Η Ρωσία βγάζει τα τανκς T-54/55 της δεκαετίας του 1940 από την αποθήκη - Τα πιθανά σενάρια

Freepen.gr - Πλάνα από μια συνοδεία ρωσικών αρμάτων μάχης T-54 και T-55 που μεταφέρονται από την περιοχή Primorksy Krai της Άπω Ανατολής της χώρας με σιδηρόδρομο έχει προκαλέσει ευρέως διαδεδομένες εικασίες ότι πρόκειται να αναπτυχθούν στο ουκρανικό μέτωπο, με την περιοχή να φιλοξενεί την 1295 Κεντρική Βάση εφεδρείας και αποθήκευσης αρμάτων μάχης όπου φυλάσσονται μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων οχημάτων της Σοβιετικής εποχής. Αυτό θα ακολουθούσε την απόσυρση των αρμάτων μάχης T-62 από την εφεδρική αποθήκευση και τις μεγάλες αναπτύξεις της κατηγορίας προς την Ουκρανία, μαζί με μεγάλους αριθμούς πιο σύγχρονων αποθηκευμένων T-72 και φέρεται να διαθέτουν επίσης T-80 και T-90.

Εκεί που το T-62 τέθηκε για πρώτη φορά σε υπηρεσία το 1961, το T-54/55 είναι αρκετά παλαιότερο αφού πρωτοεμφανίστηκε το 1948, δύο χρόνια πριν από τον πόλεμο της Κορέας. Όταν τέθηκε σε λειτουργία, το όχημα ήταν πολύ μπροστά από όλα τα σχέδια τανκς στο εξωτερικό και όταν το πρώτο T-54/55 αποκτήθηκε από δυτικούς εμπειρογνώμονες το 1956 για εξέταση, βρέθηκε ότι δεν ήταν μόνο 10 τόνους ελαφρύτερο από το κορυφαίο τανκ στο ΝΑΤΟ, το αμερικανικό M48A2, αλλά και πολύ καλύτερα οπλισμένο και θωρακισμένο. Αυτό το πλεονέκτημα ενισχύθηκε πέντε χρόνια αργότερα καθώς παρουσιάστηκαν τα πρώτα T-62. Μέχρι τη δεκαετία του 1980, ωστόσο, το T-54/55 θεωρήθηκε απαρχαιωμένο.

Το T-54/55 είναι το πλέον παραγόμενο τανκ στην ιστορία με πάνω από 100.000 να έχουν κατασκευαστεί και ενισχυμένα παράγωγα παραμένουν στην παραγωγή σήμερα στην Κίνα για εξαγωγή στο Ιράκ και προηγουμένως στο Πακιστάν. Τα τελευταία παράγωγα, τα Al Kafil-1 και Al Zarrar διαθέτουν όπλα λείας οπής και σύγχρονους ελέγχους πυρός και θωράκιση, με το τελευταίο να χρησιμοποιεί επίσης ένα πολύ μεγαλύτερο πυροβόλο των 125 mm.

Εάν τα άρματα μάχης T-54/55 προορίζονται για ανάπτυξη στην Ουκρανία, θα μπορούσαν να λάβουν αναβαθμίσεις σύμφωνα με ένα πακέτο που είχε σχεδιαστεί για το Ναυτικό Πεζικό τη δεκαετία του 1980. Εάν τα άρματα μάχης αποκτήσουν πρόσβαση σε βλήματα κατακερματισμού, τα οποία αναπτύσσονται από T-62 και νεότερα οχήματα, θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλουν σημαντικά σε επιχειρήσεις υποστήριξης πεζικού που ήταν ο πρωταρχικός ρόλος των αρμάτων μάχης από όλες τις πλευρές στον Ρωσο-Ουκρανικό Πόλεμο. Τα δυτικά άρματα δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοια βλήματα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να εκτιμώνται περισσότερο από τον ουκρανικό στρατό κυρίως για αποστολές κατά των τεθωρακισμένων.

Το T-55 αναπτύσσεται επί του παρόντος από τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος έλαβε την βελτιωμένη παραλλαγή M-55 από τη Σλοβενία , η οποία αποζημιώθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις μεταφορές γερμανικού εξοπλισμού. Η Ουκρανία πρόκειται επίσης να λάβει πάνω από 100 παρόμοια απαρχαιωμένα γερμανικά άρματα μάχης Leopard 1, τα οποία ομοίως δεν διαθέτουν λεία όπλα.

Ωστόσο, η τοποθέτηση των T-54/55 σε υπηρεσία πρώτης γραμμής στον ρωσικό στρατό θα ήταν μια πολύ ασυνήθιστη απόφαση, με τη Ρωσία να έχει πολλές πιθανώς πιο ελπιδοφόρες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς T-72 από κράτη όπως το Ιράν ή T-62 και τα πολλά ενισχυμένα παράγωγά τους που παράγονται σε σημαντική κλίμακα στη Βόρεια Κορέα. Άλλες εξηγήσεις που προσφέρονται για την εμφάνιση των οχημάτων περιλαμβάνει την προοριζόμενη χρήση τους για εκπαίδευση σε νεοκινητοποιημένες μονάδες, ή ίσως ακόμη και παροχή στη Συρία ως βοήθεια σε αντάλλαγμα για τα T-62M ή T-72 της. Το T-54/55 είναι βραβευμένο για το πολύ χαμηλό του αποτύπωμα υλικοτεχνικής υποστήριξης και τη μεγάλη ευκολία συντήρησης, ακόμη και σε σύγκριση με το T-62 πόσο μάλλον τα πιο σύγχρονα T-72 και T-90, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στον ρωσικό στρατό και τις θυγατρικές του να τοποθετήσει μια πολύ μεγαλύτερη θωρακισμένη δύναμη.

* με πληροφορίες militarywatchmagazine.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail