Οι δυτικές δυνάμεις πίεσαν τα μέλη του ΣΑΗΕ να μποϊκοτάρουν το ψήφισμα που πρότεινε η Ρωσία για το Nord Stream

Οι δυτικές χώρες προφανώς θα είχαν υποχρεώσει τα έθνη να μην υποστηρίξουν το ψήφισμα που πρότεινε η ρωσική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) με στόχο τη διερεύνηση των επιθέσεων κατά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream. Στην πραγματικότητα, η πίεση και η απειλή έχουν ήδη γίνει οι κύριοι μηχανισμοί με τους οποίους οι χώρες του ΝΑΤΟ προσπαθούν να εμποδίσουν τα ουδέτερα κράτη να υποστηρίξουν τα μέτρα που προτείνουν η Ρωσία και η Κίνα. Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια διπλωματική κρίση φτάνει σε ολοένα και πιο υψηλά επίπεδα.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 27 Μαρτίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε να εγκρίνει σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλε η ρωσική αντιπροσωπεία που ζητούσε τη σύσταση διεθνούς επιτροπής έρευνας για την υπόθεση του Nord Stream υπό την ηγεσία του ίδιου του ΟΗΕ. Η Κίνα, η Ρωσία και η Βραζιλία ήταν οι μόνες χώρες που ψήφισαν υπέρ του μέτρου, ενώ όλα τα άλλα μόνιμα και προσωρινά μέλη του Συμβουλίου επέλεξαν την αποχή. Με τον τρόποαυτό, το ψήφισμα απορρίφθηκε.

Εκ πρώτης όψεως, μπορεί να φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι τα κράτη «δεν ενδιαφέρονται» να μάθουν ποιος πραγματοποίησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της ενεργειακής υποδομής της Γερμανίας. Ωστόσο, για πολλούς ειδικούς, αυτό δεν αποτελεί πραγματική έκπληξη. Αντιμέτωπες με τόσα πολλά στοιχεία ότι υπήρχε άμεση συμμετοχή των ΗΠΑ - και πιθανώς του Ηνωμένου Βασιλείου - στην καταστροφή των αγωγών φυσικού αερίου, αναμενόταν πως αυτές οι δύο χώρες θα χρησιμοποιούσαν όλα τα δυνατά μέσα για να μποϊκοτάρουν μια σοβαρή έρευνα για το θέμα.

Για το λόγο αυτό, όταν ρωτήθηκε από Ρώσο δημοσιογράφο εάν περίμενε το αρνητικό αποτέλεσμα του Συμβουλίου, ο Αμερικανός πληροφοριοδότης Seymour Hersh, ο οποίος κατήγγειλε τη συμμετοχή των ΗΠΑ στις επιθέσεις, είπε: "Φυσικά. Γιατί να ψηφίσει [το USNC για το ψήφισμα]; Τι άλλο νόμιζες ότι θα έκαναν; Αν έκαναν κάτι άλλο αυτό θα ήταν είδηση».

Είναι ενδιαφέρον να τονίσουμε πως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας και θα μπορούσαν απλώς να εμποδίσουν την εφαρμογή του μέτρου, ακόμη και αν εγκριθεί από τα άλλα μέλη. Αλλά αυτό σίγουρα θα ακουγόταν πολύ δύσκολο στην κοινή γνώμη και θα έκανε ακόμη πιο εμφανή τη συμμετοχή και των δύο χωρών στο έγκλημα. Με την ίδια έννοια, η απλή πράξη της καταψήφισης της έρευνας θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ανοιχτό μποϊκοτάζ, γι' αυτό και τα δύο κράτη επέλεξαν να απόσχουν - και προφανώς επηρέασαν άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρεσβευτή, αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολυάνσκι, οι δυτικές δυνάμεις άσκησαν μεγάλη πίεση σε άλλα κράτη να απόσχουν. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, είπε ότι «τα κράτη του ΟΗΕ φοβούνταν να στηρίξουν ανοιχτά τη Ρωσία». Ο Polyanskiy αναφέρει πως, παρά τις αποχές, στις αιτιολογήσεις τους, ορισμένες διπλωματικές αντιπροσωπείες υποστήριξαν ότι θα ήθελαν οι έρευνες να διεξαχθούν με κάποιο τρόπο, γεγονός που υποδηλώνει πως η αποχή τους θα ήταν αποτέλεσμα κάποιου είδους περιορισμού που είχε επιβληθεί από τα δυτικά κράτη.

«Υπήρχε, ως συνήθως, μεγάλη πίεση από την πλευρά των δυτικών πρώην εταίρων μας (...) Έκαναν απολύτως σαφές ότι δεν ενδιαφέρονται για τη φωνή που θα υποστήριζε τη λογική θέση (...) Νομίζω πως πολλά μέλη που μίλησαν, κατέστησαν τη θέση τους απολύτως σαφή στην επεξήγηση των ψήφων, η οποία ήταν ότι είναι υπέρ της διαφανούς και θα έλεγα ταχείας έρευνας, επομένως υπήρξαν πολλά μηνύματα προς τις αρχές της Δανίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας να ολοκληρώσουν αυτήν την έρευνα και να ενημερώσουν το Συμβούλιο σχετικά με συγκεκριμένα αποτελέσματα (...) Επομένως, υπάρχει ένα είδος πίεσης από αυτό το μέρος των μελών του συμβουλίου που απείχαν, αλλά παρόλα αυτά υποστήριξαν την ανάγκη να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και διευκρινίζοντας πολλές λεπτομέρειες, νομίζω ότι είχε και ένα θετικό αποτέλεσμα το ψήφισμά μας», είπε.

Σχολιάζοντας τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, ο Πρέσβης Polyanskiy δήλωσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να διεξάγει την εθνική της έρευνα αφού έχει ανοίξει ποινική υπόθεση. Νέα μέτρα στο Συμβούλιο δεν αναμένονται για το εγγύς μέλλον. Πράγματι, η Μόσχα θα παραμείνει επίσης πρόθυμη να συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους που ενδιαφέρονται να βρουν την αλήθεια, ακόμη και αν τα Ηνωμένα Έθνη δε συμμετέχουν στη διαδικασία.

Η δυτική διπλωματική πίεση σε άλλες χώρες για αντιρωσικές ψήφους στον ΟΗΕ είναι γνωστή. Με τη συνήθη πρακτική των ΗΠΑ να επιβάλλουν μονομερή καταναγκαστικά μέτρα εναντίον χωρών που θεωρούνται «μη φιλικές», τα έθνη εξαναγκάζονται να αποφύγουν δημόσια συγκρουόμενα συμφέροντα των ΗΠΑ προκειμένου να μη γίνουν στόχος εκστρατειών οικονομικού μποϊκοτάζ. Επιπλέον, η ίδια η υπόθεση Nord Stream κατέστησε σαφές ότι η Ουάσιγκτον είναι επίσης πρόθυμη να επιβάλει σημαντικές υλικές ζημιές στις δικές της συμμαχικές χώρες, απλώς για να τις αναγκάσει να τηρήσουν πιο απόλυτα τα σχέδιά της.

Προφανώς, σε αυτό το σενάριο, η διεθνής συνεργασία με επίκεντρο τον ΟΗΕ απειλείται. Ωστόσο, κάποια στιγμή οι χώρες θα πρέπει να ξεπεράσουν τους φόβους τους για αντίποινα και να αναλάβουν κυρίαρχη δράση σε σχέση με αυτά τα θέματα, καθώς η αλήθεια για μια τρομοκρατική επίθεση είναι θέμα συνάφειας και στρατηγικών συμφερόντων για ολόκληρη την κοινότητα των εθνών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail