Η Δύση ξέρει ποιος είναι υπεύθυνος για την επίθεση στο Nord Stream - Times

Σουηδική Ακτοφυλακή
Freepen.gr - Οι Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών σχεδόν αμέσως διαπίστωσαν ότι οι εκρήξεις του Nord Stream του περασμένου έτους είχαν ενορχηστρωθεί από ένα άτομο με δεσμούς με την Ουκρανία, αλλά επέλεξαν να αποκρύψουν αυτές τις πληροφορίες προκειμένου να αποφευχθεί μια διπλωματική διαμάχη μεταξύ Κιέβου και Βερολίνου, ανέφεραν οι Times την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, μια σκανδιναβική αντιπροσωπεία έμαθε μια εβδομάδα μετά την επίθεση του Σεπτεμβρίου 2022 στον αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία και τη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, πως διοργανώθηκε "από μια ιδιωτική επιχείρηση που προέρχεται από την Ουκρανία". Σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβαν αυτές τις πληροφορίες σε μια ενημέρωση των μυστικών υπηρεσιών στις Βρυξέλλες.

"Το όνομα του ύποπτου ιδιωτικού χορηγού [της επίθεσης]... κυκλοφορεί σε κύκλους πληροφοριών εδώ και μήνες, αλλά δεν αποκαλύπτεται", ανέφερε η δημοσίευση.

Χωρίς να δημοσιεύσουν ονόματα, οι Τάιμς αναγνώρισαν τον ένοχο ως Ουκρανό που δε συνδέεται με την κυβέρνηση στο Κίεβο. Ισχυρίστηκε επίσης πως ο ύποπτος "φαίνεται να άφησε μια περίεργη τηλεφωνική κάρτα", χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπροσωπεία κλήθηκε επίσης να εκτρέψει τυχόν ερωτήσεις σχετικά με το γιατί η έρευνα του θέματος προχωρούσε με τόσο αργό ρυθμό.

Το πρακτορείο υποστήριξε ότι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ προφανώς ήθελαν να "προστατεύσουν την Ουκρανία από μια δημόσια διαμάχη με τη Γερμανία". Την εποχή του συμβάντος, το Βερολίνο ήταν απρόθυμο να προμηθεύσει το Κίεβο με άρματα μάχης Leopard 2 χωρίς την υποστήριξη των συμμάχων. Η Γερμανία άλλαξε γνώμη τον Ιανουάριο του 2023, με πολλά άλλα δυτικά έθνη να συμμετέχουν με προτεινόμενες παραδόσεις τανκς.

Η αναφορά έρχεται μετά τον ισχυρισμό των New York Times την Τρίτη, επικαλούμενοι πηγές, ότι μια" φιλοουκρανική ομάδα " μπορεί να ήταν πίσω από την επίθεση στους αγωγούς. Την ίδια ημέρα, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν πως οι ερευνητές που εξέτασαν το περιστατικό είχαν διαπιστώσει ότι το γιοτ που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ανήκε σε μια πολωνική εταιρεία που ανήκε σε δύο Ουκρανούς.

Σχολιάζοντας αυτές τις αναφορές, ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι ισχυρισμοί μοιάζουν με "μια συντονισμένη εκστρατεία απάτης στα μέσα ενημέρωσης" και μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από τους πραγματικούς ενόχους.

Τον περασμένο μήνα, ο διακεκριμένος Αμερικανός δημοσιογράφος Seymour Hersh δημοσίευσε μια έρευνα που έριξε την ευθύνη στην Ουάσιγκτον για την ενορχήστρωση των επιθέσεων Nord Stream.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail