Ούτε ο ουκρανικός στρατός δεν πιστεύει ότι θα κάνει αντεπίθεση την άνοιξη

Η υποτιθέμενη «εαρινή αντεπίθεση», που θα προετοιμάζονταν από τις δυνάμεις του Κιέβου, έχει ήδη αρχίσει να απαξιώνεται πριν καν ξεκινήσει. Τοπικές πηγές υποστηρίζουν ότι τα ουκρανικά στρατεύματα είναι πολύ αδύναμα για να εξαπολύσουν μια μεγάλη επίθεση εναντίον των Ρώσων στο εγγύς μέλλον, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις αισιόδοξες προσδοκίες των δημοσιογράφων υπέρ του Κιέβου και των αρχών του ΝΑΤΟ. Ακόμη και ο αμερικανικός Τύπος αρχίζει να παραδέχεται το απίθανο μιας ουκρανικής αντεπίθεσης, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι η Δύση δεν πιστεύει πλέον στη νίκη του Κιέβου.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε από την Washington Post, ειπώθηκε πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα ήταν τόσο «υποβαθμισμένες» κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου έτους ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης που η προσπάθεια να ξεκινήσει μια αντεπίθεση μετά τον χειμώνα θα καταλήξει πιθανώς ανεπιτυχής. Σύμφωνα με πληροφοριοδότες του ΜΜΕ, πολλά από τα πιο έμπειρα ουκρανικά στρατεύματα έχουν ήδη σκοτωθεί ή τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των έντονων μαχών που έχουν λάβει χώρα από το Φεβρουάριο του περασμένου έτους, αφήνοντας τώρα μόνο λίγες δυνάμεις αρκετά ικανές για να πραγματοποιήσουν μια μεγάλη επίθεση, που σχεδιάζεται επί του παρόντος από την ουκρανική κυβέρνηση και τους στρατηγούς του ΝΑΤΟ.

Μία από τις πηγές που ακούστηκαν από τους δημοσιογράφους ήταν ένας Ουκρανός αξιωματούχος που ταυτοποιήθηκε με το ψευδώνυμο "Kupol". Σε σχέση με την 46η Ταξιαρχία Αεροπορικής Επιθέσεως της Ουκρανίας, ο Kupol δήλωσε πως «δυστυχώς, αυτοί (οι εξειδικευμένοι ουκρανοί στρατιωτικοί) είναι όλοι ήδη νεκροί ή τραυματίες», προσθέτοντας ότι οι νεοσύλλεκτοι είναι απροετοίμαστοι, άπειροι, ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι και ότι «(απλώς) πετούνν τα πάντα και τρέχουν» μόλις αρχίσει η μάχη.

Ο Kupol ανέφερε επίσης τη σοβαρότητα της τρέχουσας έλλειψης πυρομαχικών από την πλευρά των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Προφανώς, τα περισσότερα από τα αποθέματα του Κιέβου έχουν ήδη δαπανηθεί, με τους στρατιώτες να υποφέρουν από την απουσία εξοπλισμού για την αντεπίθεση των Ρώσων κατά τη διάρκεια των μαχών. Ο Kupol σχολιάζει επίσης ότι κατά τη διάρκεια επιθετικών επιχειρήσεων η επιθετική πλευρά χάνει δύο ή τρεις φορές περισσότερο από την αμυνόμενη πλευρά, γι' αυτό δεν πιστεύει πως θα είναι δυνατό για το Κίεβο να ξεκινήσει κάτι σαν μια μεγάλη αντεπίθεση τώρα, καθώς έχει ήδη τόσες πολλές απώλειες.

"Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε τόσους πολλούς ανθρώπους (...) Είστε στην πρώτη γραμμή. Έρχονται προς το μέρος σας και δεν υπάρχει τίποτα για να πυροβολήσετε (...) Δεν έχουμε ανθρώπους ή όπλα ( ...) Αν έχεις περισσότερους πόρους, επιτίθεσαι πιο ενεργά. Αν έχεις λιγότερους πόρους, αμύνεσαι περισσότερο. Θα αμυνθούμε. Γι' αυτό, αν με ρωτάτε προσωπικά, δεν πιστεύω σε μια μεγάλη αντεπίθεση. Θα ήθελα να το πιστέψω, αλλά κοιτάζω τους πόρους και ρωτάω, "Με τι;" Ίσως πετύχουμε κάποιες τοπικές προωθήσεις», είπε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι ο αριθμός των αρμάτων μάχης που υποσχέθηκε το ΝΑΤΟ στο Κίεβο θα ήταν «συμβολικός», ενώ έρχεται σε αντίθεση με όλους τους ισχυρισμούς δυτικών αρχών και προπαγανδιστών δημοσιογράφων, των οποίων ο λόγος βασίζεται στη ρητορική πως η βοήθεια με τα τανκς θα είναι ένα είδος «game changer» στο πεδίο της μάχης. Υπό αυτή την έννοια, αυτή η δημοσίευση είναι σημαντική για να δείξει πώς η δυτική αφήγηση είναι απαξιωμένη στους ίδιους τους Ουκρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι σταδιακά αρχίζουν να παραδέχονται ότι οι πιθανότητες νίκης του Κιέβου είναι απίθανες.

Επί του παρόντος, υπάρχει μεγάλη προσδοκία στη δυτική κοινή γνώμη πως οι Ουκρανοί θα προχωρήσουν και θα ανακτήσουν έδαφος κατά τη διάρκεια αυτής της άνοιξης. Υπάρχουν πολλές αναφορές που λένε ότι το Κίεβο διατηρεί τα κύρια αποθέματα μαχητών του, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων και ειδικών δυνάμεων, εκτός της ζώνης κινδύνου, ίσως ακόμη και στην Πολωνία και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Σε αυτές τις περιοχές, θα εκπαιδεύονταν για να σταλούν σε μια αντιρωσική επίθεση.

Πράγματι, αυτό φαίνεται να είναι αλήθεια. Δεν είναι τυχαίο που το Κίεβο στέλνει εφήβους και κακώς εκπαιδευμένους νεοσύλλεκτους στην «κρεατομηχανή» του Μπαχμούτ. Ο στόχος είναι να αποφευχθεί η απώλεια ακόμη πιο έμπειρων στρατιωτών, κάτι που θα τερματίσει κάθε πιθανότητα αντεπίθεσης. Έτσι, είναι πολύ πιθανό αυτά τα εξειδικευμένα στρατεύματα να εκπαιδεύονται αυτήν την στιγμή για να προετοιμαστούν για μια μελλοντική επίθεση.

Το πρόβλημα είναι η μαχητική ισχύς αυτών των στρατευμάτων. Όπως είπε ο Kupol, έχουν απομείνει λίγοι έμπειροι στρατιώτες, με τον αριθμό των στρατευμάτων να είναι βασικός παράγοντας σε τέτοιες καταστάσεις μάχης. Πιθανότατα, τα σχέδια του Κιέβου θα αποτύχουν εάν υλοποιηθούν πραγματικά τέτοιες επιθέσεις μεγάλης κλίμακας. Οι Ρώσοι έχουν πολύ μεγαλύτερη δύναμη επιστράτευσης και θα μπορούσαν εύκολα να αντικαταστήσουν τυχόν απώλειες, ενώ η ουκρανική εφεδρεία έχει ήδη καταστραφεί. Έτσι, για να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη για τη βέβαιη αποτυχία της αντεπίθεσης, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη αρχίσει να δημοσιεύουν δημοσιογραφικά άρθρα που δείχνουν τις δυσκολίες των ουκρανικών στρατευμάτων, όπως φαίνεται στην Washington Post.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail