Η Σλοβακία και η Πολωνία θέλουν αμερικανικής κατασκευής F-16 με αντάλλαγμα την παράδοση MiG-29 στην Ουκρανία

Η Σλοβακία και η Πολωνία θέλουν να παραδώσουν MiG-29 στην Ουκρανία και προτρέπουν αδιάκοπα όλα τα άλλα μέλη της ΕΕ με αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, αλλά με την επιφύλαξη να λάβουν ως αντάλλαγμα τα αμερικανικής κατασκευής F-16. Επιπλέον, πρόκειται για παλιά μαχητικά αεροσκάφη σοβιετικής κατασκευής που δεν έχουν εκσυγχρονιστεί, και εξαιτίας αυτού, δενθα μπορέσουν να αλλάξουν την πορεία της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε πρόσφατη συνέντευξη στο CNN, ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda είπε πως η χώρα του είναι έτοιμη να παραδώσει τα εναπομείναντα επιχειρησιακά MiG-29 στην Ουκρανία.

Απαντώντας στην παρατήρηση του Ντούντα, ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Jaroslav Naď είπε στις 9 Μαρτίου ότι μίλησε με τον Πολωνό ομόλογό του στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στη Σουηδία στις 8 Μαρτίου και έλαβε επιβεβαίωση πως η Πολωνία «θα συμφωνούσε με την κοινή πρόοδο της Σλοβακίας και της Πολωνίας στην παράδοση των περιττών MiG-29 και των δύο χωρών στην Ουκρανία».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολυάνσκι, προειδοποίησε τις χώρες του ΝΑΤΟ ότι η παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία θα σήμαινε την άμεση εμπλοκή τους στη σύγκρουση της Ουκρανίας.

«Φανταστείτε πως αυτά τα αεροπλάνα απογειώνονται στην Πολωνία, εισέρχονται στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας και μετά επιστρέφουν στην Πολωνία για συντήρηση. Θα εμπλακεί η Πολωνία σε αυτή την υπόθεση; Νομίζω ότι θα γίνει. Είναι άμεση εμπλοκή. Έτσι, είναι τα πολλά ερωτήματα και όχι αρκετή σκέψη στη Δύση», είπε ο Polyansky.

Παρόλα αυτά, οποιαδήποτε τελική απόφαση της Πολωνίας και της Σλοβακίας να παραδώσουν μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία δε θα εξέπληττε καθόλου τη Μόσχα. Αν και αυτές οι χώρες είναι πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας, είναι σήμερα έντονα κατά της Ρωσίας και επιλέγουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών.

Δεδομένου ότι η Πολωνία και η Σλοβακία δεν έχουν ουσιαστικά καμία σχέση με τη Ρωσία σήμερα, δεν είναι σε θέση να εκσυγχρονίσουν τον στόλο των MiG-29 ή να λάβουν ανταλλακτικά. Αυτός είναι ο λόγος που οι δύο χώρες θέλουν να δώσουν τα μαχητικά αεροσκάφη τους, ειδικά εάν μπορούν να λάβουν ως αντάλλαγμα μαχητικά αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής.

Την ίδια στιγμή, οι αναμενόμενες παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία από τη Σλοβακία και την Πολωνία δείχνουν πως οι ΗΠΑ είναι απίθανο να παραδώσουν F-16 στην Ουκρανία. Είναι πιθανό οι ΗΠΑ να υιοθετήσουν το γερμανικό μοντέλο ενθαρρύνοντας τα συμμαχικά κράτη να στείλουν τον παλιό στρατιωτικό εξοπλισμό τους στην Ουκρανία με αντάλλαγμα πιο σύγχρονες αντικαταστάσεις.

Εάν η Σλοβακία και η Πολωνία παραδώσουν τελικά τα MiG-29 στην Πολωνία, θα ανέλθουν σε περίπου 140 μαχητικά αεροσκάφη. Αυτά είναι απίθανο να κάνουν τη διαφορά στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, καθώς είναι πρωτόγονες εκδοχές σε σύγκριση με τον ρωσικό στόλο. Ο στόλος της Ρωσίας περιλαμβάνει πολλά μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς όπως το MiG-31 και μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς όπως το Sukhoi Su-57. Εν τω μεταξύ, τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 της Σλοβακίας και της Πολωνίας είναι τρίτης γενιάς.

Ακόμα κι αν αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη παραδοθούν στην Ουκρανία, εξακολουθεί να υπάρχει το ζήτημα πως σχεδόν όλα τα αεροδρόμια έχουν καταστραφεί. Λόγω αυτού του ζητήματος, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι τα MiG-29 θα μπορούσαν να παραμείνουν στη Σλοβακία και την Πολωνία αλλά να λειτουργούν από Ουκρανούς πιλότους. Εάν συμβεί αυτό, όχι μόνο θα δικαιολογούσε τα ρωσικά αντίποινα εναντίον αυτών των χωρών, αλλά θα είχε πολύ μικρή διαφορά στην πολεμική προσπάθεια, καθώς, όπως ήδη αναφέρθηκε, είναι κατώτερα αεροσκάφη και, για το γεγονός ότι ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. Εξαιτίας αυτού, οποιοδήποτε ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος θα καταρριφθεί αμέσως από τα ανώτερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και τα συστήματα αεράμυνας όπως τα πυραυλικά συστήματα S-400, S-500 και Buk.

Ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολυάνσκι δήλωσε ότι το Κίεβο επιθυμεί μια άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση επειδή είναι η μόνη ευκαιρία για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διατηρήσει την εξουσία.

Το Κίεβο ζητούσε τακτικά μαχητικά αεροσκάφη από τις δυτικές χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν τα αμερικανικής κατασκευής F-16, παρά την πραγματικότητα πως θα χρειαζόταν τουλάχιστον έξι μήνες για να γίνουν κάπως ικανοί οι Ουκρανοί πιλότοι να τα χρησιμοποιήσουν.

Σε πρόσφατη ακρόαση στο Κογκρέσο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για θέματα πολιτικής Colin H. Kahl είπε ότι το Κίεβο ζήτησε από την Ουάσιγκτον έως και 128 μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ δεν έχει ενιαία θέση για το θέμα.

Για παράδειγμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στις 25 Φεβρουαρίου ότι η Ουκρανία δε χρειάζεται F-16 προς το παρόν και πως επί του παρόντος αποκλείει την παράδοσή τους στο Κίεβο. Ταυτόχρονα, ο Μπάιντεν σημείωσε ότι σε αυτό το στάδιο της σύγκρουσης, η Ουάσιγκτον θεωρεί μεγαλύτερη προτεραιότητα άλλη υποστήριξη – όπως ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με άρματα μάχης, πυροβολικό και συστήματα αεράμυνας.

Αν και η Ουάσιγκτον έχει υποσχεθεί να συνεχίσει να υποστηρίζει το καθεστώς του Κιέβου, είναι πιθανό να υπάρχει μια αντιφατική αναγνώριση ότι η Ρωσία θα επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία. Για το λόγο αυτό, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τον πόλεμο ως ευκαιρία για να επωφεληθούν οι αμυντικές τους βιομηχανίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η Σλοβακία και η Πολωνία ελπίζουν να αποκτήσουν νέα μαχητικά αεροσκάφη υπό το πρόσχημα της προμήθειας της Ουκρανίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail