Η ώρα των φρεγατών MEKO: Τελική συμφωνία με τους Γερμανούς για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων πλοίων κλάσης «ΥΔΡΑ» – Τα επόμενα βήματα

Το μεγάλο deal για τις ΜΕΚΟ, ολοκληρώθηκε και πλέον το τελικό κείμενο της συμφωνίας βρίσκεται στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου προκειμένου να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα.

Από: newpost.gr / Του Κώστα Σαρικά

Έπειτα από πολύμηνες εξαντλητικές διαπραγματεύσεις με το τελικό κόστος αλλά και την διαμόρφωση των τεσσάρων φρεγατών κλάσης «ΥΔΡΑ» να βρίσκονται στο επίκεντρο, το Πολεμικό Ναυτικό και η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων κατέληξαν σε οριστική συμφωνία με τη Γερμανική κοινοπραξία TKMS–Thales Netherlands.

Στόχος του Ναυτικού Επιτελείου και της αρμόδιας για τα εξοπλιστικά ΓΔΑΕΕ ήταν η επίτευξη της πλέον συμφέρουσας συμφωνίας με την εταιρεία στο χαμηλότερο δυνατό κόστος με την πιο ισχυρή διαμόρφωση για τις τέσσερις φρεγάτες.Με δεδομένο ότι το διαθέσιμο αρχικό ποσό για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ υπολογίστηκε περίπου στα 500 εκ και το γεγονός ότι η πρόταση των Γερμανών ξεπερνούσε σύμφωνα με πληροφορίες τα 700 η προσπάθεια ήταν να γεφυρωθεί το χάσμα και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία. Οι σκληρές διαβουλεύσεις που ακολούθησαν έβγαλαν τελικά «λευκό καπνό» με την συμφωνία να αγγίζει τα 600 εκ χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις στη διαμόρφωση των πλοίων όπως επέμενε το Πολεμικό Ναυτικό.

Το μεγάλο deal ολoκληρώθηκε και πλέον το τελικό κείμενο της συμφωνίας βρίσκεται στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου προκειμένου να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα. Η συμφωνία πρέπει  να εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ και στη συνέχεια να περάσει και να επικυρωθεί  από τη Βουλή. Ώστε να ακολουθήσουν οι υπογραφές και να προχωρήσει η φάση της υλοποίησης. Με δεδομένη πάντως την αναμενόμενη προκήρυξη των Εθνικών εκλογών εντός των επόμενων εβδομάδων δεν εκτιμάται ότι η συμφωνία θα περάσει και θα επικυρωθεί από την παρούσα Βουλή.

Για το Πολεμικό Ναυτικό πάντως ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ αποτελεί υψηλή προτεραιότητα και έχει τεθεί στην κορυφή του εξοπλιστικού προγράμματος πάνω και από την αναμενόμενη συμφωνία για τις καινούργιες κορβέτες του Στόλου. Καθώς ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, τα πλοία έχουν ξεπεράσει την ηλικία Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής και έως να παραληφθούν από το Πολεμικό Ναυτικό οι τρεις καινούργιες Γαλλικές φρεγάτες FDI θα αποτελούν τις βασικές Μονάδες κρούσης του Στόλου. Επιπλέον επειδή το πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού των τεσσάρων ΜΕΚΟ θεωρείται ότι εμπεριέχει σημαντικό ποσοστό ρίσκου εξαιτίας της παλαιότητας των πλοίων το Ναυτικό Επιτελείο επιθυμεί την άμεση έναρξη του προγράμματος προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση του πρώτου πλοίου το οποίο θα εκσυγχρονιστεί. Το γεγονός ότι η TKMS αποτελεί ουσιαστικά την κατασκευάστρια εταιρεία των ΜEKO κλάσης «ΥΔΡΑ» λειτούργησε ως πλεονέκτημα στη διεκδίκηση του προγράμματος ωστόσο τα Στελέχη του Στόλου τονίζουν ότι οι εργασίες στο πρώτο πλοίο θα καθορίσουν και το τελικό χρονοδιάγραμμα παράδοσης των φρεγατών έπειτα από τον εκσυγχρονισμό τους.

Οι εργασίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε Ελληνικό ναυπηγείο και αφορούν τόσο τον μηχανολογικό εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ όσο και την αναβάθμιση ηλεκτρονικών και οπλικών συστημάτων. Ώστε τα πλοία να μπορούν να επιχειρούν στο δύσκολο σύνθετο περιβάλλον του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Νέο ραντάρ εντοπισμού NS-110, νέο ραντάρ Ναυτιλίας, αναβάθμιση των ηλεκτρονικών ανθυποβρυχιακού πολέμου, νέο ESM και κυρίως νέο σύστημα μάχης Tacticos περιλαμβάνονται στον εκσυγχρονισμό των MEKO. Στα οπλικά συστήματα προβλέπεται εκσυγχρονισμός των Phalanx αλλά και γενική επισκευή του πυροβόλου των 127mm. Η αντικατάσταση των ηλεκτρομηχανών και η γενική επισκευή των κύριων μηχανών αλλά και του συνολικού μηχανολογικού εξοπλισμού θα δώσουν όπως εκτιμά το Ναυτικό Επιτελείο στις ΜΕΚΟ δυνατότητα να επιχειρούν για 15-20 χρόνια ξεπερνώντας τα 40 χρόνια υπηρεσίας στο Στόλο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail