Οι φόβοι μετάδοσης κατάρρευσης τραπεζών εξαπλώνονται στις τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν πάνω από 2 δολάρια τη Δευτέρα και έως και 4 δολάρια στις αρχές της διαπραγμάτευσης, καθώς οι φόβοι για εξάπλωση της μετάδοσης προκαλούν ανησυχία μετά την ξαφνική κατάρρευση της τράπεζας της Silicon Valley την Παρασκευή.

Τσαρλς Κένεντι για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μέχρι τις 10:20 π.μ. EST της Δευτέρας, το αργό πετρέλαιο Brent είχε υποχωρήσει 2,31% στα 80,87 δολάρια, με το WTI να υποχωρεί 2,62% στα 74,67 δολάρια.

Ο Dow έπεσε επίσης πάνω από 243 μονάδες νωρίς τη Δευτέρα, ανακτώντας μερικές από αυτές τις απώλειες έως τις 10:20 π.μ., για μια πτώση 70 μονάδων.

Οι τιμές του πετρελαίου πιθανότατα θα είχαν μειωθεί ακόμη περισσότερο αν τα στοιχεία της κινεζικής ζήτησης δεν έδιναν αντίβαρο. Φόβοι για εκκρεμή οικονομική κρίση πυροδοτήθηκαν την Παρασκευή όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέσχεσε τα περιουσιακά στοιχεία της Silicon Valley Bank (SVB).

Η SVB, ο βασικός δανειστής για νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας που υποστηρίζονται από επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών, απέτυχε δραματικά την Παρασκευή, με τις μετοχές να υποχωρούν κατά 60% προτού η SEC σταματήσει τις συναλλαγές. Την Τετάρτη, η τράπεζα ανακοίνωσε μια τεράστια αύξηση κεφαλαίου, λέγοντας ότι θα πουλήσει 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες μετοχές για να διορθώσει τον ισολογισμό. Αυτό δημιούργησε έναν πανικό και ένα bank run, με αποτέλεσμα οι μετοχές να απορρίπτονται μέχρι την Παρασκευή, οδηγώντας σε εξαγορά της FDCI.

Την Κυριακή, η Ουάσιγκτον ξεκίνησε έκτακτα μέτρα για να αποφευχθεί η εξάπλωση της μετάδοσης σε μια ευρύτερη οικονομική κρίση. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι οι τράπεζες θα επωμιστούν τις ζημίες και όχι οι φορολογούμενοι.

«Δε θα υπάρξουν απώλειες - και αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο - δε θα υπάρξουν απώλειες από τους φορολογούμενους· επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι, καμία απώλεια δε θα βαρύνει τον φορολογούμενο», δήλωσε ο Μπάιντεν τη Δευτέρα σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο. «Αντίθετα, τα χρήματα θα προέλθουν από τις προμήθειες που πληρώνουν οι τράπεζες στο Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων».

Μετά την αποτυχία της τράπεζας, η Goldman Sachs έχει προβλέψει pvw η Federal Reserve θα σταματήσει τώρα τις αυξήσεις επιτοκίων κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

Άλλοι συμφωνούν.

«Πιστεύουμε ότι τα βήματα που έγιναν από τη Fed, το Υπουργείο Οικονομικών και (την Federal Deposit Insurance Corp) θα σπάσουν αποφασιστικά τον ψυχολογικό «βρόχο καταστροφής» στον περιφερειακό τραπεζικό τομέα», δήλωσε στο Reuters ο Karl Schamotta, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Corpay στο Τορόντο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail