[ΑΝΑΛΥΣΗ] Η αναζήτηση για συντρίμμια drone μπορεί να προσφέρει μια ευκαιρία να επιδιορθωθούν οι δεσμοί ΗΠΑ-Τουρκίας

Δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27 αναχαίτησαν ένα UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (ISR) που επιχειρούσε στο διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στις 14 Μαρτίου. Το Su-27 έριξε καύσιμα στο drone πολλές φορές και πέταξε μπροστά του «με απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά αβλαβές και αντιεπαγγελματικό τρόπο», σύμφωνα με δήλωση της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ, η οποία ανέφερε επίσης ότι ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη Su-27 χτύπησε την προπέλα του MQ-9 περίπου στις 7:03 π.μ. (CET), κατεβάζοντας το στα διεθνή ύδατα. Η USEUCOM έδωσε επίσης στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένα πλάνα ενός ρωσικού αεροσκάφους Su-27 να πραγματοποιεί μια μη ασφαλή αναχαίτιση του MQ-9 στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Φατίχ Γιουρτσέβερ* - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι ΗΠΑ γενικά εκτελούν επιχειρήσεις διάσωσης για να αποτρέψουν τα συντρίμμια αεροσκαφών που μεταφέρουν κρίσιμα όπλα και αισθητήρες, όπως UAV που χρησιμοποιούνται σε αποστολές ISR, να πέσουν στα χέρια αντιπάλων όπως η Ρωσία και η Κίνα. Ο φόβος της αντίστροφης μηχανικής και της αντιγραφής προηγμένων τεχνολογιών έχει οδηγήσει τις ΗΠΑ να επιδιώξουν να εντοπίσουν και να ανακτήσουν τέτοια συντρίμμια πριν το κάνουν οι αντίπαλοί τους. Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως αυτό είναι απαραίτητο για να διατηρήσουν το τεχνολογικό τους πλεονέκτημα και να αποτρέψουν την παραβίαση πολύτιμων αμυντικών μυστικών.

Για παράδειγμα, τον Ιούλιο του 2020 ένα ελικόπτερο MH-60 Sea Hawk του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ συνετρίβη στα ανοικτά των ακτών της Οκινάουα της Ιαπωνίας, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης, τραυματίζοντας πέντε μέλη του πληρώματος. Το σημείο της συντριβής βρισκόταν σε βάθος περίπου 19.075 ποδιών (5.814 μέτρων). Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ χρησιμοποίησε το CURV 21 τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) για την ανάκτησή του.

Το CURV-21 , ένα ROV 6.400 λιβρών, σχεδιάστηκε για επιχειρήσεις διάσωσης σε βαθιά ωκεάνια ύδατα έως και μέγιστο βάθος 20.000 ποδιών (6.096 μέτρα) θαλασσινού νερού. Το όχημα διαθέτει διάφορες προηγμένες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων ομφαλικών καλωδίων οπτικών ινών, σόναρ διαμόρφωσης συχνότητας συνεχούς μετάδοσης (CTFM) για εύρεση εμβέλειας και σχηματισμό προφίλ και κάμερες υψηλής ανάλυσης. Μπορεί επίσης να ελεγχθεί και στις έξι μοίρες κίνησης, με λειτουργίες αυτόματου ελέγχου για βάθος, υψόμετρο και κατεύθυνση. Το CURV-21 είναι μεταφερόμενο για χρήση σε πλοία ευκαιρίας παγκοσμίως και μπορεί να φιλοξενήσει προσαρμοσμένα πακέτα εργαλείων για συγκεκριμένες λειτουργίες αποστολής. Ωστόσο, δεν υπάρχει πολεμικό πλοίο του Αμερικανικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα λόγω της Σύμβασης του Μοντρέ.

Αναγνωρίζοντας την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «πόλεμο», η Τουρκία έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στα ρωσικά και ουκρανικά πολεμικά πλοία, επικαλούμενη το Άρθρο 19 της Σύμβασης του Μοντρέ. Σύμφωνα με το άρθρο 19, τα πολεμικά πλοία που ανήκουν σε εμπόλεμες δυνάμεις δεν επιτρέπεται να διέρχονται από τους διαύλους. Στις 28 Φεβρουαρίου 2022 ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η κατάσταση έχει κλιμακωθεί σε πόλεμο, προσθέτοντας: «Ενημερώσαμε όλα τα παράκτια κράτη της Μαύρης Θάλασσας και τα μη παράκτια κράτη ότι τα στενά είναι κλειστά για πολεμικά πλοία».

Σύμφωνα με τον Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κρεμλίνου, η Μόσχα θα προσπαθήσει να ανακτήσει το αμερικανικό drone που καταρρίφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Patrushev εξέφρασε αβεβαιότητα σχετικά με τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας επιχείρησης, αλλά τόνισε τη σημασία της προσπάθειας ανάκτησης των συντριμμιών. Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, είπε ότι δεν ήταν σίγουρος αν ήταν δυνατό, αλλά «είναι σίγουρα αλήθεια πως πρέπει και προσπαθούμε».

Ο στρατός της Ουκρανίας έχει εκφράσει ανησυχίες για την αυξανόμενη ναυτική δραστηριότητα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα από την Τρίτη. Στρατιωτικές αναφορές αναφέρουν ότι περισσότερα ρωσικά πλοία έχουν αναπτυχθεί σε διάσπαρτους σχηματισμούς, υποδεικνύοντας πως ενδέχεται να αναζητούν τα συντρίμμια του MQ-9 Reaper που καταρρίφθηκε την Τρίτη.

Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση διάσωσης στη Μαύρη Θάλασσα, θα απαιτηθεί η ανάπτυξη ενός πλοίου ανεφοδιασμού ανοικτής θάλασσας (OSV) για να φιλοξενήσει το τηλεχειριζόμενο όχημα CURV-21. Ωστόσο, η παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική πρόκληση για την επιχείρηση, ενδεχομένως να παρενοχλήσει το OSV και να εμποδίσει την πρόοδό του.

Εάν οι ΗΠΑ εξετάσουν επιλογές για τον εντοπισμό και την ανάκτηση των συντριμμιών του drone MQ-9 Reaper, η συνεργασία με την Τουρκία μπορεί να παρουσιάσει μια βιώσιμη λύση. Το υποβρύχιο μητρικό πλοίο διάσωσης του Τουρκικού Ναυτικού, το TCG Alemdar, είναι αυτή την στιγμή το καταλληλότερο σκάφος για τέτοιες επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.

Το TCG Alemdar διαθέτει τεχνολογία αιχμής και προηγμένα συστήματα επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων κατάδυσης βαθέων υδάτων, συστημάτων σόναρ και ROV που μπορούν να αναπτυχθούν για τη διεξαγωγή υποβρύχιων ερευνών και επιχειρήσεων ανάκτησης. Έχει μέγιστη ταχύτητα 18 κόμβων και εμβέλεια 6.000 ναυτικών μιλίων, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για εκτεταμένες αποστολές σε ανοιχτά νερά. Το TR-1000 ROV, που λειτουργεί από το TCG Alemdar, έχει βαθμολογία βάθους έως και 1.000 μέτρα, το οποίο είναι αρκετό για τον εντοπισμό των συντριμμιών του drone MQ-9 στη Μαύρη Θάλασσα. Το ROV είναι εξοπλισμένο με προηγμένους αισθητήρες και κάμερες, που μπορούν να παρέχουν εικόνες υψηλής ανάλυσης από τον πυθμένα της θάλασσας και να εντοπίζουν με ακρίβεια αντικείμενα ενδιαφέροντος. Επιπλέον, το TCG Alemdar μπορεί να φιλοξενήσει το CURV 21 ROV εάν οι ΗΠΑ επιλέξουν να το μεταφέρουν στην Τουρκία μέσω αεροπλάνου φορτίου.

Η προμήθεια του Συστήματος Αεράμυνας S-400 από την Τουρκία από τη Ρωσία, σε συνδυασμό με τη στενή σχέση μεταξύ της διοίκησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν προκαλέσει σημαντική ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Ωστόσο, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει τώρα μια κρίσιμη ευκαιρία να επιδιορθώσει το ρήγμα και να ξαναχτίσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Χρησιμοποιώντας διπλωματικούς και στρατιωτικούς διαύλους, η Τουρκία μπορεί να προσφέρει στην αμερικανική διοίκηση την υποστήριξη του TCG Alemdar στην έρευνα για τα συντρίμμια MQ-9 και την ανάπτυξη του CURV 21 στο TCG Alemdar εάν χρειαστεί. Μια τέτοια προσφορά αναμφίβολα θα τύχαινε θετικής υποδοχής από τις ΗΠΑ και θα αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Όχι μόνο αυτή η κίνηση θα ήταν ένα θετικό βήμα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, αλλά θα χρησιμεύσει επίσης ως πολύτιμο εργαλείο προπαγάνδας για τον Πρόεδρο Ερντογάν ενόψει των επικείμενων εκλογών του Μαΐου. Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Τουρκίας και μένει να δούμε αν η κυβέρνηση Ερντογάν θα αδράξει αυτή την ευκαιρία για να βελτιώσει τις σχέσεις της και να ενισχύσει την εγχώρια και διεθνή της θέση.

* Ο Fatih Yurtsever είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail