Μπορεί η Federal Reserve να σταματήσει τη χιονοστιβάδα των Bank Runs που έχει ήδη ξεκινήσει;

Τι στην ευχή μόλις συνέβη; Την Παρασκευή, η Silicon Valley Bank κατέρρευσε και καταλήφθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές και στη συνέχεια την Κυριακή οι ρυθμιστικές αρχές εισέβαλαν και έκλεισαν την Signature Bank της Νέας Υόρκης. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να στηρίξει την πίστη στο ταχέως πτωχευόμενο τραπεζικό μας σύστημα, η Federal Reserve παρουσίασε αργά την Κυριακή ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που είναι απολύτως συγκλονιστικό. Όλοι οι καταθέτες στη Silicon Valley Bank και στην Signature Bank θα προστατεύονται και όλοι θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους αμέσως. Δεν το αποκαλούν "διάσωση", αλλά αυτό είναι ουσιαστικά. Θα είναι όμως αρκετό για να σταματήσει το bank run που ήδη συμβαίνει;

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, τεράστιες ουρές στη Silicon Valley Bank έγιναν γρήγορα πρωτοσέλιδα σε όλη τη χώρα.


Ο πανικός στη Silicon Valley Bank εξαπλώθηκε γρήγορα και σε άλλες τράπεζες στην Καλιφόρνια. Συγκεκριμένα, η First Republic Bank χτυπήθηκε πολύ σκληρά:

Δεκάδες πελάτες παρατάχθηκαν έξω από μια First Republic Bank στη νότια Καλιφόρνια το Σάββατο, πρόθυμοι να αποσύρουν τα χρήματά τους στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.

Υπήρχαν φόβοι μετά το θάνατο της SVB για το μέλλον της First Republic, όταν οι αναλυτές επεσήμαναν τις ομοιότητες μεταξύ της εκτιμώμενης αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων σε σχέση με την πραγματική αξία.

Καθώς τα νέα για όσα εκτυλίσσονταν στην Καλιφόρνια διαδόθηκαν αστραπιαία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύντομα υπήρξαν ουρές σε διάφορες τράπεζες σε όλη τη χώρα.
Αλλά οι περισσότεροι από αυτούς που έβγαζαν χρήματα από τις τράπεζες των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες δεν στάθηκαν ποτέ σε καμία γραμμή.

Και αυτό γιατί τώρα ζούμε σε μια εποχή όπου οι περισσότερες τραπεζικές συναλλαγές γίνονται σε τηλέφωνα και υπολογιστές:

Ερώτηση: Πώς αποσύρθηκαν 42 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο την Παρασκευή χωρίς χιλιάδες στη σειρά;

Απάντησε στο τηλέφωνό σου!

Αυτό δεν είναι πλέον το Ταμιευτήριο και το Δάνειο Bailey.

Αυτό θα πρέπει να τρομάξει την κόλαση των τραπεζιτών και των ρυθμιστικών αρχών παγκοσμίως.

Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο με αυτό που είδαμε την Παρασκευή.

Όταν έγινε σαφές πως η Silicon Valley Bank κατέρρεε, οι ανασφάλιστοι καταθέτες συμμετείχαν σε έναν τρελό αγώνα για να βγάλουν τα χρήματά τους όσο μπορούσαν ακόμη.


Και αυτό δε συνέβαινε μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Silicon Valley Bank είχε υποκαταστήματα σε όλο τον πλανήτη και έτσι ο πανικός που παρακολουθούσαμε ήταν πραγματικά παγκόσμιος:

Οι ιδρυτές startup στο Bay Area της Καλιφόρνια πανικοβάλλονται για την πρόσβαση σε χρήματα και την πληρωμή των εργαζομένων. Οι φόβοι για μετάδοση έχουν φτάσει στον Καναδά, την Ινδία και την Κίνα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μονάδα της SVB πρόκειται να κηρυχθεί αφερέγγυα, έχει ήδη σταματήσει τις συναλλαγές και δε δέχεται πλέον νέους πελάτες. Το Σάββατο, οι ηγέτες περίπου 180 εταιρειών τεχνολογίας έστειλαν επιστολή καλώντας τον καγκελάριο του Θησαυροφυλακίου του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ να παρέμβει.

«Η απώλεια καταθέσεων έχει τη δυνατότητα να ακρωτηριάσει τον κλάδο και να φέρει το οικοσύστημα πίσω 20 χρόνια», ανέφεραν στην επιστολή που είδε το Bloomberg. «Πολλές επιχειρήσεις θα τεθούν σε ακούσια εκκαθάριση εν μία νυκτί».

Αυτό είναι μόνο η αρχή. Η SVB είχε υποκαταστήματα στην Κίνα, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ινδία, το Ισραήλ και τη Σουηδία, επίσης. Οι ιδρυτές προειδοποιούν ότι η αποτυχία της τράπεζας θα μπορούσε να εξαλείψει τις νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο χωρίς κυβερνητική παρέμβαση. Η κοινοπραξία της SVB στην Κίνα, SPD Silicon Valley Bank Co., επιδίωκε να ηρεμήσει τους ντόπιους πελάτες εν μία νυκτί υπενθυμίζοντάς τους πως οι δραστηριότητες ήταν ανεξάρτητες και σταθερές.

Φυσικά δεν κάηκαν όλοι όσοι είχαν χρήματα στην SVB.

Για παράδειγμα, ο Peter Thiel και τα τσιράκια του έβγαλαν τα χρήματά τους εγκαίρως:

Το Peter Thiel's Founders Fund δεν είχε χρήματα με την Silicon Valley Bank από το πρωί της Πέμπτης, καθώς η τράπεζα έπεσε στο χάος, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Το Founders Fund απέσυρε εκατομμύρια από την SVB, είπε το άτομο, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί συζητώντας προσωπικές πληροφορίες. Εντάχθηκε σε άλλα venture funds που έλαβαν δραματικά μέτρα για να περιορίσουν την έκθεση στο πλέον αποτυχημένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Το Founders Fund ενημέρωσε επίσης τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου του πως δεν υπήρχε αρνητικό μειονέκτημα στην απομάκρυνση των χρημάτων τους από την SVB, ακόμα κι αν ο κίνδυνος ήταν χαμηλός.

Και ορισμένα βασικά στελέχη της SVB πούλησαν βολικά μετοχές της τράπεζας μόλις τον περασμένο μήνα:


Αλλά αμέτρητοι άλλοι δεν έβγαλαν την πρίζα εγκαίρως.

Προφανώς, αυτό περιλάμβανε ακόμη και τον Χάρι και τη Μέγκαν.


Ω τι ανθρωπιά!

Δεν υπήρχε περίπτωση η Federal Reserve να επιτρέψει στον Χάρι και τη Μέγκαν να χάσουν εκατομμύρια.

Έτσι τώρα έχουν μπει με βουνά φρέσκων μετρητών.

Είναι όμως διατεθειμένη η Fed να το κάνει αυτό και για όλες τις άλλες τράπεζες που σύντομα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα;

Σύμφωνα με το CNN, οι τράπεζες των ΗΠΑ «βρίσκονταν σε μη πραγματοποιηθείσες απώλειες 620 δισεκατομμυρίων δολαρίων» στα τέλη του περασμένου έτους:

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε πανικό στους επενδυτές καθώς ανέδειξε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα στον τραπεζικό τομέα: Το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ της αξίας που δίνουν οι μεγάλοι δανειστές στα ομόλογα που κατέχουν και της αξίας τους στην αγορά.

Η πτώση της SVB συνδέθηκε, εν μέρει, με τη βουτιά της αξίας των ομολόγων που απέκτησε σε περιόδους άνθησης, όταν εισέρχονταν πολλές καταθέσεις πελατών και χρειαζόταν κάπου να σταθμεύσει τα μετρητά της.

Αλλά η SVB δεν είναι το μόνο ίδρυμα με αυτό το πρόβλημα. Οι τράπεζες των ΗΠΑ είχαν απώλειες 620 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μη πραγματοποιηθείσες ζημίες (περιουσιακά στοιχεία που έχουν μειωθεί σε τιμές αλλά δεν έχουν πουληθεί ακόμη) στα τέλη του 2022, σύμφωνα με την FDIC.

Αυτή η κρίση απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει.

Όπως υποστηρίζω εδώ και χρόνια, το πολύ ελαττωματικό μας σύστημα απλά δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τεχνητή υποστήριξη.

Αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες είναι σαφής απόδειξη αυτού του γεγονότος.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να βοηθήσει για άλλη μια φορά και η οικονομική κοινότητα επευφημεί.

Θα είναι όμως αρκετό για να σταματήσει το κύμα πανικού που έχει πλέον εξαπολυθεί;

Θα δούμε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail