F-16 block 30: Σχέδιο για αναβάθμιση και των 32 «Κεραυνών» – Δικτυοκεντρικός αεροπορικός στόλος

Βήμα-βήμα η Πολεμική Αεροπορία «χτίζει» το στόλο της με το βλέμμα στις επόμενες δεκαετίες. Και στον σχεδιασμό της βάζει και τα παλαιότερα μεν αλλά εξαιρετικά αξιόπιστα 32 μαχητικά F-16 block 30.Με στόχο τη δημιουργία ενός ομογενοποιημένου αεροπορικού δυναμικού το οποίο θα έχει απόλυτα δικτυοκεντρικό χαρακτήρα όπως επιβάλλουν άλλωστε οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια.
 
Από: newpost.gr / Γράφει ο Κώστας Σαρικάς

Ένα στόλο με δυνατότητα συνεργασίας του συνόλου των μαχητικών του, ακόμα και των παλαιότερων, ο οποίος θα έχει ως αιχμή του δόρατος τα πανίσχυρα Γαλλικά Rafale και  τα αναβαθμισμένα F-16 Viper ενώ θα περιμένει να κάνει το άλμα με την απόκτηση των Stealth μαχητικών 5ης γενιάς F-35.

Θέση στην επόμενη μέρα της Πολεμικής Αεροπορίας θα έχουν φυσικά και τα 38 F-16 block 50 τα οποία πρόκειται να αναβαθμιστούν με τον σχεδιασμό όμως να περιλαμβάνει και τα πρώτα F-16 που απέκτησε η HAF.

Έτσι το Αεροπορικό Επιτελείο φαίνεται πλέον να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αναβάθμιση και των 32 block 30 της 330 Πολεμικής Μοίρας «Κεραυνός» τα οποία αποτελούν εδώ και πλέον των τριών δεκαετιών τα μαχητικά που έχουν σηκώσει το κύριο βάρος των αναχαιτίσεων πάνω από το Αιγαίο.

Η σκέψη που επεξεργάζονται οι Επιτελείς της HAF είναι να προχωρήσουν σε αναβάθμιση των block 30 στηριζόμενοι στα ανταλλακτικά τα οποία προκύψουν από την αναβάθμιση των 83 F-16 block52+ και block 52+ advσε Viper και θα περισσέψουν από την χρησιμοποίηση τους για να αναβαθμιστούν με τη σειρά τους τα 38 F-16 block 50. Mε αγορά κάποιων επιπλέον συστημάτων όπως το link 16 υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης των 32 παλαιότερων μαχητικών σε διαμόρφωση block 50M.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Πολεμικής Αεροπορίας η αναβάθμιση των block 30 δεν θα ξεπεράσει σε κόστος μαζί με την αγορά των καινούργιων ανταλλακτικών τα 100 εκ. Οι εργασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα σχεδόν ταυτόχρονα με αυτές στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο για τα 38 αεροσκάφη F-16 block 50.

Το Αεροπορικό Επιτελείο έχει σύμφωνα με πληροφορίες ήδη στα χέρια του πρόταση αναβάθμισης των 32 F-16 block30 από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin η οποία όμως αγγίζει περίπου τα 300 εκ. Έτσι φαίνεται ότι εάν τελικά ληφθεί απόφαση για αναβάθμιση των block 30 θα την αναλάβει η ίδια η Πολεμική Αεροπορία υπό την επίβλεψη της Lockheed Martin προκειμένου να εξασφαλίσει και την απαραίτητη πιστοποίηση.

Και μόνο η τοποθέτηση του συστήματος link 16 στα 32 μαχητικά της Πολεμικής Μοίρας «Κεραυνός» όπως τονίζουν έμπειροι ιπτάμενοι εκτινάσσει αμέσως τις επιχειρησιακές δυνατότητες των μαχητικών καθώς μπορούν να δίνουν και να παραλαμβάνουν συνεχώς δεδομένα ενώ το νέο ραντάρ θα τους προσφέρει πολύ καλύτερη εικόνα του πεδίου επιχειρήσεων και ευχέρεια για εκμετάλλευση στο έπακρο του συνόλου των όπλων τους.

Τα 32 αναβαθμισμένα block 30 σε block 50M συνδυασμό με τα 38 επίσης αναβαθμισμένα block 50 σε block52+ ανεβάζουν κατά 70 μαχητικά 4ης γενιάς την «οροφή» του αεροπορικού στόλου και μπορούν μαζί με τα υπερσύγχρονα 4,5 γενιάς Rafale αλλά και Viper να λειτουργήσουν συνδυαστικά σε όλα τα σενάρια επιχειρήσεων δίνοντας όγκο και ισχύ. Ενώ με την ενσωμάτωση και των «αόρατων» F-35 στη «φαρέτρα» της Πολεμικής Αεροπορίας η ΗΑFμετατρέπεται σε απόλυτο κυρίαρχο της περιοχής υπερέχοντας μακράν της Τουρκικής αεροπορίας ακόμα και αν αποκτήσει μαχητικά Viper.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail