Οι γεωπολιτικές κραυγές αφήνουν τις ΗΠΑ πίσω: Η Κίνα σε ένα μήνα κλείνει ειρηνικά όσες πληγές άνοιξαν για δεκαετίες οι ΗΠΑ

Photo: Sergei Karpukhin, TASS - kremlin.ru
Τον τελευταίο μήνα είδαμε εκπληκτικές γεωπολιτικές εξελίξεις.

Το Φεβρουάριο η Κίνα καταδίκασε δημόσια την ηγεμονία των ΗΠΑ, ξεκίνησε μια παγκόσμια πρωτοβουλία ασφάλειας και πρόσφερε ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία.

Moon of Alabama / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 10 Μαρτίου η Κίνα μεσολάβησε για μια συμφωνία που αποκατέστησε τις σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Στις 15 Μαρτίου η Μόσχα άνοιξε το κόκκινο χαλί για τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στις 19 Μαρτίου ο αλ Άσαντ και η σύζυγός του Άσμα έφτασαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για συνομιλίες με τον Σεΐχη Μοχάμεντ

Επίσης στις 19 Μαρτίου το Ιράν και το Ιράκ υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας που θα σταματήσει τις δραστηριότητες των Κούρδων που χρηματοδοτούνται από τη CIA κατά του Ιράν.

Επιπλέον στις 19 Μαρτίου ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας κάλεσε τον Πρόεδρο του Ιράν σε επίσκεψη στο Ριάντ.

Τα τελευταία 30 χρόνια οι ΗΠΑ θεωρούσαν τη Μέση Ανατολή ως το κατώφλι τους. Πριν από είκοσι χρόνια εισέβαλαν παράνομα στο Ιράκ και προκάλεσαν 100.000 θανάτους και δεκαετίες χάους. Τώρα η Κίνα, με ειρηνικά μέσα, άλλαξε την ισορροπία στη Μέση Ανατολή μέσα σε μόλις ένα μήνα.

Προχθές ο Πρόεδρος της Κίνας Xi έφτασε στη Μόσχα για τριήμερες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν. Ένα άρθρο του Προέδρου Πούτιν δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα People's Daily, ενώ τα ρωσικά μέσα δημοσίευσαν ένα υπογεγραμμένο άρθρο του προέδρου Σι .

Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η ειρηνευτική πρωτοβουλία της Κίνας για την Ουκρανία θα κερδίσει έδαφος. Έχει ταχθεί ανοιχτά κατά της κατάπαυσης του πυρός και των ειρηνευτικών συνομιλιώ . Σκεφτόμουν ότι αυτό έπρεπε να το αποφασίσει η Ουκρανία;

Είναι πιθανό ο Πούτιν να υποστηρίξει δημόσια το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο, ενώ οι ΗΠΑ είναι παρανοϊκές πως μπορεί πράγματι να υπάρξει ειρήνη. Μπορεί ακόμη και να θέλει να σαμποτάρει τη συμφωνία με το Ιράν της Σαουδικής Αραβίας.

Ο λαός της Κίνας είναι παρεμπιπτόντως ο πιο ευτυχισμένος στον κόσμο.

Ο Σι και ο Πούτιν τρέχουν τώρα την πολυμερή παγκόσμια έκθεση. Ο Μπάιντεν και οι άμοιροι «μονομερείς» άνθρωποι γύρω του μένουν στην άκρη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail