Η Τουρκία θα εγκαταλείψει τα σχέδια για τα F-16 κοιτάζοντας τα κινεζικά μαχητικά J-10C;

Freepen.gr - Ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας και Εξωτερικών Πολιτικών της Τουρκικής Προεδρίας, ο Cagri Erhan, ανακοίνωσε ότι η χώρα αναμένεται να εγκαταλείψει τα αιτήματά της για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών τέταρτης γενιάς F-16C/D από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανέφερε το «πακέτο κόστους των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων» του μαχητικού και τη διαθεσιμότητα πιο αποδοτικών επιλογών, ιδίως του κινεζικού J-10C.

«Τώρα έχουμε άλλες επιλογές, όπως το κινεζικό τζετ, το οποίο πουλήθηκε στο Πακιστάν, ρωσικά αεροσκάφη και επίσης Eurofighter» είπε ο Erhan. Το Πακιστάν άρχισε να παραλαμβάνει μαχητικά J-10C από την Κίνα τον Φεβρουάριο του 2022 - ένα μαχητικό της ίδιας σειράς βάρους με το F-16 αλλά με σχεδιασμό αρκετές δεκαετίες νεότερο και πολλαπλά σημαντικά πλεονεκτήματα απόδοσης, ιδίως όσον αφορά τον οπλισμό και την πτητική του απόδοση, γράφει το militarywatchmagazine.com.

Σαν το F-16 Block 70/72 , το J-10C είναι ένα ελαφρύ μονοκινητήριο μαχητικό με χαμηλό λειτουργικό κόστος και βελτιωμένα αεροηλεκτρονικά πέμπτης γενιάς. Το κινεζικό αεροσκάφος έχει το πλεονέκτημα των συγκρίσιμων και από τις περισσότερες απόψεις ανώτερων δυνατοτήτων, καθώς και χαμηλότερων αναγκών συντήρησης και πολύ ταχύτερου χρόνου παράδοσης.

Η Τουρκία, ωστόσο, είναι ο μεγαλύτερος ξένος χειριστής των F-16 με περίπου 250 σε υπηρεσία, πράγμα που σημαίνει ότι τα νέα F-16 θα ήταν πολύ πιο εύκολο να ενσωματωθούν με τα υπάρχοντα συστήματα επιμελητείας και εκπαίδευσης και θα ήταν συμβατά με τα υπάρχοντα όπλα εκτόξευσης αέρος που ήδη διαθέτει.

Η Κίνα στο παρελθόν έχει τροποποιήσει τα μαχητικά της για να μπορούν να χειρίζονται αμερικανικά όπλα κατόπιν αιτήματος ξένων πελατών - κυρίως τα μαχητικά J-7 τρίτης γενιάς που πωλήθηκαν στο Πακιστάν, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν αμερικανικούς πυραύλους AIM-9 Sidewinder. Η ίδια η Τουρκία επιδιώκει να καταργήσει σταδιακά τα αμερικανικά όπλα αέρος προς αέρος από τον στόλο της F-16 αναπτύσσοντας γηγενείς εναλλακτικές λύσεις, τα Peregrin και Merlin, τα οποία θα μπορούσαν να παρέχουν ένα μέσο τυποποίησης των όπλων τόσο στις μονάδες J-10 όσο και στις μονάδες F-16.

Η ισχυρή προτίμηση της Τουρκίας για ελαφριά μονοκινητήρια μαχητικά καθιστά το J-10C κορυφαία επιλογή, όπως και το γεγονός ότι οποιαδήποτε αντίδραση της Δύσης θα ήταν πολύ πιο σιωπηλή εάν επέλεγε ένα κινεζικό μαχητικό παρά εάν αγόραζε ένα ρωσικό - παρά τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις για την απόκτηση του Su-35. Η προηγμένη βιομηχανία ηλεκτρονικών της Κίνας σημαίνει ότι το J-10C είναι σε γενικές γραμμές στο ίδιο επίπεδο όσον αφορά τα αεροηλεκτρονικά με τα κορυφαία αμερικανικά μαχητικά - κάτι που δεν ισχύει για τα ρωσικά αεροσκάφη όπως το Su-35. Πράγματι, σε προσομοιωμένη μάχη στην Κίνα, το J-10C φέρεται να έχει κερδίσει συντριπτικές νίκες έναντι του Su-35 παρά το ότι ήταν περίπου το μισό του μεγέθους, σύμφωνα με αναφορές της Γερουσίας των ΗΠΑ υποδεικνύοντας ότι η πολυπλοκότητα του J-10 θα μπορούσε να του επιτρέψει να απειλήσει πολύ βαρύτερες κατηγορίες μαχητικών όπως τα αμερικανικά και ιαπωνικά F-15. Η στενή αμυντική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν, και η ανατροφοδότηση από την Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν για τις επιχειρήσεις J-10C, είναι πιθανό να παίξει κάποιο ρόλο εάν η Τουρκία όντως εξετάσει το ενδεχόμενο απόκτησης των κινεζικών αεροσκαφών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail