Η επιτυχία της Κίνας στη συμφιλίωση της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν τεράστιο πλήγμα στην ηγεμονία των ΗΠΑ

Αφού συμφώνησε με τη Σαουδική Αραβία το Δεκέμβριο να αγοράσει το πετρέλαιο της για κινεζικό γιουάν αντί για δολάρια ΗΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή η Ρωσία συνεργάζεται επιτυχώς με τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν στον πετρελαϊκό τομέα, το Πεκίνο βοηθά μια ιστορική συμφιλίωση μεταξύ των δύο μεγάλων μουσουλμανικών χωρών. Οι κινεζικές προσπάθειες γίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακές αν αναλογιστούμε τις επίμονες προσπάθειες των ΗΠΑ να προκαλέσουν σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών αντί για συμφιλίωση.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ελπίζεται ότι η συμφιλίωση θα οδηγήσει σε τεράστιο πλήγμα στην ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ. Στο Πεκίνο στις 17 Μαρτίου, μετά από διαπραγματεύσεις στο Ιράκ και το Ομάν κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων ετών, η Κίνα, το Ιράν κι η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν συμφωνία που περιλαμβάνει την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, την επιβεβαίωση του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών και τη μη ανάμειξη στις εσωτερικές τους υποθέσεις και συμφωνίες για την ασφάλεια, την οικονομία, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την επιστήμη και τον πολιτισμό.

Εν ολίγοις, με τη μεσολάβηση της Κίνας, οι δύο περιφερειακές δυνάμεις, που συχνά θεωρούνται πως έχουν αντιπαλότητα σουνιτών και σιιτών, επισήμαναν ότι ξεκινούν ένα νέο δρόμο για τη βελτίωση των σχέσεων αντί να τις χαλάσουν περαιτέρω για χάρη της εξυπηρέτησης. Δυτικά συμφέροντα που είναι αντίθετα με τα συμφέροντα του Ισλαμικού Κόσμου.

Επομένως, είναι ξεκάθαρο ποιον είχε υπόψη του το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών όταν ανακοίνωσε πως η υπέρβαση των διαφορών μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας θα έχει «ευεργετική επίδραση στην απελευθέρωση των χωρών της περιοχής από εξωτερικές παρεμβάσεις» - προφανώς αυτό αναφέρεται προς τις ΗΠΑ. Όπως τόνισε το Πεκίνο, αυτές οι δύο χώρες έχουν πλέον «πάρει τη μοίρα τους στα χέρια τους», προσθέτοντας ότι η συμφωνία τους «ανταποκρίνεται στις τάσεις της εποχής ανάπτυξης».

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στη Μόσχα και επιβεβαίωσε ότι οι σχέσεις Ρωσίας-Κίνας φτάνουν σε νέα σύνορα για την οικοδόμηση ενός πολυπολικού κόσμου, τόνισε πως η συμφωνία μεταξύ του Ριάντ και της Τεχεράνης αντιπροσωπεύει «μια νίκη για το διάλογο και την ειρήνη».

Σε ένα άρθρο του China Global Television Network (CGTN) που δημοσιεύτηκε στις 13 Μαρτίου και με τίτλο: «Γιατί το Ιράν και η Σαουδική Αραβία εμπιστεύονται την Κίνα;», ο συγγραφέας τονίζει πως «ο διάλογος μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ ξεδιπλώθηκε καθώς οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ιράκ, όπου οι δύο χώρες κατέληξαν σε σημαντική συναίνεση. Εν τω μεταξύ, οι κύριοι περιφερειακοί σύμμαχοι του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ, έχουν αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις το 2022. Ως εκ τούτου, η επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας είναι επίσης μόνο θέμα χρόνου».

Η πίστη του συγγραφέα για την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων αποδείχθηκε αληθινή μόνο λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου. Η επανέναρξη σημαίνει ότι μια νέα εποχή έχει ανατείλει στη Μέση Ανατολή, και ακόμη ευρύτερα, αν σκεφτούμε τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ ήταν η κυρίαρχη δύναμη στη Μέση Ανατολή από το τέλος της βρετανικής και γαλλικής αποικιοκρατίας τη δεκαετία του 1940. Η περιοχή βρίσκεται σε συνεχή εμπόλεμη κατάσταση από τότε, με τις ΗΠΑ να διατηρούν πλέον 30 στρατιωτικές βάσεις στη Μέση Ανατολή - πέντε από αυτές στη Σαουδική Αραβία.

Για τις ΗΠΑ που στηρίζονται στο παγκόσμιο δίκτυο στρατιωτικών βάσεων τους για να διατηρήσουν την ηγεμονία τους, το Πεκίνο δείχνει σε μη δυτικές χώρες πώς μπορεί να λειτουργήσει ένας πολυπολικός κόσμος με διπλωματία μεγάλης ισχύος που βασίζεται σε συμφωνίες και συμφιλίωση, και όχι ριζωμένη στην ιδέα πως «ίσως είναι σωστό», όπως υιοθετεί η Ουάσιγκτον.

Σημειώνεται ότι μια ημέρα πριν από τη συμφιλίωση στο Πεκίνο, ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας, πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, επισκέφτηκε τη Μόσχα απροειδοποίητα. Και μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 6 Μαρτίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον Ιρανό ομόλογό του Ebrahim Raisi, ο οποίος επισκέφθηκε το Πεκίνο στα μέσα Φεβρουαρίου. Μετά από αυτό, ο Wang Yi ήταν στη Μόσχα. Αυτό υποδηλώνει πως μολονότι η Κίνα ήταν ο κύριος μεσολαβητής της ειρήνης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, η Ρωσία σίγουρα έπαιξε ρόλο στις προσπάθειες συμφιλίωσης.

Η Ρωσία, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία είναι τρεις κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου και επιταχύνουν την αναζήτησή τους για μηχανισμούς πληρωμής για να παρακάμψουν το δολάριο ΗΠΑ. Η Κίνα, από την πλευρά της, ήδη συζητά τέτοιες ρυθμίσεις με τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

Η πτώση του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιου νομίσματος θα αποδυναμώσει την αμερικανική οικονομία και την στρατιωτική ισχύ. Αυτό με τη σειρά του θα ακρωτηριάσει την ικανότητα των ΗΠΑ να διεξάγουν αιώνιους πολέμους στο εξωτερικό και να επιβάλλουν την παγκόσμια ηγεμονία τους.

Εξίσου σημαντικό, η συμφιλίωση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν μπορεί να θεωρηθεί ως προάγγελος για την τελική ένταξη στους BRICS στο εγγύς μέλλον. Υπενθυμίζεται ότι οι BRICS σχεδιάζουν να αποφασίσουν φέτος εάν θα δεχθούν νέα μέλη και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Αν και οι BRICS αντιπροσωπεύουν συλλογικά το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 24% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), κατέχουν συλλογικά λιγότερο από το 15% των δικαιωμάτων ψήφου τόσο στην Παγκόσμια Τράπεζα όσο και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που κυριαρχούνται από τη Δύση. Με την αποδοχή της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, η παγκόσμια θέση των BRICS θα ανυψωθεί ακόμη πιο ψηλά ως σύμβολο όχι μόνο ειρήνης και συμφιλίωσης, αλλά και ενός μονοπατιού προς την ευημερία ανεξάρτητα από τη δυτική κυριαρχία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail