Οι Ελβετοί τραπεζίτες φοβούνται την έξοδο του κινεζικού πλούτου

pixabay / SLPix
Freepen.gr - Στελέχη μεγάλων τραπεζών στην Ελβετία προειδοποίησαν ότι η απόφαση της χώρας να υποστηρίξει τις κυρώσεις που σχετίζονται με την Ουκρανία κατά της Ρωσίας έχει αρνητικό αντίκτυπο στις δραστηριότητές τους, ανέφεραν την Πέμπτη οι Financial Times.

Οι ανώνυμοι τραπεζικοί αξιωματούχοι είπαν στο μέσο ενημέρωσης πως η πλούσια πελατεία από την Κίνα ανησυχεί σοβαρά για την κατάθεση των χρημάτων της σε ελβετικές τράπεζες, αφού η Βέρνη εγκατέλειψε την πολιτική της ουδετερότητας παγώνοντας δισεκατομμύρια ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ως μέρος των κυρώσεων.

Το Φεβρουάριο, η Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων της Ελβετίας ανέφερε ότι περίπου 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια ρωσικών χρημάτων είχαν παγώσει λόγω κυρώσεων. Εν τω μεταξύ, η Credit Suisse, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, φέρεται να μπλοκάρει περισσότερα από 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

«Δεν ήμασταν απλώς έκπληκτοι, αλλά συγκλονιστήκαμε που η Ελβετία εγκατέλειψε το ουδέτερο καθεστώς της», δήλωσε στους FT ένας διευθυντής του διοικητικού συμβουλίου που επιβλέπει τις ασιατικές δραστηριότητες στην τράπεζά του. «Έχω στατιστικά στοιχεία πως κυριολεκτικά εκατοντάδες πελάτες που έψαχναν να ανοίξουν λογαριασμούς τώρα δεν το κάνουν».

Το μέσο ενημέρωσης φέρεται να μίλησε με στελέχη έξι από τους δέκα μεγαλύτερους δανειστές της Ελβετίας για την εμπειρία τους με ιδιώτες πελάτες.

«Το ζήτημα των κυρώσεων αφορά τους πελάτες», δήλωσε ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος. «Ήταν σίγουρα ένα θέμα που απασχολούσε τους πελάτες στα τέλη του περασμένου έτους. Ρωτούσαν αν τα χρήματά τους θα ήταν ασφαλή μαζί μας».

Ο ελβετικός τραπεζικός τομέας είναι ο μεγαλύτερος προορισμός στον κόσμο για υπεράκτιο πλούτο, με το ένα τέταρτο του παγκόσμιου συνόλου και αντιπροσωπεύει το 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας, δήλωσε στην εφημερίδα η Anke Reingen, αναλυτής της RBC.

Η Ελβετία κινήθηκε κατά των Ρώσων πελατών πολύ γρήγορα, σύμφωνα με άλλο στέλεχος της τράπεζας, το οποίο ζήτησε να διαμορφωθεί μια γραμμή ως προς το σε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να εμπλέκεται η κυβέρνηση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail