Αποκαλύψεις 9/11 - Η Ουάσιγκτον βλάπτει πλέον το Ριάντ;

Πρόσφατα δικαστικά αρχεία που κυκλοφόρησαν και περιγράφουν πώς δύο από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου είχαν στρατολογηθεί εν γνώσει ή εν αγνοία τους σε μια κοινή επιχείρηση πληροφοριών CIA-Σαουδικής Αραβίας, επιβεβαίωσαν αυτό που ήταν ήδη γνωστό.

Του Gavin O'Reilly - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Τον Ιούλιο του 2016, η περίφημη ενότητα «28 Σελίδες» της επίσημης έρευνας για τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών πριν και μετά την 11η Σεπτεμβρίου αποχαρακτηρίστηκε, περιγράφοντας τον ρόλο που είχαν διαδραματίσει υψηλόβαθμοι Σαουδάραβες αξιωματούχοι και αξιωματικοί των πληροφοριών στις επιθέσεις παρέχοντας χρηματοοικονομικές και υλικοτεχνική υποστήριξη στους αεροπειρατές, 15 εκ των οποίων ήταν Σαουδάραβες υπήκοοι.

Πράγματι, η ίδια η οργάνωση της Αλ Κάιντα έχει τις ρίζες της στην Operation Cyclone, ένα πρόγραμμα της CIA της εποχής του Ψυχρού Πολέμου που περιλαμβάνει τον εξοπλισμό, τη χρηματοδότηση και την εκπαίδευση μαχητών Ουαχάμπι γνωστών ως Μουτζαχεντίν, οι οποίοι στη συνέχεια στάλθηκαν για να πολεμήσουν τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του προηγουμένως φιλικού προς τη Δύση Αφγανιστάν το 1979. Ένας από τους πιο γνωστούς από τους Μουτζαχεντίν δεν ήταν άλλος από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου χρησίμευσαν επίσης ως πρόσχημα για τις ΗΠΑ να ακολουθήσουν μια επιθετική εξωτερική πολιτική σύμφωνα με τους στόχους του Project for the New American Century, ενός νεοσυντηρητικού think tank με μεγάλη επιρροή που οραματιζόταν τις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν την παγκόσμια ηγεμονία μέσω ριζικών αλλαγών στην στρατιωτική και αμυντική πολιτική τους, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης με τη βία του τότε Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν. Με δυσοίωνο τρόπο, μια έκθεση του Σεπτεμβρίου 2000 από την PNAC προέβλεψε πως η εφαρμογή τέτοιων αλλαγών πολιτικής θα ήταν αργή και σταδιακή και ότι μόνο ένα γεγονός στην κλίμακα του Περλ Χάρμπορ θα επέτρεπε την ταχεία αναταραχή, με έναν τέτοιο καταλύτη να συμβαίνει βολικά κάθε χρόνο, αργότερα στη Νέα Υόρκη και τη Βιρτζίνια.

Σε περαιτέρω δυσοίωνο προμήνυμα, ο συνταξιούχος στρατηγός τεσσάρων αστέρων Ουέσλι Κλαρκ θα αφηγηθεί αργότερα πώς σε μια επίσκεψη στο Πεντάγωνο τις ημέρες μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ένας ανώνυμος στρατιωτικός αξιωματούχος τον είχε ενημερώσει πως είχε ληφθεί η απόφαση να πάνε οι ΗΠΑ σε πόλεμο με το Ιράκ, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τη Βαγδάτη με τις επιθέσεις. Σε μια επακόλουθη συνάντηση, λίγες εβδομάδες αργότερα, όταν οι ΗΠΑ είχαν αρχίσει να βομβαρδίζουν το Αφγανιστάν, ο ίδιος αξιωματούχος ενημέρωσε τον Κλαρκ ότι άλλες έξι χώρες –Συρία, Λίβανος, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν και Ιράν– θα στοχοποιούνταν ως απάντηση στην 11η Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός πως κάθε μία, όπως το Ιράκ, δεν έχει αποδεδειγμένη σχέση με τις επιθέσεις.

Η χρονική στιγμή της τελευταίας δημοσίευσης των δικαστικών εγγράφων που υπογραμμίζουν τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας στην 11η Σεπτεμβρίου είναι επίσης πολύ ύποπτη.

Τον περασμένο μήνα, σε μια σεισμική γεωπολιτική αλλαγή, ανακοινώθηκε ότι το Βασίλειο του Κόλπου και ο μακροχρόνιος περιφερειακός αντίπαλός του Ιράν, είχαν επαναλάβει τις διπλωματικές σχέσεις σε μια συμφωνία που μεσολάβησε η Κίνα. Λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα, ανακοινώθηκε πως η Σαουδική Αραβία θα επιδιώξει επίσης να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία σε συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, σηματοδοτώντας ουσιαστικά το τέλος της ηγεμονίας των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η δημοσιοποίηση εγγράφων που σχετίζονται με τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην 11η Σεπτεμβρίου στο ίδιο χρονικό πλαίσιο υποδηλώνει ότι οι δεσμοί μεταξύ της Ουάσιγκτον και αυτού που ήταν ίσως ο πιο στρατηγικός σύμμαχός της στη δυτική Ασία μετά το Ισραήλ – επίσης με γνωστές διασυνδέσεις με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου – έχουν τώρα ξεκινήσει να ψυχραίνουν μετά την στροφή του Ριάντ προς το Πεκίνο και τη Μόσχα. και ως απάντηση, η Ουάσιγκτον άρχισε τώρα να δημοσιοποιεί τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην 11η Σεπτεμβρίου, πιθανώς σε μια προσπάθεια να απομονώσει το Ριάντ στην παγκόσμια σκηνή.

Πράγματι, το να βλάπτουν οι ΗΠΑ πρώην συμμάχους υπό το φως των νέων γεωπολιτικών εξελίξεων έχει ιστορικό ρεκόρ.

Το Ιράν, κάποτε βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, έχει αποτελέσει αντικείμενο κυρώσεων και απειλών πολέμου από τη Δύση από τότε που η Ισλαμική Επανάσταση του 1979 ανατράπηκε τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο Σάχη Παχλαβί και αντικαταστάθηκε από τον Αγιατολάχ Χομεϊνί, με ένα πραξικόπημα τύπου Συρίας.

Το γειτονικό Ιράκ θα χρησιμοποιηθεί ουσιαστικά ως πληρεξούσιος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ που ξεκίνησε ένα χρόνο αργότερα, με τον τότε απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή στην κυβέρνηση Ρίγκαν και μελλοντικό μέλος της PNAC, Ντόναλντ Ράμσφελντ, να συναντά τον Σαντάμ Χουσεΐν στη Βαγδάτη 1983 το προκειμένου να επαναλάβει την υποστήριξη των ΗΠΑ. Δύο δεκαετίες, ο Ράμσφελντ θα υπηρετούσε ως υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους ο οποίος θα εισέβαλε στο Ιράκ, με τον Χουσεΐν να εκτελείται στη συνέχεια.

Τώρα, με την στροφή του Ριάντ προς τα ανατολικά και τη δημοσίευση εγγράφων που σχετίζονται με τον ρόλο του στην 11η Σεπτεμβρίου την ίδια περίοδο, φαίνεται ότι αυτή η ιστορική τάση αρχίζει τώρα να λαμβάνει χώρα στη Σαουδική Αραβία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail