τράπεζα ΝΑΤΟ!

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, μια τράπεζα του ΝΑΤΟ είναι ο καλύτερος τρόπος για να χρηματοδοτήσει την άμυνα σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο. Αυτή η τράπεζα είναι κάπως παρόμοια με αυτή για την οποία είναι γνωστή η BRICS Bank, αλλά με όρεξη για στρατιωτικές δαπάνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προτεινόμενη τράπεζα του ΝΑΤΟ θα μπορούσε ενδεχομένως να εξοικονομήσει εκατομμύρια δολάρια για αγορές βασικού εξοπλισμού και να προσφέρει στα μέλη της συμμαχίας δελεαστικά χαμηλά επιτόκια δανείων, σπάζοντας έτσι το επενδυτικό αδιέξοδο.

Επιπλέον, αυτό το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα μπορούσε να εισαγάγει μια νέα γραμμή χρηματοδότησης με μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής από αυτές που προσφέρονται επί του παρόντος από τον τυπικό κρατικό δανεισμό. Μια τέτοια κίνηση θα προωθούσε ενεργά τις στρατηγικές επενδύσεις αντί να περιορίζεται από βραχυπρόθεσμες εγχώριες φορολογικές πολιτικές και πολιτικές δαπανών.

Ο συγγραφέας της πρότασης, Robert Murray, συνεργάστηκε με αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες των επενδυτικών τραπεζών ενώ υπηρετούσε στην αμυντική επενδυτική ομάδα του ΝΑΤΟ πριν από τέσσερα χρόνια για την ανάπτυξη ενός εφικτού μοντέλου.

Πριν από τέσσερα χρόνια, οι σύμμαχοι ήταν ήδη διστακτικοί σχετικά με την πρόταση και τώρα, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι προοπτικές ίδρυσης τράπεζας του ΝΑΤΟ έχουν γίνει ακόμη πιο προκλητικές. Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι παλεύουν με τις οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής, που έχει προκαλέσει καταστροφική ύφεση.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήλπιζαν πως έως το 2023, η ήπειρος θα είχε μια επιστροφή στην κανονικότητα με σταθερή ανάπτυξη και πληθωρισμό κάτω του 2%. Δυστυχώς, αυτή η αισιοδοξία δεν έχει πραγματοποιηθεί. Η οικονομία της Ευρώπης αγωνίζεται, με χώρες όπως η Σουηδία και η Γερμανία να βρίσκονται στα πρόθυρα της ύφεσης. Η νέα κανονικότητα για την Ευρώπη είναι πολύ λιγότερο ευνοϊκή από αυτό που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι.

Τα μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ είχαν αρχικά συμφωνήσει στον στόχο της πολιτικής αμυντικών δαπανών 2 ​​τοις εκατό, αλλά αρκετά ευρωπαϊκά έθνη είναι σταθερά στην ιεράρχηση των εσωτερικών δαπανών.

Οι αμυντικές δαπάνες είναι ένα αίνιγμα που είναι κατά κύριο λόγο πολιτικό, όχι οικονομικό, και η τρέχουσα στρατηγική πειθούς και εξαναγκασμού του ΝΑΤΟ να ενθαρρύνει τους συμμάχους να ξοδεύουν περισσότερα είναι θλιβερά ανεπαρκής.

Επιπλέον, η δημιουργία τράπεζας για την αντιμετώπιση του ζητήματος θα επιδεινώσει μόνο το πρόβλημα, καθώς θα απαιτούσε από το ευρύ κοινό να πληρώσει το λογαριασμό μέσω πρόσθετων φόρων, κάτι που δεν είναι ελκυστική προοπτική.

Σε αυτήν την εποχή κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων και της παγκόσμιας αβεβαιότητας, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η στρατιωτική αποτροπή απαιτεί καινοτομία. Οι εποχές της άτονης κακομεταχείρισης και του εξαναγκασμού έχουν περάσει προ πολλού. Πρέπει να επινοήσουν μια πιο εξελιγμένη και αποτελεσματική στρατηγική για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό τους. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail