Ο Τραμπ προειδοποιεί ότι ο πυρηνικός πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας αποτελεί «απολύτως» κίνδυνο υπό τον Μπάιντεν

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έθεσε τη σύγκρουση στην Ουκρανία στη σφαίρα στρατηγικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι των ΗΠΑ, λέγοντας ότι αν ήταν πρόεδρος θα εξέταζε τη βοήθεια της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία μόνο μετά από συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ανησυχητικά όμως, προειδοποίησε ότι ένας πυρηνικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας αποτελεί «απολύτως κίνδυνο υπό την τρέχουσα προεδρία του Τζο Μπάιντεν.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Όταν ρωτήθηκε από τον παρουσιαστή του Fox News, Tucker Carlson, «Ποιος είναι συγκεκριμένα ο στόχος μας στην Ουκρανία και πώς θα ξέρουμε πότε θα τον πετύχουμε;», ο Τραμπ είπε πως ο στόχος είναι «να βοηθήσουμε και να εξασφαλίσουμε την Ευρώπη, αλλά η Ευρώπη δε βοηθά τον εαυτό της», προσθέτοντας ότι είναι «πολύ άδικο» για τις ΗΠΑ να πληρώνουν σε μεγάλο βαθμό το λογαριασμό, ειδικά από την στιγμή που η Ευρώπη «μας εκμεταλλεύεται στο εμπόριο και άλλα πράγματα».

Σχετικά με το αν θα ήταν πρόθυμος να χρηματοδοτήσει και να στείλει υλικό στο Κίεβο, ο πρώην πρόεδρος είπε ότι θα «εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό» από τη συνάντησή του με τον Πούτιν, αλλά τόνισε πως «η Ευρώπη πρέπει να πληρώσει». Μάλιστα τόνισε ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία «δεν ήταν αποτελεσματικές» και πως συνέβη «το αντίθετο» όσον αφορά την αναμενόμενη αποτελεσματικότητά τους.

Ανησυχητικά, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει κίνδυνος πυρηνικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ο Τραμπ είπε ότι «εξαρτάται από το ποιος είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών» αλλά ότι είναι «απολύτως» κίνδυνος υπό τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, τα εσωτερικά συμφέροντα των ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο κυρίαρχα παρά τα ευρωπαϊκά γεγονότα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οποιαδήποτε αντιπαράθεση εντός της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, είναι κάτι που υπερβαίνει τα συμφέροντα των περισσότερων Ρεπουμπλικανών, ειδικά καθώς η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ηγεμονία των ΗΠΑ.

Η ομιλία του Τραμπ θα πρέπει να θεωρηθεί ως εκλογική προετοιμασία και αγώνας για την επανείσοδο στο Λευκό Οίκο. Η εξωτερική πολιτική του πρώην προέδρου έδωσε προτεραιότητα στην αντιπαράθεση με την Κίνα και με τη Ρωσία σε μικρότερο βαθμό, κάτι που έχει αντιστραφεί από την είσοδο του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Η συνέντευξή του στον Tucker Carlson έρχεται καθώς ανάρτησε στις 12 Μαρτίου στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης Truth: «Με ό,τι συμβαίνει στην οικονομία μας, και με τις προτάσεις που γίνονται για τη ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΧΑΖΗ ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ, Ο ΤΖΟ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΘΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΩΣ Ο ΧΕΡΜΠΕΡΤ ΧΟΥΒΕΡ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ. ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΟΥ 1929. ΩΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ, ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΗΔΗ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΟΥΝ».

Η ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήρθε εν μέσω αναφορών για την πτώχευση της American Silicon Valley Bank (SVB). Οι ρυθμιστικές αρχές της πολιτείας της Καλιφόρνια έκλεισαν την SVB στις 10 Μαρτίου, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη χρεοκοπία τραπεζών των ΗΠΑ από την οικονομική κρίση του 2008.

Η χρεοκοπία της SVB συνδέθηκε με την άνοδο του επίσημου επιτοκίου της Federal Reserve, η οποία προκάλεσε υποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων στους ισολογισμούς πολλών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με την Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), οι σωρευτικές ζημίες των τραπεζών το 2022 ανήλθαν σε 620 δισεκατομμύρια δολάρια.

Καθώς οι πολιτικοί αλληλοκατηγορούνται για την κατάρρευση της SVB, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών ότι ευθύνεται ένας νόμος της εποχής Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος δεν έχει άδικο να λέει πως οι ΗΠΑ βρίσκονται στο δρόμο προς μια «μεγάλη ύφεση» που θα είναι πιο καταστροφική από το 1929. Ο άμεσος αντίκτυπος της κατάρρευσης της SVB φαίνεται με την Goldman Sachs να μειώνει την εκτίμησή της για την αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ φέτος κατά τρία δέκατα της εκατοστιαίας μονάδας στο 1,2%, μια κίνηση έκπληξη δεδομένου ότι η Goldman είναι μεταξύ της μειοψηφίας των οικονομολόγων που δεν προβλέπουν ύφεση το 2023.

Για να αποφευχθεί μια πλήρης κρίση, οι καταθέτες της SVB διαβεβαιώθηκαν από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές πως μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τους τα χρήματά τους, και όχι μόνο στα $250.000 που είναι ασφαλισμένα από την Federal Deposit Insurance Corporation. Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι ότι η επικείμενη κρίση μπορεί να αποφευχθεί στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα για τις μικρές και μεσαίες τράπεζες.

Αυτός είναι ο λόγος που ο Τραμπ και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι παίρνουν κομματικές απόψεις από αυτά που τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχουν επινοήσει ως δικαιολογία για το γιατί είναι απαραίτητο να δοθούν δισεκατομμύρια δολάρια στο Κίεβο. Αντί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, η κυβέρνηση Μπάιντεν δίνει προτεραιότητα στη διαρκή επιθετικότητα κατά της Ρωσίας.

Στις 11 Μαρτίου, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Błaszczak έγραψε στο Twitter: «Πολωνικά μαχητικά συνόδευσαν για άλλη μια φορά ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό B-52. Αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος της άσκησης διαλειτουργικότητας. Μαζί, νοιαζόμαστε για την ασφάλεια της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ».

Το στρατηγικό βομβαρδιστικό B-52H Stratofortress της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ικανό να φέρει πυρηνικά όπλα, πραγματοποίησε ελιγμούς κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Αυτή ήταν μια προσπάθεια να εκφοβίσουν τη Μόσχα και να δείξουν πως είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν τακτικά πυρηνικά όπλα, ίσως ακόμη και εναντίον της Αγίας Πετρούπολης.

Είναι επίσης μια άλλη ξεκάθαρη απόδειξη ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει καμία πρόθεση να αποκλιμακώσει τις εχθροπραξίες με τη Ρωσία και γιατί ο Τραμπ δεν υπερέβαλλε ή ήταν ανησυχητικός όταν είπε ότι υπάρχει «απολύτως» κίνδυνος πυρηνικού πολέμου υπό τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail