Ο Ιρανός Αρχηγός Άμυνας εξηγεί γιατί η χώρα του δεν χρειάζεται ρωσικά συστήματα πυραύλων S-400

Freepen.gr - Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν, ταξίαρχος Mohammad Reza Ashtiani, στις 6 Μαρτίου απέρριψε αναφορές για σχέδια απόκτησης των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400, με τις εικασίες για μια τέτοια απόκτηση να έχουν αυξηθεί από τότε που επιβεβαιώθηκε ότι τα μαχητικά βαρέων βαρών Su-35 είχαν παραγγελθεί για να εξοπλιστεί η ιρανική αεροπορία. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Ashtiani υποστήριξε πως το Ιράν ήταν ήδη αυτάρκες στην παραγωγή εξοπλισμού αεράμυνας, τονίζοντας ιδιαίτερα τις προηγμένες δυνατότητες του συστήματος Bavar-373 που είναι το εγχώριο αντίστοιχο της χώρας με το S-400.

Το Ιράν διαθέτει επί του παρόντος έναν αριθμό ρωσικών και σοβιετικών συστημάτων αεράμυνας, κυρίως το σύστημα S-200 που απέκτησε τη δεκαετία του 1990, τον οποίο είναι ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης στον κόσμο, και τον οποίο έχει εκσυγχρονίσει εκτενώς.

Η Τεχεράνη παρήγγειλε το σύστημα S-300PMU-1 την επόμενη δεκαετία, άμεσο προκάτοχο των S-400, αν και οι παραδόσεις είχαν παγώσει υπό τη διοίκηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Μετά την επιστροφή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην προεδρία, στο Ιράν προσφέρθηκαν οι S-400 για να αντικαταστήσουν τους S-300 που είχαν ακυρωθεί, καθώς το παλαιότερο σύστημα δεν ήταν πλέον σε παραγωγή, αν και το Ιράν φέρεται να επέμενε στην απόκτηση των παλαιότερων συστημάτων που το οδήγησαν στην απόκτηση μια εξαιρετικά προσαρμοσμένης παραλλαγής του S-300PMU-2 - ο άμεσος προκάτοχος του S-400. Αυτά τα S-300 είχαν κατασκευαστεί για να πληρούν τις συριακές παραγγελίες, αλλά είχαν παγώσει από τη Ρωσία λόγω ισραηλινών και δυτικών πιέσεων.

Τα S-300PMU-2 ξεκίνησαν να παραδίδονται στο Ιράν το 2017 αφού τροποποιήθηκαν για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της χώρας.

Το Ιράν ωστόσο άρχισε να επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη μιας βιομηχανίας για συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς μετά τον αποκλεισμό των πωλήσεων S-300 από τη Ρωσία, με το Bavar-373 να είναι το πιο γνωστό σύστημα της χώρας και να τίθεται σε λειτουργία σε όλο και πιο εξελιγμένες νέες εκδόσεις. Αν και ιρανικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι το σύστημα είναι ανώτερο από τους S-300, αυτό παραμένει σοβαρό υπό αμφισβήτηση. 

Σύμφωνα με ιρανικές πηγές, κάθε μονάδα Bavar-373 έχει έξι κινητούς εκτοξευτές που φέρει ο καθένας τέσσερις πυραύλους, καθώς και ένα διοικητήριο, ραντάρ αναζήτησης και ραντάρ παρακολούθησης στόχων. Το σύστημα έχει εμβέλεια ανίχνευσης 260 km, μπορεί να παρακολουθεί έως και 300 στόχους ταυτόχρονα και μπορεί να εμπλέξει έως και έξι στόχους τη φορά. Οι πύραυλοί του μπορούν να εμπλακούν με στόχους έως και 200 ​​χιλιόμετρα μακριά. Αυτές οι προδιαγραφές το αφήνουν πολύ πίσω από τους S-400.

Το Ιράν και η Ρωσία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε επίγεια συστήματα αεράμυνας για να αντισταθμίσουν τις σχετικά περιορισμένες δυνατότητες της πολεμικής αεροπορίας τους. Πράγματι, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έχει ξοδέψει σημαντικά περισσότερα για τις αποκτήσεις S-400 από ό,τι για τις αποκτήσεις όλων των κατηγοριών μαχητικών μαζί τα τελευταία 30 χρόνια.

Τα επίγεια συστήματα θεωρείται ότι είναι πολύ πιο αποδοτικά λόγω του αμελητέου κόστους εκπαίδευσης και λειτουργίας τους σε σύγκριση με τα αεροσκάφη. Συγκεκριμένα, το Ιράν δεν έχει πραγματοποιήσει σχεδόν καμία αγορά επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, με την απόκτηση ρωσικών Su-35 να αποτελεί ορόσημο από αυτή την άποψη. Η προθυμία του να αγοράσει Su-35, αλλά όχι S-400, είναι αποτέλεσμα της ασυμφωνίας στις καταστάσεις των ανταγωνιστικών τοπικών συστημάτων της, με το κορυφαίο ιθαγενές μαχητικό Kowsar να είναι ένα πολύ ελαφρύ αεροσκάφος που παράγεται σε μικρό αριθμό και με αμελητέες δυνατότητες σε σύγκριση με το Su-35.

Αν και το Ιράν μπορεί να μην ενδιαφέρεται για την απόκτηση S-400, αυτό δεν αποκλείει μελλοντικές αγορές ρωσικού εξοπλισμού αεράμυνας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail