Η ζήτηση για χρυσό έσπασε όλα τα ρεκόρ το 2022 καθώς οι Ρώσοι αγόρασαν 75 τόνους χρυσού

Freepen.gr - Η ζήτηση για χρυσό έσπασε όλα τα ρεκόρ στη Ρωσία το 2022 καθώς αυξήθηκε 15 φορές. Οι Ρώσοι πολίτες αγόρασαν 75 τόνους επενδυτικού χρυσού το 2022 έναντι μόλις 5 τόνων ένα χρόνο νωρίτερα, σημειώνει η pravda.ru.

Η ζήτηση για χρυσό παραδοσιακά αυξάνεται σε περιόδους κρίσεων, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να μη χάσουν τα χρήματά τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι Ρώσοι αγόρασαν 75 τόνους επενδυτικού χρυσού το 2022. Το 2022 αποτέλεσε σημείο καμπής τόσο στη ρωσική όσο και στη διεθνή ιστορία, αφού ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Το 2020-2021, ο όγκος των αγορών χρυσού δεν ξεπέρασε τους πέντε τόνους. Η ζήτηση για χρυσό αυξήθηκε λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας, των γεωπολιτικών προβλημάτων, των ανησυχιών για το μέλλον του ρωσικού νομίσματος και της αυξανόμενης δυσπιστίας για τα νομίσματα των μη φιλικών προς τη Ρωσία χωρών.

Οι περισσότεροι Ρώσοι παραδοσιακά επενδύουν τις αποταμιεύσεις τους σε ρούβλια, ευρώ και δολάρια. Στη σημερινή πραγματικότητα, ωστόσο, τα δολάρια και τα ευρώ δεν είναι πλέον ένα πλήρες περιουσιακό στοιχείο. Ο χρυσός παραμένει μια από τις πιο αξιόπιστες επενδύσεις εξοικονόμησης χρημάτων. Για να τα επιστέψει όλα, η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα εισήγαγε μια σειρά από μέτρα που περιόρισαν το εύρος των διαθέσιμων επενδυτικών εργαλείων. Οι νομισματικοί περιορισμοί ήταν εκείνοι που προκάλεσαν την απότομη αύξηση της ζήτησης χρυσού, πιστεύουν οι αναλυτές.

Η επένδυση σε χρυσό είναι ένα κλασικό αμυντικό χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο. Η κερδοφορία μιας τέτοιας επένδυσης υπολογίζεται συνήθως για μια περίοδο 10-15 ετών. Μπορεί να είναι ασταθής σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Το 2022, ο χρυσός παρουσίασε υψηλή μεταβλητότητα τιμών — από ανώτατο όριο τιμής 2.200 $ ανά ουγγιά σε γρήγορη πτώση στα 1.600 $ και περαιτέρω ανάπτυξη στα 1.800 $ έως τους πρώτους μήνες του 2023. Ωστόσο, ήταν ο φυσικός χρυσός που χρησιμοποίησαν οι κεντρικές τράπεζες των κορυφαίων οικονομιών του κόσμου για να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail