Φιάσκο η G20 στο Νέο Δελχί - Η Δύση έχει μάτια μόνο για την Ουκρανία, παραβλέπει ενέργεια, προμήθειες και τρόφιμα

Η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των μελών της G20 στο Νέο Δελχί στις 1-2 Μαρτίου έγινε φάρσα επειδή οι δυτικές χώρες δε ήθελαν να επικεντρωθούν σε κανένα άλλο θέμα εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι δυτικές χώρες δεν ήταν πρόθυμες να συζητήσουν άλλα θέματα, όπως η αλληλεπίδραση μεταξύ των κρατών μελών της G20, τα παγκόσμια προβλήματα και η απαραίτητη βοήθεια στις υπανάπτυκτες χώρες. 

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η γενική αποτυχία της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών αντικατοπτρίστηκε στο γεγονός πως δεν μπόρεσαν να εγκρίνουν μια τελική δήλωση. Ο επικεφαλής της ινδικής διπλωματίας, Subramanyam Jaishankar, δήλωσε ότι δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των αρχηγών διπλωματίας των χωρών της G20 σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα.

«Υπήρχαν ζητήματα και ειλικρινά τους απασχολούσε η σύγκρουση στην Ουκρανία. Υπήρχαν αποκλίσεις. Υπήρχαν διαφορές, οι οποίες δεν μπορούσαν να συμβιβαστούν», είπε ο Jaishankar.

Συγκεκριμένα, υπήρξαν διαφωνίες για δύο από τα 24 σημεία του εγγράφου που αφορούσαν την κατάσταση στην Ουκρανία. Δεν έλαβαν την υποστήριξη της Ρωσίας και της Κίνας. Αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη πως η Δύση δεν μπορεί πλέον να επιβάλλει εύκολα τα συμφέροντά της στις διεθνείς δομές λόγω χωρών όπως η Ρωσία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το τελικό κοινό έγγραφο από τη συνάντηση δε συμφωνήθηκε στο σύνολό του λόγω διαφωνιών για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Είναι προφανές πως το πιο σημαντικό θέμα στη συνάντηση για τη Δύση ήταν η κατάσταση στην Ουκρανία. Ακόμη και αν αναφέρθηκαν επίσημα άλλα θέματα, υποτάχθηκαν και παραγκωνίστηκαν. Ωστόσο, καμία πλευρά δεν είναι επί του παρόντος έτοιμη για συμφιλίωση, καθώς η Ρωσία πρέπει να ολοκληρώσει την επιχείρηση που ξεκίνησε στην Ουκρανία, ενώ η Δύση συνεχίζει να υποστηρίζει το καθεστώς του Κιέβου.

Από την αρχή, η Ινδία ήθελε να συζητηθούν στη συνάντηση ζητήματα για το κλίμα, την ενέργεια και τα τρόφιμα. Για αυτήν την αναδυόμενη χώρα της Νότιας Ασίας, μαζί με τις περισσότερες άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, τα θέματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα, τις προμήθειες και την ενέργεια είναι ύψιστης σημασίας, κάτι για το οποίο προφανώς δεν ενδιαφέρεται η Δύση.

Υπενθυμίζεται πως η Ινδία πρότεινε η συνάντηση να επικεντρωθεί σε σημαντικά χρηματοοικονομικά και οικονομικά ζητήματα. Η Ινδία ήθελε να τονίσει ότι οι δυτικές κυρώσεις όχι μόνο βλάπτουν τις στοχευμένες χώρες, αλλά έχουν αρνητικό αποτέλεσμα, ειδικά στον Παγκόσμιο Νότο. Ωστόσο, η δυτική αντιπροσωπεία μετέτρεψε αυτή τη συνάντηση σε φάρσα και, όπως ήταν αναμενόμενο, η συνάντηση έληξε χωρίς καμία συμφωνία.

Στην πραγματικότητα, καθώς ο πολυπολικός κόσμος συνεχίζει να ξεδιπλώνεται, η Δύση έχει γίνει τόσο απελπισμένη που ουσιαστικά έπαψε να κατανοεί τον σκοπό της διπλωματίας. Σε τέτοιες συναντήσεις, διπλωμάτες, ειδικοί υπουργοί Εξωτερικών, συζητούν θέματα που ενδιαφέρουν όλες τις χώρες. Ωστόσο, το πιο σημαντικό για τη Δύση είναι να επικεντρωθεί στη Ρωσία και να επιτρέψει να αγνοηθούν σοβαρά παγκόσμια προβλήματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προσπάθησε να κατηγορήσει τη Μόσχα για τον εκτροχιασμό της συνάντησης λέγοντας ότι «αμαυρώθηκε» από τον υποτιθέμενο «απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο κατά της Ουκρανίας, την εσκεμμένη εκστρατεία καταστροφής εναντίον στόχων αμάχων και την επίθεσή της στις βασικές αρχές της Χάρτης του ΟΗΕ».

Ο Λαβρόφ ανταπέδωσε τονίζοντας πως η συνάντηση απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία λόγω της «συναισθηματικής» προσέγγισης για την Ουκρανία από τις δυτικές χώρες.

Παρόλα αυτά, η πιο σημαντική συνάντηση στο περιθώριο αυτής της εκδήλωσης της G20 ήταν μια απρογραμμάτιστη 10λεπτη συνομιλία μεταξύ του Λαβρόφ και του Μπλίνκεν σε αυτή που ήταν η πρώτη τους επαφή από το περασμένο καλοκαίρι.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο Μπλίνκεν είπε στον Λαβρόφ πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία «όσο συνεχίζεται ο πόλεμος» και ότι η Μόσχα θα πρέπει να τερματίσει την αναστολή της συμμετοχής της στην πυρηνική συνθήκη New START. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Αμερικής ζήτησε επίσης την απελευθέρωση του Paul Whelan, ενός πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ που κρατείται στη Ρωσία για πράξεις κατασκοπείας.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, η Ουάσιγκτον πιστεύει πως η συνάντηση Λαβρόφ-Μπλίνκεν δεν είχε ουσιαστικό αντίκτυπο στην άποψη και τη θέση της Μόσχας για τον πόλεμο.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, από την πλευρά του, άνοιξε τη συνάντηση με μια ομιλία μέσω βίντεο, καλώντας τους να «ξεπεράσουν τις διαφορές [τους]» και ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ζητήματα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε μαζί να παρεμποδίσουν εκείνα που μπορούμε».

Αυτό είναι σύμφωνο με το σύνθημα της Ινδίας για τη φιλοξενία της G20 – «Μία Γη Μία Οικογένεια Ένα Μέλλον». Ωστόσο, αυτή είναι τώρα η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G20 δεν έχει καταλήξει σε κοινή δήλωση. Υπενθυμίζεται ότι η περσινή συνάντηση στο Μπαλί κατέληξε σε έντονες διαφωνίες για τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Αυτό που γίνεται σίγουρα εμφανές σε ολόκληρο τον κόσμο είναι πως η Δύση απογοητεύεται ολοένα και περισσότερο καθώς δεν είναι σε θέση να επιβάλει το συμφέρον της σε άλλες χώρες. Αυτό οδήγησε σε αντιεπαγγελματική διπλωματία, αποδεικνύοντας ότι οι δυτικοί διπλωμάτες έχουν εμμονή με την Ουκρανία σαν να είναι η μόνη κρίση στον κόσμο που χρειάζεται άμεση προσοχή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail