Η Σλοβακία έσβησε την αεροπορία της στέλνοντας MiG-29 στην Ουκρανία κι οι ΗΠΑ της δίνουν... ελικόπτερα

pixabay / Netloop
Freepen.gr - Οι ΗΠΑ πρόσφεραν στη Σλοβακία επιθετικά ελικόπτερα και πυραύλους Hellfire ως ανταμοιβή για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία.

Ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας Jaroslav Nad είπε πως η συμφωνία αφορά 12 επιθετικά ελικόπτερα Bell AH-1Z, 500 πυραύλους AGM-114 Hellfire II και εκπαίδευση. Η πώληση αξίζει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια και βάσει της προσφοράς, οι ΗΠΑ θα παράσχουν χρηματοδότηση 660 εκατομμυρίων δολαρίων και η Σλοβακία θα καταβάλει 340 εκατομμύρια δολάρια.

Ξεχωριστά, η ΕΕ θα αποζημιώσει τη Σλοβακία με 213 εκατομμύρια δολάρια για την παροχή στην Ουκρανία των MiG-29. Ο Nad είπε ότι η προσφορά εξετάζεται ακόμη, αλλά πρόσθεσε πως η απόκτηση των ελικοπτέρων θα «αυξήσει σημαντικά την αμυντική ικανότητα της Σλοβακίας».

Χωρίς τα MiG-29 της, η Σλοβακία δεν έχει αεροπορία και η Πολωνία με την Τσεχική Δημοκρατία παρακολουθούν τώρα τον εναέριο χώρο της κλειστής χώρας. Η Σλοβακία υπέγραψε συμφωνία το 2018 για την αγορά 14 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, αλλά δεν αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το 2024.

Η προσφορά των ΗΠΑ σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να είχε εμπλακεί στην απόφαση της Σλοβακίας να στείλει τα 13 MiG-29 της στην Ουκρανία, η οποία ήρθε μετά την ανακοίνωση της Πολωνίας ότι θα παράσχει στο Κίεβο τα σοβιετικά αεροσκάφη. Η κίνηση καθιστά την Πολωνία και τη Σλοβακία τα πρώτα μέλη του ΝΑΤΟ που εξοπλίζουν την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail