Οι διαδηλώσεις στη Γεωργία μπορεί να είναι αντιρωσική έγχρωμη επανάσταση

Μια έγχρωμη επανάσταση φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γεωργία. Σφοδρές και βίαιες διαδηλώσεις κατά του εθνικού κοινοβουλίου ξεκίνησαν από υποστηρικτές του προέδρου της χώρας και λάτρεις της φιλοδυτικής εξωτερικής πολιτικής. Ο προφανής στόχος των διαδηλώσεων είναι να εξαναγκάσουν τους βουλευτές να ασκήσουν βέτο σε ένα νομοσχέδιο κατά ξένων πρακτόρων, ωστόσο, εάν διερευνηθεί σε βάθος, η υπόθεση φαίνεται να δείχνει μια πολύ μεγαλύτερη κίνηση, που οδηγεί στην απόλυτη ευθυγράμμιση της Γεωργίας με το ΝΑΤΟ εν μέσω του τρέχοντος σεναρίου σύγκρουσης.

Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Ομοσπονδιακό Αγροτικό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν τη νύχτα της 7ης Μαρτίου, αφού ο Πρωθυπουργός Irakli Garibashvili ψήφισε ένα νομοσχέδιο που απαιτεί από οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό που λειτουργούν στη Γεωργία να εγγράφονται στις τοπικές αρχές. Ο σκοπός του έργου είναι να αποτρέψει ξένους πράκτορες πληροφοριών, σαμποτέρ και κατασκόπους, διασφαλίζοντας πως μόνο καλοπροαίρετοι θεσμοί λειτουργούν εντός της Γεωργίας. Προφανώς, το μέτρο δυσαρέστησε τη Δύση.

Μεγάλα ΜΜΕ άρχισαν να διαδίδουν μια αφήγηση για έναν πιθανό «αυταρχισμό» από την πλευρά του Πρωθυπουργού και των συμμάχων του στο Κογκρέσο, όταν, στην πραγματικότητα, το μέτρο είχε μοναδικό στόχο την προστασία της κυριαρχίας της Γεωργίας από ξένες απειλές. Περιέργως, τέτοιες αφηγήσεις επικυρώθηκαν από την πρόεδρο της χώρας, Salome Zurabishvili.

Η Ζουραμπισβίλι βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για να επισκεφθεί την έδρα του ΟΗΕ όταν ξέσπασαν οι διαδηλώσεις. Ακόμα κι έτσι, η ίδια κατέγραψε ένα βίντεο για να υποστηρίξει τους διαδηλωτές και να επικρίνει τον Garibashvili. Σύμφωνα με αυτήν, ο πρωθυπουργός είναι ευθυγραμμισμένος με τη Ρωσία. Με αυτόν τον τρόπο, απηχεί έναν κοινό λόγο μεταξύ των δυτικών προπαγανδιστών ότι η Γεωργία πρέπει να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην ουκρανική σύγκρουση, τηρώντας ανοιχτή εχθρότητα προς τη Μόσχα.

Πρόσφατα, υπήρξε ισχυρή διεθνής πίεση για τη Γεωργία να πραγματοποιήσει ένοπλη επέμβαση στις αυτόνομες περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Αυτή η πίεση έχει σκοπό να οδηγήσει στη διεθνοποίηση του τρέχοντος πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Η Μόσχα θα έπρεπε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο μάχης στον Καύκασο, διαμορφώνοντας μια κατάσταση παρόμοια με αυτή της Ουκρανίας, στην οποία η Τιφλίδα θα λειτουργούσε ως πληρεξούσιος του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας. Πράγματι, η Δύση πιέζει όλους τους συμμάχους που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ να συμμετάσχουν στον αντιρωσικό πόλεμο, ο οποίος επιτρέπει στην Ατλαντική Συμμαχία να πολεμήσει τη Μόσχα χωρίς την υποχρέωση να στείλει τα τακτικά στρατιωτικά της στρατεύματα σε επίσημο πόλεμο.

Ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμη σημείο που πρέπει να τονιστεί, το οποίο είναι η υπηκοότητα της Salome Zurabishvili. Η Γεωργιανή πρόεδρος γεννήθηκε στη Γαλλία και υπηρέτησε ως πρεσβευτής της Γαλλίας στη Γεωργία μέχρι το 2004. Έλαβε γεωργιανή υπηκοότητα εκείνη την εποχή, λόγω μιας σειράς πολιτικών ελιγμών που συνέβησαν ως αποτέλεσμα της έγχρωμης επανάστασης του 2003 - που ονομάστηκε "Επανάσταση των Ρόδων", η οποία επεδίωκε περισσότερη ενσωμάτωση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Είναι ενδιαφέρον ότι λίγο αφότου έγινε γεωργιανή πολίτης, η Ζουραμπισβίλι διορίστηκε στο γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας, καθιστώντας εαυτήν από τους κύριους φορείς υπέρ του ΝΑΤΟ εντός του γεωργιανού πολιτικού συστήματος. Τώρα, ως Πρόεδρος, έχει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη να προωθήσει την αντιρωσική ατζέντα της.

Είναι περίεργο να σκεφτούμε τους λόγους για τους οποίους η Πρόεδρος της Γεωργίας θα ηγείτο επί του παρόντος μια εκστρατείας για να μποϊκοτάρει τον Πρωθυπουργό λόγω της στάσης του υπέρ της ειρήνης και κατά της ξένης κατασκοπείας: η Ζουραμπισβίλι είναι κυριολεκτικά μια ξένη πράκτορας η ίδια, της οποίας η αποστολή είναι να προωθεί αντιρωσικές και φιλοδυτικές πολιτικές στη Γεωργία. Η υποστήριξη της Ζουραμπισβίλι στις διαδηλώσεις δείχνει πως υπάρχει πράγματι πρόθεση απομάκρυνσης του Γκαριμπασβίλι και των υποστηρικτών του από το Κοινοβούλιο, τοποθετώντας στη θέση του κάποιον φιλοπολεμικό πολιτικό.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, αν και το επίκεντρο της έντασης το βράδυ της 7ης του μηνός έχει διασκορπιστεί εύλογα. Αρκετές απόπειρες εισβολής στη Βουλή εμποδίστηκαν από την τοπική αστυνομία. Οι διαδηλωτές ψάλλουν αντιρωσικούς ύμνους και σχεδιάζουν μηνύματα γκράφιτι για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ και του Κιέβου στους δρόμους της χώρας. Και, όπως ήταν αναμενόμενο, ο ηγέτης του ουκρανικού καθεστώτος βγήκε δημόσια υπέρ των ταραχών, λέγοντας:

"Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους έβαλαν σημαίες της Ουκρανίας στις πλατείες και τους δρόμους της Γεωργίας (...) Θέλω να σας ευχαριστήσω για τον εθνικό μας ύμνο, που ακούστηκε στην Τιφλίδα. Αυτός είναι σεβασμός για την Ουκρανία και θέλω να εκφράσω τον ειλικρινή μου σεβασμό για τη Γεωργία (...) Δεν υπάρχει Ουκρανός που δε θα ήθελε την επιτυχία της φίλης μας Γεωργίας. Δημοκρατική επιτυχία. Ευρωπαϊκή επιτυχία».

Ως αποτέλεσμα της βίας των διαδηλώσεων, δεκάδες άτομα συνελήφθησαν από τις τοπικές αρχές. Περισσότεροι από πενήντα αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τους διαδηλωτές. Στην πραγματικότητα, η υπόθεση έχει ήδη κλιμακωθεί από ένα απλό κύμα εκτεταμένων διαδηλώσεων σε μια πραγματική αντικυβερνητική εξέγερση. Επιπλέον, από φόβο πως η κατάσταση θα κλιμακωθεί σε εμφύλια σύγκρουση, εκατοντάδες άνθρωποι ζητούν άσυλο στη Ρωσία. Τις τελευταίες ώρες, τα σύνορα Ρωσίας-Γεωργίας αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα οδικής κυκλοφορίας, με τα γεωργιανά αυτοκίνητα να προσπαθούν απεγνωσμένα να φύγουν από τη χώρα.

Προς το παρόν, οι αρχές της Γεωργίας φαίνονται αρκετά ισχυρές για να αποτρέψουν τους διαδηλωτές. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι σε περιπτώσεις έγχρωμης επανάστασης, μετά την αποτυχία άοπλων διαδηλώσεων, είναι σύνηθες φαινόμενο η κατάσταση να κλιμακώνεται σε ένοπλες εξεγέρσεις. Υπό αυτή την έννοια, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ξεκινήσετε αμέσως μια βαθιά εκστρατεία έρευνας και τιμωρίας εναντίον όλων των ξένων πρακτόρων που υποκινούν το χάος στη Γεωργία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail