Στη Μόσχα, ο Σι και ο Πούτιν θάβουν την Pax Americana

Στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα, οι Κινέζοι και Ρώσοι ηγέτες αποκάλυψαν την κοινή τους δέσμευση για επανασχεδιασμό της παγκόσμιας τάξης, ένα εγχείρημα που «δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και 100 χρόνια».

Αυτό που μόλις συνέβη στη Μόσχα δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια νέα Γιάλτα, η οποία, παρεμπιπτόντως, βρίσκεται στην Κριμαία. Αλλά σε αντίθεση με τη σημαντική συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούσβελτ, του Σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν και του Βρετανού πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ στην Κριμαία που διοικούσε η ΕΣΣΔ το 1945, αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και πέντε περίπου αιώνες που κανένας πολιτικός ηγέτης από τη Δύση δεν καθορίζει την παγκόσμια ημερήσια διάταξη.

Pepe Escobar - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Είναι ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν που τρέχουν τώρα την πολυμερή, πολυπολική παράσταση. Οι δυτικοί εξαιρετικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν όσο θέλουν τις ρουτίνες τους: τίποτα δεν θα αλλάξει τη θεαματική οπτική και την υποκείμενη ουσία αυτής της αναπτυσσόμενης παγκόσμιας τάξης, ειδικά για τον Παγκόσμιο Νότο.

Αυτό που σκοπεύουν να κάνουν ο Σι και ο Πούτιν εξηγήθηκε λεπτομερώς πριν από τη σύνοδο κορυφής, σε δύο Op-Eds που συνέταξαν οι ίδιοι οι πρόεδροι. Σαν ένα άκρως συγχρονισμένο ρωσικό μπαλέτο, το όραμα του Πούτιν παρουσιάστηκε στην εφημερίδα People's Daily στην Κίνα, εστιάζοντας σε μια «μελλοντική συνεργασία», ενώ το όραμα του Xi δημοσιεύτηκε στη Russian Gazette και στον ιστότοπο RIA Novosti, εστιάζοντας σε ένα νέο κεφάλαιο στο συνεργασία και κοινή ανάπτυξη.

Από την αρχή της συνόδου κορυφής, οι ομιλίες τόσο του Σι όσο και του Πούτιν οδήγησαν το πλήθος του ΝΑΤΟ σε μια υστερική φρενίτιδα οργής και φθόνου: η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αποτύπωσε τέλεια τη διάθεση όταν παρατήρησε ότι η Δύση «έβγαζε αφρούς από το στόμα».

Το πρωτοσέλιδο της Russian Gazette τη Δευτέρα ήταν εμβληματικό: ο Πούτιν έκανε περιοδεία στη Μαριούπολη χωρίς ναζί, συνομιλούσε με κατοίκους, δίπλα δίπλα με το Op-Ed του Xi. Αυτή ήταν, με λίγα λόγια, η λακωνική απάντηση της Μόσχας στο κόλπο της Ουάσιγκτον με το MQ-9 Reaper και τις αηδίες του δικαστηρίου καγκουρό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC). «Αφρός στο στόμα» όσο θέλετε. Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε διαδικασία εξευτελισμού στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης «άτυπης» συνάντησής τους, ο Σι και ο Πούτιν μίλησαν για όχι λιγότερο από τεσσεράμισι ώρες. Στο τέλος, ο Πούτιν συνόδευσε προσωπικά τον Σι στη λιμουζίνα του. Αυτή η συζήτηση ήταν η πραγματική συμφωνία: χαρτογράφηση των γραμμών της πολυπολικότητας – η οποία ξεκινά με μια λύση για την Ουκρανία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν πολύ λίγες διαρροές από τους σέρπα, αλλά υπήρξε αρκετά σημαντική για την «σε βάθος ανταλλαγή» τους για την Ουκρανία. Ο Πούτιν τόνισε ευγενικά ότι σέβεται τη θέση της Κίνας – που εκφράζεται στο σχέδιο επίλυσης συγκρούσεων 12 σημείων του Πεκίνου, το οποίο έχει απορριφθεί πλήρως από την Ουάσιγκτον. Αλλά η ρωσική θέση παραμένει σιδερένια: αποστρατιωτικοποίηση, ουκρανική ουδετερότητα και κατοχύρωση των νέου status quo επί τόπου.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέκλεισε εντελώς το ρόλο των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία: δε θεωρούνται ουδέτεροι μεσολαβητές.

Ένα πολυπολικό μωσαϊκό


Η επόμενη μέρα είχε να κάνει με τις επιχειρήσεις: τα πάντα, από την ενέργεια και τη «στρατιωτική-τεχνική» συνεργασία μέχρι τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των εμπορικών και οικονομικών διαδρόμων που διέρχονται από την Ευρασία.

Η Ρωσία κατέχει ήδη την πρώτη θέση ως προμηθευτής φυσικού αερίου στην Κίνα – ξεπερνώντας το Τουρκμενιστάν και το Κατάρ – το μεγαλύτερο μέρος μέσω του αγωγού Power of Siberia μήκους 3.000 km που εκτείνεται από τη Σιβηρία στη βορειοανατολική επαρχία Heilongjiang της Κίνας, που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2019. Οι διαπραγματεύσεις για τον αγωγό Power of Siberia II μέσω Μογγολίας προχωρούν γρήγορα.

Η σινο-ρωσική συνεργασία στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας θα περάσει την οροφή: 79 έργα με πάνω από 165 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα πάντα, από υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) έως κατασκευή αεροσκαφών, κατασκευή εργαλειομηχανών, διαστημική έρευνα, αγροτοβιομηχανία και αναβαθμισμένους οικονομικούς διαδρόμους.

Ο Κινέζος πρόεδρος είπε ρητά πως θέλει να συνδέσει τα έργα του Νέου Δρόμου του Μεταξιού με την Οικονομική Ένωση της Ευρασίας (EAEU). Αυτή η παρεμβολή BRI-EAEU είναι μια φυσική εξέλιξη. Η Κίνα έχει ήδη υπογράψει συμφωνία οικονομικής συνεργασίας με την EAEU. Οι ιδέες του Ρώσου μακροοικονομικού στρατηγού Sergey Glazyev επιτέλους καρποφορούν.

Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, θα υπάρξει μια νέα ώθηση προς αμοιβαίους διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα – και μεταξύ Ασίας και Αφρικής και Λατινικής Αμερικής. Για όλους τους πρακτικούς σκοπούς, ο Πούτιν ενέκρινε το ρόλο του κινεζικού γουάν ως το νέο εμπορικό νόμισμα επιλογής, ενώ συνεχίζονται οι περίπλοκες συζητήσεις για ένα νέο αποθεματικό νόμισμα που υποστηρίζεται από χρυσό ή/και εμπορεύματα.

Αυτή η κοινή οικονομική/επιχειρηματική επίθεση συνδέεται με τη συντονισμένη διπλωματική επίθεση Ρωσίας-Κίνας για την ανακατασκευή τεράστιων περιοχών της Δυτικής Ασίας και της Αφρικής.

Η κινεζική διπλωματία λειτουργεί όπως η μπαμπούσκα (ρωσικές κούκλες) όσον αφορά την παράδοση λεπτών μηνυμάτων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το ταξίδι του Σι στη Μόσχα συμπίπτει ακριβώς με την 20ή επέτειο του αμερικανικού «Σοκ και Δέος» και της παράνομης εισβολής, κατοχής και καταστροφής του Ιράκ.

Παράλληλα, περισσότερες από 40 αντιπροσωπείες από την Αφρική έφτασαν στη Μόσχα μια ημέρα πριν από τον Σι για να συμμετάσχουν σε μια κοινοβουλευτική διάσκεψη «Ρωσία-Αφρική στον πολυπολικό κόσμο» – μια προετοιμασία για τη δεύτερη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής τον προσεχή Ιούλιο.

Η περιοχή γύρω από τη Δούμα έμοιαζε ακριβώς με τις παλιές ημέρες του Κινήματος των Αδεσμεύτων (NAM), όταν το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής διατηρούσε πολύ στενές αντιιμπεριαλιστικές σχέσεις με την ΕΣΣΔ.

Ο Πούτιν επέλεξε αυτήν ακριβώς την στιγμή για να διαγράψει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια αφρικανικού χρέους.

Στη Δυτική Ασία, η Ρωσία-Κίνα ενεργούν απόλυτα συγχρονισμένα. Δυτική Ασία. Η προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας-Ιράν ξεκίνησε ουσιαστικά από τη Ρωσία στη Βαγδάτη και στο Ομάν: ήταν αυτές οι διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας στο Πεκίνο. Η Μόσχα συντονίζει επίσης τις συζητήσεις για την προσέγγιση Συρίας-Τουρκίας. Η ρωσική διπλωματία με το Ιράν – τώρα υπό καθεστώς στρατηγικής εταιρικής σχέσης – διατηρείται σε ξεχωριστή τροχιά.

Διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν πως η κινεζική υπηρεσία πληροφοριών, μέσω των δικών της ερευνών, είναι πλέον πλήρως εξασφαλισμένη για την τεράστια δημοτικότητα του Πούτιν σε ολόκληρη τη Ρωσία, ακόμη και στις πολιτικές ελίτ της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι η ποικιλία των συνωμοσιών της αλλαγής του καθεστώτος είναι εκτός συζήτησης. Αυτό ήταν θεμελιώδες για την απόφαση του Xi και του Zhongnanhai (το κεντρικό αρχηγείο της Κίνας για κομματικά και κρατικά στελέχη) να «στοιχηματίσουν» στον Πούτιν ως έμπιστο εταίρο τα επόμενα χρόνια, θεωρώντας ότι μπορεί να είναι υποψήφιος και να κερδίσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Η Κίνα είναι πάντα για τη συνέχεια.

Έτσι, η σύνοδος κορυφής Xi-Putin σφράγισε οριστικά Κίνα-Ρωσία ως ολοκληρωμένους στρατηγικούς εταίρους για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεσμευμένοι να αναπτύξουν σοβαρό γεωπολιτικό και γεωοικονομικό ανταγωνισμό με τους φθίνοντες δυτικούς ηγεμόνες.

Αυτός είναι ο νέος κόσμος που γεννήθηκε στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα. Ο Πούτιν το είχε προσδιορίσει προηγουμένως ως μια νέα αντιαποικιακή πολιτική. Τώρα είναι στρωμένο ως πολυπολικό μωσαϊκό. Δεν υπάρχει γυρισμός στην κατεδάφιση των υπολειμμάτων της Pax Americana.

«Αλλαγές που δεν έχουν συμβεί εδώ και 100 χρόνια»

Στο Before European Hegemony: The World System AD 1250-1350, η Janet Abu-Lughod έχτισε μια προσεκτικά κατασκευασμένη αφήγηση που δείχνει την επικρατούσα πολυπολική τάξη όταν η Δύση «υστερούσε πίσω από την «Ανατολή». Αργότερα, η Δύση «τράβηξε μπροστά γιατί «η Ανατολή ήταν προσωρινά σε αταξία».

Ίσως γινόμαστε μάρτυρες μιας παρόμοιας ιστορικής αλλαγής, που καταπατήθηκε από την αναβίωση του Κομφουκιανισμού (σεβασμός στην εξουσία, έμφαση στην κοινωνική αρμονία), της ισορροπίας που είναι εγγενής στο Τάο και της πνευματικής δύναμης της Ανατολικής Ορθοδοξίας. Πρόκειται, όντως, για έναν πολιτισμικό αγώνα.

Η Μόσχα, καλωσορίζοντας επιτέλους τις πρώτες ηλιόλουστες μέρες της Άνοιξης, παρείχε αυτήν την εβδομάδα μια πιο απίθανη απεικόνιση των «εβδομάδων όπου συμβαίνουν δεκαετίες» σε σύγκριση με «δεκαετίες όπου τίποτα δεν συμβαίνει».

Οι δύο πρόεδροι αποχαιρέτησαν με συγκινητικό τρόπο.

Xi: «Τώρα, υπάρχουν αλλαγές που δεν έχουν συμβεί εδώ και 100 χρόνια. Όταν είμαστε μαζί, οδηγούμε αυτές τις αλλαγές».

Πούτιν: «Συμφωνώ».

Xi: «Να προσέχεις, αγαπητέ φίλε».

Πούτιν: «Καλό ταξίδι»

Να ξημερώσει μια νέα μέρα, από τα εδάφη του Ανατέλλοντος Ηλίου μέχρι τις ευρασιατικές στέπες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail