Δεν είναι Στάλινγκραντ, Δεν είναι Βερντέν, Είναι Μπαχμούτ

Ένα αγαπημένο παρελθόν των στρατηγών της πολυθρόνας είναι να κοιτάξουν την ιστορία για να βρουν μια εξήγηση που να εντάσσει μια τρέχουσα μάχη στο πλαίσιο. Αυτό γίνεται με τη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μπαχμούτ. Η πεποίθησή μου είναι απλή - η ιστορία είναι άσχετη με το τι συμβαίνει στο Μπαχμούτ. Η μάχη στο Μπαχμούτ θα κριθεί από τη χώρα που έχει την καλύτερη επιμελητεία, τα περισσότερα στρατεύματα, τη μεγαλύτερη δύναμη πυρός και τους καλύτερους ηγέτες.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Μάχη του Στάλινγκραντ αναφέρεται από τον απόστρατο Αντισυνταγματάρχη του Στρατού των ΗΠΑ Daniel Davis στο άρθρο του, 1943 Στάλινγκραντ εναντίον 2023 Μπαχμούτ: Μια αποφασιστική μάχη που καθορίζει τον πόλεμο της Ουκρανίας; Εδώ είναι τα κύρια σημεία από το κομμάτι του συνταγματάρχη Ντέιβις:

Όπως η πόλη του Στάλινγκραντ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη Bakhmut έχει μέτρια τακτική σημασία, καθώς διοικεί μια σειρά σημαντικών οδικών κόμβων στο Donbas και η κατάληψη της θα έθετε σε μεγαλύτερο κίνδυνο άλλες ουκρανικές θέσεις. Επίσης, όπως το Στάλινγκραντ, οι δύο πλευρές έχουν δώσει μεγάλη συναισθηματική σημασία στο να κρατήσουν ή να καταλάβουν την πόλη. Η πλευρά που θα βγει από αυτόν τον αγώνα νικήτρια μπορεί κάλλιστα να δημιουργήσει το σκηνικό για να κερδίσει τον πόλεμο.

Για να μην αποθαρρυνθεί, στις αρχές Φεβρουαρίου ο Πριγκόζιν παραδόξως προκάλεσε τον Ζελένσκι σε μια μονομαχία για να τακτοποιήσουν τα ζητήματα. Εν τω μεταξύ, στο πεδίο της μάχης, τόσο τα στρατεύματα του Ζελένσκι όσο και οι δυνάμεις του Πριγκόζιν συνέχισαν να αναπτύσσουν τεράστιες ποσότητες στρατευμάτων και ενισχύσεων, με το καθένα σύμφωνα με πληροφορίες να έχει τρομακτικό αριθμό απωλειών. Αφού φαινόταν ότι σκέφτεται να αποσυρθεί από το Μπαχμούτ στις 3 Μαρτίου, ο Πριγκόζιν την ίδια μέρα έκανε ένα βίντεο καλώντας δημόσια τον Ζελένσκι να αποσυρθεί. Τη Δευτέρα, ο Ζελένσκι απάντησε, λέγοντας πως ο ίδιος και οι ανώτεροι στρατηγοί του υποσχέθηκαν «να μην υποχωρήσουν » και στην πραγματικότητα να ενισχύσουν περαιτέρω τους υπερασπιστές του.

Θα μπορούσε, όπως η Γερμανία τον Οκτώβριο του 1942, πλησίασε δελεαστικά στην επίτευξη των τακτικών στόχων της να φτάσει στον ποταμό Βόλγα – αλλά απέτυχε – η πολύμηνη ρωσική επίθεση που είχε τους άνδρες του Prigozhin κυριολεκτικά λίγα χιλιόμετρα από την ολοκλήρωση του δακτυλίου που περιβάλλει τον Μπαχμούτ (και σφράγισε το η μοίρα των 10.000 Ουκρανών υπερασπιστών), επίσης να αποτύχει. Εάν συμβεί αυτό, εάν η Ουκρανία κολλήσει στην πόλη, θα μπορούσε να κερδίσει μια μεγάλη τακτική και ψυχολογική νίκη.

Με όλο το σεβασμό προς τον συνταγματάρχη Ντέιβις, αλλά αυτό είναι ανοησία. Για αρχή, οι στρατιωτικές μονάδες που πολεμούν υπό τη διοίκηση του ρωσικού Γενικού Επιτελείου εμπλέκονται κατά μήκος ενός μετώπου 1000 μιλίων. Οι Ρώσοι δεν πολεμούν μόνο στο Μπαχμούτ. Είναι η Ουκρανία και η Δύση που διαφημίζουν το Μπαχμούτ ως την αποφασιστική μάχη. Αλλά εδώ είναι η πραγματικότητα - είναι η Ομάδα Βάγκνερ που κουβαλά το βάρος της μάχης στο Μπαχμούτ, ενώ η Ρωσία έχει τουλάχιστον 600.000 στρατιώτες που δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί στις διάφορες μάχες σε αυτό το μέτωπο των 1000 μιλίων. Μέρος του λόγου για τον οποίο η Δύση είναι προσηλωμένη στον Μπαχμούτ είναι επειδή ο ιδρυτής του Ομίλου Βάγκνερ, ο Εβγκένι Πριγκόζιν, είναι ένα κολασμένο τρολ. Είναι μια επιχείρηση πληροφόρησης ενός ανθρώπου και έχει αποδειχθεί πως είναι έξυπνος χειριστής των μέσων ενημέρωσης.

Η κατάσταση στο έδαφος είναι αρκετά ξεκάθαρη. Ο όμιλος Wagner προχωρά σε όλα τα μέτωπα γύρω από το Bakhmut και έχει τον έλεγχο πυρός των βασικών δρόμων που χρειάζονται οι Ουκρανοί για ανεφοδιασμό. Οι υψηλές θερμοκρασίες μετατρέπουν τα χωράφια στα δυτικά του Μπαχμούτ σε λάσπη, καθιστώντας την πρόσβαση ή την έξοδο των οχημάτων πολύ δύσκολη για τις ουκρανικές δυνάμεις. Η ομάδα Wagner, με τεράστια υποστήριξη από τη διοίκηση υλικοτεχνικής υποστήριξης του ρωσικού στρατού, έχει ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα σε πυροβολικό, βλήματα, ρουκέτες, κατευθυνόμενους πυραύλους κατά των αρμάτων, ιατρική υποστήριξη, τρόφιμα, ηλεκτρονικό πόλεμο και ανθρώπινη δύναμη.

Ο συνταγματάρχης Ντέιβις κάνει επίσης λάθος σχετικά με το επίπεδο των απωλειών που προκαλεί η Ουκρανία στους Ρώσους. Είναι ένα απλό μαθηματικό πρόβλημα - η Ρωσία εκτοξεύει τουλάχιστον 5 φορές μεγαλύτερο όγκο πυροβολικού από ό,τι η Ουκρανία και οι ουκρανικές δυνάμεις που κυνηγήθηκαν στο Μπαχμούτ. Δε ζούμε σε έναν μαγικό κόσμο όπου όλες οι οβίδες που εκτοξεύονται από την Ουκρανία προκαλούν θύματα ενώ οι ρωσικές οβίδες είναι αναποτελεσματικές. Τουλάχιστον, οι ουκρανικές δυνάμεις στο Μπαχμούτ υφίστανται τουλάχιστον πενταπλάσιες απώλειες σε σχέση με αυτές της Ομάδας Βάγκνερ. Και ναι, οι μαχητές της Ομάδας Βάγκνερ σκοτώνονται και τραυματίζονται.

Ακολουθεί μια λεπτομερής περίληψη των γεγονότων στο Bakhmut τις τελευταίες 24 ώρες:

#Bakhmut Sector Northwest:

🔀 Οι ομάδες εφόδου της Wagner PMC διέσπασαν (https://t.me/milchronicles/1655) τις ουκρανικές άμυνες στα χωράφια νότια του Orekhovo-Vasilyevka μετά την πρώτη τους ανεπιτυχή απόπειρα να επιτεθούν σε θέσεις της AFU κοντά στο χωριό.

🔀 Όπως υποδηλώνουν οι πηγές του Military Chronicles @milchronicles, ο ίδιος ο οικισμός αποτελείται από τέσσερα καλά οχυρωμένα οχυρά. Αυτή την στιγμή, έχει καθιερωθεί ένας σίγουρος έλεγχος σε δύο, ο καθαρισμός βρίσκεται σε εξέλιξη στο τρίτο και το τέταρτο. Κοντά στο νεκροταφείο του χωριού, 30 άτομα από την 30η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία και την 116η Ταξιαρχία Εδαφικής Άμυνας της AFU έχουν σκοτωθεί.

🔀 Η AFU προσπαθεί ανεπιτυχώς να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη. Οι ουκρανικοί σχηματισμοί υφίστανται απώλειες λόγω δυσκολιών στην απομάκρυνση των τραυματιών, έλλειψης υποστήριξης αναγνώρισης και επιμελητείας και ανεπαρκούς πυροσβεστικής υποστήριξης. Τα πληρώματα όλμων και πυροβολικού έχουν περιοριστεί στην κατανάλωση πυρομαχικών.

- Εν τω μεταξύ, αρκετές επιθέσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από την 1η μονάδα Ειδικών Δυνάμεων της 71ης Ταξιαρχίας Jager, υποστηριζόμενη από διμοιρία αρμάτων μάχης της 4ης Ταξιαρχίας Αρμάτων της AFU. Ως αποτέλεσμα των μαχών, οι Wagnerians κατέστρεψαν δύο τανκς και μόνο η 71η Ταξιαρχία Jager έχασε περίπου 120 άνδρες που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε δύο ημέρες.

🔀Οι ουκρανικοί σχηματισμοί έχουν πλέον υποχωρήσει στην περιοχή #Golubovka, με τους βαριά τραυματίες να μεταφέρονται στο #Slavyansk και στο #Liman. Από #Minkovka, #Golubovka και #Privolye, η AFU βομβαρδίζει τις επιθετικές περιοχές των ανδρών της Wagner με πυροβολικό και όλμους.

#Bakhmut:

🔀Οι ρωσικές μονάδες έχουν προχωρήσει ελαφρώς στην περιοχή Μπουντένοφ νότια του κέντρου #Bakhmut, βελτιώνοντας την τακτική τους θέση και ισοπεδώνοντας την πρώτη γραμμή.

#Bakhmut Sector Southwest:

🔀 Οι ομάδες επίθεσης Wagner PMC έχουν πλησιάσει κοντά στον αυτοκινητόδρομο προς #Konstantinovka. Η επίθεση στις θέσεις της AFU λαμβάνει χώρα στα τμήματα του δρόμου #Konstantinovka- #Krasnoye και #Krasnoye - #Bakhmut. Μια συστοιχία πυροβολικού μεταφέρθηκε από το #Slavyansk στην #Konstantinovka για την υποστήριξη της AFU.

👉Η πρόοδος στα βορειοδυτικά κατά μήκος της διαδρομής #Slavyansk επιτρέπει στη ζώνη ασφαλείας κοντά στο #Bakhmut να επεκταθεί και να ασφαλίσει τις πλευρές από αντεπιθέσεις της AFU. Στο συγκρότημα #Slavyansk – #Kramatorsk συσσωρεύονται μεγάλα αποθέματα, τα οποία υπό ορισμένες συνθήκες μπορούν να ριχτούν στη μάχη (https://t.me/sitreports/5519) για να περιορίσουν τους Ρώσους μαχητές.

Επιπλέον, η κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργεί την προοπτική μιας περαιτέρω επίθεσης προς δύο κατευθύνσεις. Η περικύκλωση του οικισμού #Seversk, μαζί με την ενεργοποίηση (https://t.me/sitreports/5684) της 144ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας στη δασική περιοχή #Serebryanskoye, είναι πολύ λογική, καθώς και η παράκαμψη του μεγάλου οχυρωμένη περιοχή στο Chasov Yar.

Η πόλη βρίσκεται στα κυρίαρχα ύψη σε σχέση με τις περιοχές από τις οποίες προχωρούν τώρα οι μαχητές της Βάγκνερ. Μια κατά μέτωπο επίθεση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω του εδάφους και μια επίθεση στο Chasov Yar θα ήταν σαν μια επίθεση στο #Ugledar από τα πεδινά.

Η ταυτόχρονη προέλαση προς τα βόρεια με επιτυχίες στα νότια του #Bakhmut και στα νοτιοδυτικά της πόλης καρφώνει τους σχηματισμούς της AFU σε μια περιοχή, η οποία, ενόψει της έλλειψης πυρομαχικών για το Ουκρανικό πυροβολικό, μας επιτρέπει να σημειώσουμε επιτυχία.


Το Μπαχμούτ μπορεί να είναι ένα νεκροταφείο, αλλά είναι μικρές πατάτες σε σύγκριση με τις φρικτές απώλειες που προκλήθηκαν στις στρατιωτικές δυνάμεις στο Στάλινγκραντ και στο Βερντέν. Ειλικρινά, νομίζω πως είναι πνευματική τεμπελιά να συγκρίνουμε αυτές τις τιτάνιες μάχες με τις μάχες που διεξάγονται στο Μπαχμούτ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη, μαζί με την Ουκρανία, παραμένουν προσηλωμένες στην αδυσώπητη προπαγάνδα που απεικονίζει τον ρωσικό στρατό ως ανίκανο και αναποτελεσματικό.

Αλλά η Ρωσία δεν ασχολείται με το Μπαχμούτ. Το Bakhmut είναι μόνο ένα συστατικό μιας ευρύτερης στρατιωτικής στρατηγικής και σχεδίου. Η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας λειτουργεί σε πλήρη κλίμακα και παράγει τα βλήματα πυροβολικού, τα άρματα μάχης, τους πυραύλους και τα αεροπλάνα που απαιτεί η Ρωσία για να καταστρέψει τον ουκρανικό στρατό. Η Ουκρανία, ακόμη και με τη δυτική υποστήριξη, δεν έχει απάντηση σε αυτό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail