Αναβαθμισμένα και ανίκητα στον ηλεκτρονικό πόλεμο τα Ελληνικά F-35 block 4 – Δύναμη πυρός και αποτροπής προς πάσα κατεύθυνση

Οι καινούργιες οθόνες του μαχητικού F-35 block4 θα δίνουν  στον ιπτάμενο τη δυνατότητα πανοραμικής απεικόνισης όλων των πληροφοριών οι οποίες θα φτάνουν από τους αισθητήρες του μαχητικού.

Από: newpost.gr / Του Κώστα Σαρικά

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες οι Αμερικανοί είχαν αποκαλύψει ότι τα Stealth μαχητικά F-35 τα οποία θα αποκτήσει η Ελλάδα θα είναι σε διαμόρφωση block 4.

Η πλέον αναβαθμισμένη έκδοση του μαχητικού η οποία δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στις πάνω από την έρημο Μοχάβε στην Καλιφόρνια μόλις πριν από δύο μήνες στις 6 Ιανουαρίου 2023.

Σήμερα η USAF αλλά και η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω αποκαλύπτοντας μια σειρά από τεχνικά στοιχεία για το F-35 block 4 και τις διαφορές που θα έχει από τις εκδόσεις που ήδη πετούν τόσο στα F-35Α όσο και στις υπόλοιπες δύο εκδόσεις του Stealth μαχητικού τα F-35 B/C οι οποίες αφορούν τα αεροσκάφη κάθετης απογείωσης αλλά και όσα επιχειρούν από αεροπλανοφόρα.


Ο ηλεκτρονικός πόλεμος(EW) αποτελεί για τους Αμερικανούς κομβικό στοιχείο το οποίο θα κρίνει τα επόμενα χρόνια τόσο την επιβιωσιμότητα των μαχητικών όσο και την καταστρεπτική τους ικανότητα και εκεί εστιάζει η αναβάθμιση με την έκδοση block 4. Mε τις πληροφορίες αλλά και τις εικόνες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι κατασκευαστές να εντυπωσιάζουν.

Τόσο το κόκπιτ του μαχητικού με τις καινούργιες οθόνες υψηλής τεχνολογίας όσο και ο καινούργιος πανίσχυρος υπολογιστής του αεροσκάφους βασισμένος πάνω στον TR-3 αλλά και το νέο ραντάρ αποτελούν την ‘’καρδιά’’ του F-35 block4 και ανεβάζουν επίπεδα το μαχητικό σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση block 3. 25 φορές πιο  ισχυρό υπολογιστή υπολογίζεται ότι θα έχει το ‘’Ελληνικό’’ F-35 καθώς η χώρα μας θα είναι από τις πρώτες που θα προμηθευτούν την τελευταία έκδοση του μαχητικού η οποία σταδιακά θα περάσει και στις προηγούμενες εκδόσεις.

Οι καινούργιες οθόνες  του μαχητικού F-35 block4 θα δίνουν  στον ιπτάμενο τη δυνατότητα πανοραμικής απεικόνισης όλων των πληροφοριών οι οποίες θα φτάνουν από τους αισθητήρες του μαχητικού με πρώτο το καινούργιο ακόμη πιο ισχυρό AESA ραντάρ AN/APG-85 της  Northrop Grumman το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει το υπάρχον AN/APG-81. Όποιος  κυριαρχήσει στη μάχη στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα θα είναι και ο νικητής επί του πεδίου δηλώνει κατηγορηματικά η USAF και εκεί επικεντρώνεται η αναβάθμιση του F-35 σε διαμόρφωση block 4.

Tόσο η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία όσο και οι κατασκευαστές της LM δεν αποδεσμεύουν τα πλήρη χαρακτηριστικά του αναβαθμισμένου μαχητικού τα οποία παραμένουν απόρρητα. Ωστόσο στόχος είναι η σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου του ‘’αόρατου’’ μαχητικού να έχει επιπλέον δυνατότητες στη μεταφορά δεδομένων στην υποδομή-βάσης για την κυβερνοϋποστήριξη του Automated Logistics Information System (ALIS). Το οποίο ενσωματώνει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων λειτουργιών, συντήρησης, προγνωστικών, εφοδιαστικής αλυσίδας, υπηρεσιών υποστήριξης πελατών, εκπαίδευσης και τεχνικών δεδομένων.


Και αυτός είναι ο λόγος που οι Αμερικανοί τονίζουν συνεχώς στους Έλληνες Επιτελείς ότι τόσο οι υποδομές όσο και η επικοινωνίες αποτελούν πολύ σημαντικούς ‘’κρίκους στην αλυσίδα’’ υποστήριξης και κατά συνέπεια επιτυχίας του stealth μαχητικού.

Η Αθήνα περιμένει από την Ουάσιγκτον εντός των επόμενων μηνών την έγγραφη απάντηση μέσω  LOA η οποία θα ανάψει το ‘’πράσινο φως’’ για την επερχόμενη συμφωνία η οποία μεταφράζεται σε απόκτηση 20 συν 20 ‘’αόρατων’’ μαχητικών 5ης γενιάς F-35 σε διαμόρφωση block 4.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail